Windub Reggae vers uit de zee

Reggae vers uit de zee
Windub is het perfecte bewijs dat goede reggae niet altijd uit Jamaica moet komen, maar evengoed kan ontspruitenuit de West-Vlaamse klei. Na een zomer vol met succesvolle optredens werd het tijd om de achtkoppige band eens onder de loep te nemen. Gitarist Mathijs, drummer Xan, pianist Robin en bassist Nils staan daMusic te woord.


Hoe is Windub juist ontstaan? Waar komt de naam vandaan? Wie of wat zijn jullie invloeden?
MATHIJS: Windub ontstond vanuit een driekoppige percussieband die meer wilde. De naam ontstond omdat we een wijnkelder kraakten. Na een paar glazen wijn op te hebben, ontstond de naam “win up” en dit werd verbasterd naar Windub (windop in West-Vlaams) toen we met de fiets tegen wind naar huis moesten fietsen met een serieus stuk in onze kraag.
Xan: De stichters van Windub zoals het nu klinkt zijn frontman, organist en zanger Enoch -One I- Lingier, gitarist Mathijs -Mad Haze- Germonprez, bassist Nils -NLS666- Vroman en drummer Xan -Jah- Albrecht. Allemaal reggaegezinde muzikanten die samen op zoek gaan naar hun muzikale mogelijkheden en naar een nieuwe, frisse reggaesound, met respect voor de roots én voor de moderne perceptie van populaire muziek.
NILS: De invloeden binnen de band zijn zeer divers. Sommigen zijn volledig into rootsreggae en oude dub, anderen hebben een jazz, funk & soul achtergrond of luisteren naar oldskool hiphop, triphop en drum&bass.
 
Windub is een mengelmoes van instrumenten. Is het ook een mengelmoes van stijlen? Van karakters?
NILS: Zeker. Windub is langzamerhand gegroeid tot wat we nu zijn. Eerst waren ze met drie, nu zijn we met acht. Iedereen heeft zijn eigen muzikale achtergrond. Dat drukt zeker een stempel op onze muziek. Qua karakter vormen we zeker niet de meest harmonieuze familie, maar iedereen heeft wel de nodige gedrevenheid om als band naar buiten te komen.
MATHIJS: Onze muziek omvat zowel ska, reggae als rocksteady. We hebben rustige pure reggaenummers, maar ook up-tempo en uiterst dansbare skamuziek.
Xan: Wij maken een mix van wat elk van ons onder reggae begrijpt. Deze ideeën lopen zeer uiteen en daar maken we bewust gebruik van door onze nummers te laten vertrekken van een inbreng van één muzikant en dan instrument per instrument, stijl per stijl, bovenop elkaar te plaatsen tot we een resultaat verkrijgen dat voor iedereen aanvaardbaar is. Zo maken we volgens mij een reggaemix die vele luisteraars kan aanspreken, juist door alle verschillende muzikale verhalen die je erin kan terugvinden.
 
Een woordje meer over het nieuwe album?
NILS: Het album heet ‘Babylon Oppress’ en werd opgenomen in AK’s studio (Forced Hate). Er staan 13 nummers op waarvan twee dubversies gemixt door Pura Vida Productionz. Het album omvat onze oudste nummers en weerspiegelt zo de beginperiode van de band. Op onze myspace vind je wat fragmenten uit het album. Alle teksten werden geschreven door Enoch maar de muziek werd door iedereen samen gemaakt. Bij onze nieuwere nummers is het niet meer zo dat er één songwriter is. Meestal komt Enoch, Robin of Mathijs af met een idee en van daaruit wordt er gejamd. Iedereen zoekt dan gewoon zelf zijn lijnen erop.
 
Jullie zijn allen kustmensen. Wat betekent de kust/de zee voor jullie?
NILS: Voor mij is de kust mijn home, tout court. Natuurlijk valt er heel wat minder te beleven dan in grootsteden, maar aan de andere kant heb ik de indruk dat wij, kustmensen, een heel ander levensritme hebben dan de ‘toeristen’. Het valt ook op dat er op creatief vlak heel wat leeft onder de jongeren. Zowat alle huidige subculturen hebben langs de kust een eigen scene, of het nu over reggae, hiphop, d&b, rock of metal gaat. Positief is ook dat de meeste jongeren zeer open-minded zijn ten opzichte van andere genres en zichzelf niet in één hokje duwen.
ROBIN: De kust betekent voor ons zeer veel. We hebben zelfs al enkele songs geschreven op het strand bij een kampvuur op zwoele zomernachten. De kust blijft onze thuishaven.
MATHIJS: Strand geeft ons het gevoel van vrijheid, zicht op snelle mokkels en zand in onze boxershort.
Xan: De zee en de kust zijn vaste waarden in het leven van alle leden van Windub. Het is ook een zeer passend decors voor een reggaeband. Reggae is ontstaan op een eiland, in een grote havenstad. Dus zon zee en strand, surfers en feestmensen maken samen de ideale setting voor onze live-optredens. Reken daarbij dat aan onze kust veel respect en steun is van en voor jonge muziekliefhebbers van eigen bodem en dan krijg je een sfeervolle en aangename omgeving voor gemotiveerde muzikanten.
 
Waar mogen we jullie nog verwachten?
NILS: We proberen nog wat grootsteden aan te doen: Gent, Brugge, Brussel,... Misschien ook Wallonië en Noord-Frankrijk als we daar wat contacten vinden. Vanaf het najaar trekken we waarschijnlijk ook terug de studio in om de volgende cd op te nemen. De nummers zijn grotendeels af dus zijn we redelijk ongeduldig om die vast te leggen.
 
Wat zijn de dromen van Windub?
ROBIN: Wereldbekend worden en 100.000.000 € per optreden krijgen. Maar het belangrijkste is dat we blijven samenspelen en plezier maken…
NILS: Een goed label vinden zou ook mooi meegenomen zijn.
 
Rock Werchter of Pukkelpop?
NILS: Dour, omdat het nog steeds het meest op het underground publiek mikt en geen 300 € per dag kost.
MATHIJS: Geen van de 2. ‘t Suckt alle twee even erg!
 
Wat is jullie boodschap naar de wereld toe?
NILS: Straight from the heart and soul music. Respect en liefde voor alles en iedereen.
ROBIN: Spread love, peace and unity!
 

November 8, 2008
Niel Van Herck