Tortoise - Tijd is een cyclisch gegeven

Vijf jaar hebben we er op moeten wachten, maar uiteindelijk was hij daar: 'Beacons of Ancestorship', Tortoises zesde studioalbum. Het wachten loonde de moeite en hoewel de plaat geen 'TNT' is - hoe kan het ook anders? - veegt ze de concurrentie vlot op een hoopje. Als het om pers gaat, trekt de groep zijn kop en poten vaak terug in, een echte "tortoise" (of schildpad) waardig. Toch wisten we gitarist Jeff Parker op een onbewaakt moment te strikken voor een beknopt gesprek.

'Beacons Of Ancestorship' is een nogal cryptische titel. Welk verhaal schuilt erachter?

Jeff Parker
: Naar een concept achter die albumtitel hoef je niet te zoeken. We hebben de plaat gewoon genoemd naar een boek van John Barton Wolgamot (een eigenzinnige dichter uit het midden van de twintigste eeuw, nvdr). Diezelfde kerel schreef ook het experimentele gedicht 'In Sarah, Mencken, Christ And Beethoven There Were Men And Women', waarvan we de titel overnamen voor één van de nummers op 'TNT', ons derde album.Waarin schuilt volgens jou de grote kracht van het nieuwe album?

Zonder enige twijfel in de globale sound. We hebben deze keer een andere "mastering engineer" (iemand die de gemixte muziek klaarmaakt voor distributie en de overdracht naar een geluidsdrager verzorgt, nvdr) onder de arm genomen en dat resulteerde in een groot verschil met onze vorige platen. Bovendien hebben we op deze plaat ook op compositorisch vlak weer nieuwe territoria verkend.Is jullie manier van componeren en opnemen dan erg veranderd sinds de vroege dagen van de band?

Ten gronde is onze werkwijze nooit veranderd. Het komt er telkens weer op neer dat we vertrekken van een klein idee en er een groot idee van maken. Maar natuurlijk zijn we ook gegroeid als muzikanten en hebben we veel kennis opgedaan doorheen de jaren. Als er iets is veranderd, dan is het wel de woordenschat en de uitvoering van onze ideeën.Het beluisteren van jullie nieuwe plaat roept sterke beelden op. Zo klinkt Prepare Your Coffin net als een achtervolging en zou The Fall Of Seven Diamonds Plus One perfect passen in een western. Spelen dergelijke voorstellingen een rol bij het componeren?

Nee, ik zal zeker niet ontkennen dat onze muziek een zekere filmische kwaliteit heeft, maar ik zou liegen als ik zou zeggen dat we vertrekken van mentale beelden om muziek te maken.'Beacons Of Ancestorship' verraadt dat jullie goed op de hoogte zijn van de hedendaagse elektronische muziek. Zijn er muzikanten die jullie in het bijzonder hebben beïnvloed bij het maken van de plaat?

Er schieten me niet meteen namen te binnen. Maar zoals altijd zijn we uitgegaan van een erg breed spectrum dat naast The Boredoms (een legendarische Japanse noiseband, nvdr) en Suicide (een invloedrijk Amerikaans punkduo, nvdr) ook Underground Resistance (vertegenwoordigers van de zogenaamde Detroit Techno, nvdr) en de hiphop van J Dilla omvat. Eigenlijk zijn wij bij Tortoise geïnteresseerd in zowat alle denkbare muziekgenres en -stijlen.Hoe staan jullie tegenover de postrock, een genre waarvan jullie de wegbereiders zouden zijn?

We hebben nooit veel gegeven om de term "postrock". Niet omwille van het genre op zich, maar wel omdat we niet graag in een hokje geduwd worden. We zien onszelf als deel van een geschiedenis van creatieve muzikale tradities die door de jaren heen zijn overgeleverd, zonder ons iets aan te trekken van genres. Tijd is een cyclisch gegeven.Ook met de krautrock worden jullie in verband gebracht, maar werden jullie er ook effectief door beïnvloed?

Ja, vooral op onze eerste platen is de invloed van Duitse bands uit de jaren 70 goed merkbaar. Voor Can en Kraftwerk hebben wij altijd een bijzondere bewondering gekoesterd. Maar ik denk dat we dat stadium nu voorbij zijn. You take the muse and then move on...In 2006 verrasten jullie vriend en vijand door samen met Bonnie 'Prince' Billy 'The Brave And The Bold' op te nemen, een verzameling vreemde covers van doorgaans vrij gewone rocknummers. Kunnen we in de toekomst nog zulke projecten verwachten?

Hoogstwaarschijnlijk zullen er nog samenwerkingen met andere muzikanten volgen, maar vermoedelijk niet meer met Bonnie 'Prince' Billy. Maar we hebben wel veel plezier beleefd tijdens de opnames van dat album. Bonnie 'Prince' Billy is een fantastische muzikant en een echte kunstenaar.De albums 'Millions Now Living Will Never Die' en 'TNT' zijn inmiddels meer dan tien jaar oud. Denk je dat ze de tand des tijds hebben doorstaan?

Het is niet aan mij om die vraag te beantwoorden. Ik ben eigenlijk al heel dankbaar dat Tortoise vandaag nog actief is. En we zijn ons ervan bewust dat we vandaag alleen maar de muziek kunnen maken die we zelf willen, omdat mensen onze vroegere platen zo gewaardeerd hebben.Wat staat er dit jaar nog op het programma?

Er staat een uitgebreide toer door de VS gepland om 'Beacons Of Ancestorship' te promoten. Later toeren we nog door Europa en Japan.Op zaterdag 22 augustus is Tortoise te zien op Pukkelpop in Hasselt.

3 augustus 2009
Fabian Desmicht