Vermin Twins - Wij willen de boel stevig opfucken

Ze lijken hun start zeker niet gemist te hebben. Lotte Vanhamel en Micha Volders moeten zelfs nog een beetje wennen aan al de persaandacht die op hen afgestormd komt nu hun debuutplaat klaar is. Echt verwacht was dat niet, maar dat Vermin Twins opvallen, daar kan je niet onderuit.

Vanwaar die grote belangstelling voor Vermin Twins?

Micha Volders: Ik heb geen flauw idee. Misschien omdat het anders is? Ik weet echt niet wat we mispeuterd hebben om al die journalisten op ons dak te krijgen (lacht). Niet dat we willen opvallen hoor.Maar jullie vallen wel degelijk op. Door de act op het podium? Door het artwork? Door de muziek?

Micha: Waarschijnlijk wel. We zijn in elk geval heel blij dat er zo enthousiast gereageerd wordt.Wij horen in jullie muziek een mengeling van Prince, Aphex Twin, Daft Punk en Kid 606. Is dat jullie habitat?

Micha: Niet echt eigenlijk. We luisteren heel breed, maar ik kom toch vooral uit de rock. Ik heb jaren bij El Guapo Stuntteam gespeeld (als drummer, nvdr.) maar muzikaal hebben we nooit oogkleppen op gehad. We hebben nu gekozen om de elektronische weg in te slaan, enerzijds omdat het best gemakkelijk is om thuis te kunnen werken en dat we geen hele band moeten uitnodigen. En als je elektronische muziek maakt dan zijn er veel dingen waarmee je vergeleken kunt worden. Die namen die je opsomt zijn mooi, maar ik heb er ook niet meteen alles van in huis. Onze muziek is zeker een samensmelting van verschillende dingen, van rockattitude met elektronische klanken.Lotte, op internet las ik wel dat je vroeger bezig was met "elektronische underground".

Lotte Vanhamel: (lachen beiden) Ik heb ooit zoiets laten vallen in een interviewer, maar eigenlijk stelt het niet echt veel voor. Toch niet in vergelijking met wat andere mensen doen.Worden jullie vaak vergeleken met andere elektroduo's als Nid & Sancy of Kap Bambino?


Micha: Dat valt goed mee. Ik zou het wel logisch vinden dat ze dat doen. Als we twee komieken zouden zijn, dan zou men ons met Gaston & Leo vergelijken (lacht). En Nid & Sancy zijn ook wel de max, dus daarmee vergeleken worden is zeker geen straf.Op jullie album zal er in elk geval gefeest worden, maar tegelijkertijd is het ook wel interessant de plaat een keertje met de hoofdtelefoon te beluisteren. Het bulkt namelijk van de kleine samples. Zijn dat eigen opnames?

Micha: Ja, we nemen heel veel op. We hebben thuis ook heel wat shit aangesloten: kleine drumcomputers, obscure synthesizers en zo. Daar komen geweldige geluiden uit. De dingen die we leuk vinden, daar gaan we dan iets rond opbouwen. Het is bijna "musique concrète". We samplen ook niet graag uit bestaande dingen. We creëren liever iets nieuw. Dit eerste album is wel redelijk druk omdat we net al die ideeën erin wilden stoppen. En we zijn nu al aan ideeën aan het sleutelen voor de volgende plaat.Ook de videoclips zijn erg amusant. Jullie zijn vroeger ook al met film en animatie bezig geweest, niet?

Lotte: We hebben animatiefilm gestudeerd aan het RITS. En nu doen we alles zelf: van promofilmpjes tot videoclips.

Micha: Tegenwoordig kan je met digitale camera's en een computer al heel snel toffe resultaten bekomen zonder dat je een hele crew moet inhuren en dure apparatuur nodig hebt. Het is dus een kwesie van Zonder al te veel middelen heel creatief proberen te zijn.Op de site van Stage Mania staat te lezen: "Micha en Lotte spelen met media." Zit er een filosofie achter dat gebruik van media?

Micha: Mja, wij zijn nu eenmaal geïnteresseerd in alles: filmpjes maken, kleren ontwerpen, instrumenten in elkaar steken, poppetjes in elkaar prutsen,... Het is belangrijk dat we dat allemaal kunnen doen. Het is niet enkel muziek maken voor ons. Er zit zeker een do-it-yourselffilosofie achter.Zijn jullie nu nog professioneel bezig met andere projecten?

Micha: Wij zijn eigenlijk nooit professioneel bezig (lacht).

Lotte: Ik schilder wel, maar door Vermin Twins heb ik daar nu weinig tijd voor.

Micha: Lotte heeft nog zo veel materiaal staan dat het daglicht nog niet gezien heeft. Als we dood zijn, gaat er al genoeg materiaal zijn voor een retrospectieve (lacht). Ik heb wel een tijdje getekend. Voor een Amerikaans bedrijf dat gitaarpedalen maakt heb ik bijvoorbeeld een logo gemaakt. Dat was heel leuk, maar ik kreeg te vaak hetzelfde soort opdrachten: altijd van die rock'n roll halloweenshit. Ik wou op den duur geen Frankensteins of grieten met tattoos meer tekenen en op Myspace had ik alleen nog van die gothic en rockabillyvrienden. Toen dacht ik dat het aan het escaleren was. Als onze muziek mislukt, dan pik ik het misschien terug op (lacht).Is Vermin Twins dan het project waar al jullie interesses in samen komen?

Micha: Zeker, Vermin Twins is het project waarin we kunnen doen wat we willen. Als we morgen zin hebben om de woestijn in te trekken om schorpioenen te gaan opnemen en daar een plaat mee te maken, dan doen we dat. We willen niet aan een format vasthangen. Vermin Twins kan volgende keer helemaal anders klinken en als we de elektrofans dan verliezen dan zullen we weer andere fans moeten zoeken.Elke zichzelf respecterende producer maakt tegenwoordig remixen om zo zijn naam te verspreiden via blogs en dergelijke. Hebben jullie daar ideeën voor?


Micha: We gaan dat zeker doen. 4/4 platen maken, maar dan met "ne goeien hoek af". Ik vind dance wel leuke muziek omdat het zo primitief is. Maar het moet tegelijkertijd heel vuil zijn, zo vuil dat het weer funky wordt. En het is ook heel leuk om de muziek van andere mensen te verneuken.Lotte, je lijkt ons eerder een bedeesd iemand, maar op het podium valt daar niet veel van te merken. Is dat voor jou een moment waarop je jezelf helemaal kunt laten gaan?

Lotte: (antwoordt schuchter) Je moet dat gewoon willen doen en dan kan je dat. Als je morgen bakker wil worden, dan kan je dat. Als je het maar voldoende wilt.

Micha: Volgens mij heb jij gewoon niets te verliezen. Haar broer (Tim Vanhamel, nvdr.) heeft dat ook: geen schrik en ervoor gaan.Hebben jullie op voorhand uitgedokterd wat jullie op het podium precies gingen doen?

Lotte: Nee, maar elke keer vraag ik mij af of het allemaal wel gaat lukken en ben ik bang dat we er stom uitzien. Maar dat blijkt dan telkens wel mee te vallen en dan laat ik mij gewoon gaan.

Micha: We hadden vroeger wel al eens een paar experimenten gedaan, dus we wisten wel dat we de boel konden opfucken. Als ze vragen om te komen optreden en ze betalen u daarvoor dan moet je er ook gewoon in Terminatorstijl voor gaan.Krijgen jullie al veel aanvragen binnen voor optredens?

Lotte: Er mogen er nog altijd bij komen, maar door de cd-release begint het nu wel te lopen.

Micha: Binnenkort doen we Petrol, Het Depot, Novarock in Kortrijk, Vooruit,...Dat zijn toch al geen kleine namen meer?


Micha: Klopt. We hebben echt wel geluk. Nu dit jaar willen we vooral erg productief zijn: remixen maken, misschien al een ep met nieuwe nummers,... We hebben gewoon veel materiaal.Wij kunnen haast niet wachten.

24 maart 2010
Koen Van Dijck