Tom Helsen - Enkel als je je hart volgt, neem je de goede beslissingen

De videoclip van They Don't Make 'Em Like You Anymore, de nieuwe single van Tom Helsen, is nu al een blijver omdat er acht bekende actrices, waaronder Clara Cleymans en Joke Devynck, in te zien zijn. De single luidde de nieuwe plaat 'Cupcakes' in, die tevens een totaal herboren Helsen laat zien en horen. Een gesprek kon niet uitblijven.

De nieuwe plaat laat een nieuwe wind over Tom Helsen waaien. Mogen we dat zo stellen?

Tom Helsen: Eigenlijk wel. Puur muzikaal is er niet veel veranderd. Ik maak een plaat die ik twintig jaar geleden ook al had kunnen maken, maar ik zit gewoon goed in mijn vel. Dat hoor je op de plaat en zie je in alles wat er rondom mij aan ’t gebeuren is. Tekstueel is dat ook merkbaar. Er is een nieuwe wereld opengegaan. Van mijn liedjes van vroeger kenden de mensen enkel de refreinen. Nu kent iedereen ook de strofes. Ik krijg nu alles gezongen en mensen verstaan elk woord van elk liedje van a tot z.

 

Waarom gaat het nu plots zoveel beter met je?

Op mijn veertigste ben ik iemand tegengekomen, een soort lifecoachachtige figuur die me uit een depressie heeft gehaald die in totaal acht jaar duurde. Ik heb het gevoel dat mijn leven nu echt begonnen is. Waarom het nu is, weet ik niet, maar alles klopt gewoon. Voor het eerst in mijn leven. Het is één groot feest en dat was vroeger duidelijk niet het geval.

 

Sommige artiesten schrijven gemakkelijk songs als ze down zijn. Is het creëren voor jou nu moeilijker geworden nu je in een emotionele supervorm bent?

Liedjes krijg ik altijd gemaakt. Het is gemakkelijker dan vroeger. Eenentwintig jaar gelden heb ik mijn eerste plaat gemaakt en toen schreef ik gewoon elf liedjes. Dat was niet zo veel. Nu ben ik een veelschrijver geworden.

 

De liefde blijft centraal staan in je songs.

Het is een onuitputtelijke bron (lacht). Liefde is het belangrijkste in het leven. Er is niets belangrijker dan liefde. Het is een aangenaam ding om over te schrijven. Dat zal wellicht zo blijven.

 

Vroeger werd je door platenfirma’s en een management begeleid. Nu doe je alles zelf. Was het moeilijk om die stap te zetten?

Wellicht is dat de belangrijkste beslissing geweest die ik kon nemen. Het is weliswaar erg druk want ik steek er veel tijd en energie in, maar mijn stress is verdwenen. Alles wat nu gebeurt - promocampagnes, interviews, de verdeling naar de winkels, … - doe ik zelf. Alles heb ik zelf gecreëerd, samen met mijn vrouw. Ik moet nu niet meer vragen aan anderen wat ze ervan vinden, ik volg gewoon mijn hart en mijn gevoel. Enkel dan kan je goede beslissingen nemen. Als de hersenen het van je overnemen, ben je fout bezig.

 

Je hebt een patent op oorwormen, liedjes die de hele dag in je hoofd blijven zitten. Heb je daar een speciaal talent voor?

Misschien is dat wel zo. Ik heb met vijfenveertig singles de radio gehaald. Blijkbaar maak ik dingen die blijven hangen. Ik jaag dat niet achterna. Ik ben blij dat dit me overkomt. Anders had ik geen carrière gehad. Maar zoiets kan je niet controleren. Ik maak graag liedjes die raken.

 

Hoe ambitieus ben je op je eenenveertigste?

Ik wil nog altijd de wereld veroveren. Ik ben er honderd procent zeker van dat ik op een dag een wereldhit ga schrijven. Mijn nieuwe single kan op elke radio gedraaid worden. Het gaat me daarbij niet om rijk of beroemd worden, maar liedjes te maken die kunnen aansluiten bij de beleving van elke mens in elk land. Het harde werken errond is de essentie; het einddoel laat ik los. Loslaten is trouwens het belangrijkste wat bestaat. Het is een avontuur waaraan je begint. Ik werk hard en dat maakt het voor mij plezant.

 

Hoe groot is de honger naar het podium nog anno 2018?

Mijn live reputatie was de laatste vijf jaar onbestaande. Ik nam slechte beslissingen, werkte met de verkeerde mensen, maar dat was mijn eigen schuld. Nu probeer ik terug een live reputatie op te bouwen. Ik moet langzaam aan beginnen in kleine zaaltjes, maar ik voel dat de interesse aan het terugkomen is. Dat voelt goed aan.

 

Je hebt ook bekend dat je hoogsensitief bent. Hoe ga je daarmee om als muzikant?

Het is mijn grootste kracht momenteel. Ik kan alles nu alleen aan, want ik heb die hoogsensitiviteit onder controle. Sabine Vanquaillie van ‘Kus de kikker’ heeft me daarmee leren omgaan. Ze heeft mijn leven veel aangenamer gemaakt.Alle info op www.tomhelsen.be

 

14 maart 2018
Steven Verhamme