Wagonmaniac Records - Eigenzinnige, Belgische muziek met een zalig goede hoek af

Eigenzinnige, Belgische muziek met een zalig goede hoek af

Meestal werken ze achter de schermen, maar voor de Week van de Belgische Muziek wilden wij absoluut een aantal Belgische labels onder het voetlicht brengen. 

Kan je jezelf even voorstellen?

Luc Waegeman (labelmanager)

Mijn carriere in de label- en platenwereld begon als “promo boy” voor Bang! Records dat in 1994 dEUS tekende, maar ik werkte tegelijkertijd ook voor Bang! Distribution, dat toen Amerikaanse indielabels als Touch & Go, Domino, Knitting Factory, Dischord, ... met bands als Pavement, Girls Against Boys, Shellac, Fugazi, Blonde Redhead, Palace, Smog, ... verdeelde in Belgie. In 1997 startte ik met Muziekcentrum Kinky Star en het daaraan gekoppelde label Kinky Star Records met releases van mijn eigen band SeXmachines, 't Hof Van Commerce, Vive La Fete, De Bossen, Starfighter, ...

Kan je je label toelichten?

Het platenlabel Wagonmaniac is ontstaan uit de behoefte om in eigen beheer mijn soloproject Wagonman uit te brengen op 10" vinyl. Samen met Pieter-Jan De Coen ben ik de bezieler ervan. Het label staat voor een cross-over van eigenzinnige, alternatieve Belgische muziek "met een zalig goede hoek af" (dixit PJ) en met ook meestal een sterke live reputatie en dit over alle genres heen. Van electro tot garagerock, van new wave tot noise en van punk tot soul.

Naast de nieuwe bands en artiesten (Hugs Of The Sky, Vrovl, Rook, Down The Lees, K@, Ponykamp, Ivolve, OCD, Kregel, Bront, Kookaburra, Vlerk, Zato, ...) die we het voorbije jaar hebben uitgebracht, is nu ook de hele Kinky Star catalogus bij ons ondergebracht, is nu ook de hele Kinky Star-catalogus bij ons ondergebracht en brengen we alle “oudere” releases terug onder de aandacht met voor sommigen een heuse vinyl re-issue op 10", mijn favoriete vinyl formaat. (SeXmachines, Vive La Fête, The Whodads & The Mudgang)

Kan je vijf recente en/of toekomstige releases van het label aanstippen?

Op 16 en 17 januari deden we een Wagonmaniac live streamweekend met live sessies van vier van onze artiesten en bands die de voorbije half jaar een nieuwe release hadden op het label:

OCD - 'The Lockdown Tape EP'

Een te ontdekken dark wave-project dat me terugbrengt naar de oude new wave tijd. Coole Fad Gadget-echoes.

Ivolve - 'Reset' (album)

Beats, hoeken af, zotte sferen! Van de jonge creatieve duizendpoot Ivolve die binnenkort komt met een nieuw album van zijn andere project Honey Hachimitsu.

Kregel - vier EP's (1234)

Punk meets new wave meets zoveel meer; een koppige, dwarse melange van ritme, ruis en balorigheid. Distortion, samenhorigheid en DIY

Baruch Williamson - 'Sagittarius A+' (album)

Fris elektronicawonder die zijn tunes kruidt met space, diepe kronkels, zwarte gaten en een geweten!

Toekomstige digitale releases:

Half februari: Dead High Wire - Hide (single track)

1 maart: Needle - Backfire (single track)

2 april: O Veux - twee albums: black + white album (twee compilaties)

15 april The Mudgang - I Hear You (single track)

23 april O Veux - 'More Games' (Remixes 'The Game')

Full albums van Parkaparaplu, Hugs Of The Sky, Honey Hachimitsu,....

Wat is je favoriete, Belgische plaat (niet van je eigen label)?

The Kids - 'The Kids'

Uitgebracht op Phillips in 1978. Eén van de eerste concerten die ik als tiener ooit zag in Den Aalmoezenier, Antwerpen. Vanaf toen ben ik beginnen (air)drummen en wist ik dat ik in een bandje wilde spelen. De (punk)muziekmicrobe had me te pakken. Van daaruit is de passie voor muziek en muzieklabels gegroeid.

Wat onderscheidt jullie label van het andere aanbod (Belgisch, internationaal)?

Daar heb ik niet zo direct een antwoord heb. Ik weet immers niet hoe de andere (Belgische) labels werken.

11 februari 2021
Patrick Van Gestel