Tijs Delbeke & Bart Moeyaert - Een beetje pingpongen

Muzikant Tijs Delbeke en schrijver Bart Moeyaert hebben samen een aantal liedjes gemaakt.  Het geheel vormt een kunstwerkje over de liefde, getiteld ‘Rood Rood’. De twee werkten voor het eerst samen aan een nummer naar aanleiding van het project 'Schrijver Zkt Zanger' van Radio 1. Zonder elkaar echt te ontmoeten, werd zo het succesvolle De Waarheid Krijgt Een Stoel geboren en van het een kwam het ander. Delbeke geeft maar al te graag tekst en uitleg.

Kende je Bart Moeyaert eigenlijk voor jullie samenwerking?

Tijs Delbeke: 'Schrijver Zoekt zanger' bracht ons samen. Bart was één van de dertien auteurs die een tekst hadden geschreven en hij mocht daarna een muzikant uitkiezen. Hij vroeg het aan mij en het vervolg is bekend.

Het was voor mij een verrassing dat hij voor mij opteerde, al hadden we elkaar wel eens ontmoet op een Dez Mona-concert en op 'Behoud De Begeerte' las hij voor en maakte ik muziek. We kenden elkaar eigenlijk niet goed, maar hij was wel enthousiast over de muziek die ik maakte.

En ik heb meteen ja gezegd toen hij me uitnodigde voor een samenwerking. Tijdens het programma van Ruth Joos kwamen we elkaar in levende lijve tegen en het klikte. Al snel was duidelijk dat we het beiden niet bij dat ene nummer wilden laten. De studio lonkte, zoals dat heet .

Het resultaat is ‘Rood Rood’, een ep met vijf nummers waarbij de liefde telkens vanuit een ander oogpunt bezongen wordt. Was er telkens eerst de tekst en dan de muziek of andersom? Hoe hebben jullie gewerkt?

Bij het eerste nummer was er sowieso eerst de tekst. Voor de andere nummers is het niet anders gegaan. Op één nummer na. Ik had daar al een melodie en twee zinnen voor en dat was het enige Nederlandstalige liedje dat ik had. Ik voelde dat de song wel zou passen op ons ep’tje. Ik heb het Bart doorgestuurd en het is uiteindelijk onze huidige single geworden.

Ook bij de andere nummers stuurde hij me een stukje tekst waarmee ik dan aan de slag ging en daarna liet ik hem de muziek horen die ik erbij had gecomponeerd. Een beetje pingpongen dus. Het is niet zo dat we samen de studio in gingen voor de opnames. We zijn samen tot het eindproduct gekomen zonder dat we de hele tijd in dezelfde ruimte vertoefden.

Waarom werd het uiteindelijk geen full cd?

Bij Ruth Joos werd er eerder grappend gevraagd of er een vervolg kwam. De dag nadien hebben we elkaar gebeld om dat te concretiseren want we waren beiden enthousiast. Alles is daarna vrij snel gegaan, maar we kozen ervoor om een ep te maken omdat we allebei met drukke agenda’s zaten. Een full-cd zou te intensief geweest zijn.

We vonden het wel mooi om liedjes te maken die de liefde bezingen. Dat moest het concept van het plaatje worden: de liefde vanuit verschillende perspectieven, de mooie en de minder mooie dingen. Het hele spectrum komt aan bod.

De titel is uiteindelijk ‘Rood Rood’ geworden.

Naar het meest rustige nummer op de ep. Noem het gerust een soort ballade. Ik vond het persoonlijk een van de mooiste teksten die Bart had geschreven. Het was een soort samenvatting. Het lied gaat over een feestje waarbij de liefde nog pril is. Die hele sfeer heeft Bart proberen te vatten in een tekst: een dansvloer, wat licht en de rode gloed die er hangt.

Mogen we de liedjes in het kleinkunsthokje stoppen?

Dat zou ik het zeker niet noemen want het klinkt nogal poppy. Nederlandstalige muziek neigt snel naar kleinkunst, maar dat is het zeker niet. Voor mij was het nieuw om in het Nederlands te zingen. Bij Sir Yes Sir schrijf ik gewoon alle teksten zelf en maak ik ook de muziek daarbij. Dat was wel anders nu.

Ik ben ook zelf aan de slag gegaan met allerlei instrumenten behalve de drums. Die werden ingespeeld door Dave Menkehorst, die ook het slagwerk bij Sir Yes Sir voor zijn rekening neemt. Hij heeft ook de hele plaat geproduceerd en opgenomen. Voor de rest had ik vrij spel en kon ik doen wat ik wou.

Ga je met de liedjes ook op tournee?

Het probleem met een ep is dat er maar een vijftal nummers op staan. Daarmee kan je niet op tournee. We gaan de ep wel voorstellen in Antwerpen op 6 en 7 april en ik ben wel van plan om tijdens soloconcerten de nummers te brengen. Voor de rest zullen we afwachten hoe het publiek de liedjes onthaalt. We zijn alvast trots op onze plaat en hopen dat het publiek de cd ook koopt.

Waarmee ben je voor de rest nog bezig?

Er komt in ieder geval een tweede plaat van Sir Yes Sir waaraan we volop aan het schrijven zijn. Ik ben ook stevig aan ’t toeren met Dez Mona. Bij Roosbeef speel ik ook en daarmee gaan we in de zomer opnemen. Het worden de komende maanden dus vooral schrijf- en componeermomenten. Naast de live concerten met Dez Mona. Allemaal leuke dingen dus!

Op zondag 6 april (16u.) stellen Tijs en Bart hun liedjes voor in DE Studio in Antwerpen. Zie ook www.bartmoeyaert.com & www.dezmona.com

5 april 2014
Steven Verhamme