The Dutch - daFestival: Zotte dingen gedaan? Enkel dit festival

daFestival: Zotte dingen gedaan? Enkel dit festival

We hebben niet de pretentie om daFestival een internationaal evenement te noemen, maar de aandachtige lezer spotte misschien de twee Nederlandse acts die we tussen de negentien Belgen verstopten? Hans Croon van The Dutch - what's in a name? - kun je zondag om 14u00 bij ons zien spelen. We polsten intussen hoe deze bizarre tijden boven de Moerdijk ervaren worden.

Hoe stel jij het in deze periode van quarantaine? Al (muzikaal) zotte dingen ondernomen? Welke?

Wij zijn begin dit jaar begonnen serieus te werken aan ons nieuwe, zesde album. Dat betekent in ons geval dat ik moet wachten op een golf van inspiratie, die altijd komt, ook al moet ik daar vaak geduld voor hebben. Dan, als de songs zich aandienen, neem ik ze thuis op en kopieer ik de files naar de gezamenlijk dropbox. Vervolgens gaan Jan, Klaas en Bert samen met mij aan de slag met ideeën voor arrangementen, sounds etc. Zodra een liedje daar rijp voor is, gaan we repeteren. Tijdens die repetities wordt er weer verder geschaafd. Dat laatste lukt nu niet. Daardoor lopen we zeker vertraging op. En bovendien is het jammer, want de wekelijkse repetities zijn ook gezellig, goed voor de nestwarmte.

Half maart zouden wij ons een weekje terugtrekken in een huis met studio in de Ardennen. Vlak daarvoor besloten we om er vanaf te zien, gelukkig maar. Dus echt zotte dingen hebben wij nog niet gedaan. Behalve dit festival natuurlijk.

Werken jullie intussen aan nieuwe songs? Zo ja, kan je daar al iets over zeggen?

Een van de nummers op het nieuwe album is In The Dark. Dat gaat over het coronavirus en wat het met je hoofd doet: al die data, analyses, grafieken, meninkjes, fake nieuws, de angst dat het steeds verder escaleert en de hoop dat er op de een of andere manier ook iets goeds uit kan komen, je wordt er horendol van. Ik lees de Volkskrant, maar beperk mijn Twitter-consumptie tot een kwartier per dag, anders word ik hyper. En ondanks die stroom aan informatie zijn we nog steeds grotendeels in the dark. Ik hou van romans, van kunst en van muziek, ik heb die uitlaatklep nodig om aan de dagelijkse maalstroom aan slecht nieuws te ontkomen. Daarover gaat In The Dark. We hebben het versneld uitgebracht als single, omdat het direct reflecteert op de huidige chaotische toestand. Andere liedjes zijn een vervolg op 'Werkman', ons vijfde album dat in 2018 verscheen. Ze zijn geïnspireerd door schilder-, foto- en videokunst van o.a. Rineke Dijkstra, Charlotte Dumas, Alida Pott en Charley Toorop.

Hoe hard komt deze crisis aan? Financieel? Commercieel? Persoonlijk?

Ieder van ons heeft zijn uitdagingen. Onze inkomsten uit de band waren sowieso al laag, maar persoonlijk ondervinden we allemaal financieel flink veel last van de crisis. Tegelijk realiseren we ons goed dat we in vergelijking met zo’n beetje de rest van de wereld in een paradijsje leven, waar de klappen kunnen worden verzacht. Op de lange termijn is dat natuurlijk niet houdbaar, maar laten we hopen dat we er zonder al te grote kleerscheuren doorheen komen. En oh ja, dat Trump in november de verkiezingen verliest.

Zijn er al plannen voor nadien? Zo ja, welke?

We gaan een introductievideo maken voor de komende tentoonstelling van werk van Alida Pott in het Groninger Museum. Zij was een van de belangrijkste vrouwelijke leden van De Ploeg, het Groningse kunstenaarscollectief dat in 1918 ontstond. Het liedje is al klaar, nu werken we samen met Iris Frankhuizen aan een animatievideo. De release is waarschijnlijk in de herfst, corona volente.

Van wie zou je graag een inhouse-concert zien? Belgisch/Nederlands? Internationaal?

Uit Engeland: Cosmo Sheldrake, King Crule, Ghetts, Doves, Alt-J.

Uit Nederland: Klangstof, Jacqueline Govaert (wat een stem!), Tim Knol, The Pilgrims, Beatrice van der Poel, Klaas ten Holt.

Op Spotify houden wij een playlist bij die heet “What The Dutch listen to” met allemaal favoriete artiesten.

 

10 april 2020
Patrick Van Gestel