Tensor - daFestival #2: quarantaine leidt tot onvoorziene, zotte beslissingen

daFestival #2: quarantaine leidt tot onvoorziene, zotte beslissingen

12u30, dat is het moment van Tensor. Maar eerst even nalezen hoe het met hen gaat.

Hoe stellen jullie het in deze periode van quarantaine? Al (muzikaal) zotte dingen ondernomen? Welke?

Kenny Molly: Na de promotour voor 'The Suicide Connection'-ep vorig jaar en begin dit jaar waren we van zin om de lente te gebruiken om aan een nieuwe set te werken en eventueel een video uit te brengen, maar die plannen zijn helaas niet kunnen doorgaan zoals we initieel hadden gedacht.

Toevallig werden we aangesproken door Sven Janssens van studio Red Left Hand, met wie Ruben en Kenny in het verleden nog hadden samengewerkt. Die heeft nu ook veel tijd over en wilde zich bezig houden met mixing en mastering om de dagen te vullen. Omdat we alles zeer goedkoop en DIY hadden gedaan, leek het ons niet slecht om hem te laten spelen met de opnames van vorig jaar. Initieel was dit zonder bijbedoelingen, maar het resultaat was zo verbluffend dat we besloten hebben de ep opnieuw uit te brengen en er alsnog een nieuwe video bij te lanceren. Dus ja, quarantaine leidt tot onvoorziene zotte beslissingen. Naast de lenteschoonmaak, verbouwingen thuis en het verzorgen van de tuin en moestuin natuurlijk.

Werken jullie intussen aan nieuwe songs? Zo ja, kan je daar al iets over zeggen?

We hebben bewust al twee keer opgenomen met het idee een momentopname te maken van waar we als band stonden. De eerste keer was in 2018 met onze twee-track-demo 'The Collector', waar we eigenlijk voelden dat onze stijl een bepaalde richting uitging die anders begon te klinken dan waar we gestart waren. Hetzelfde gebeurde nadien, toen we in 2019 besloten een vier-track-ep op te nemen met nummers die erna waren gekomen en goed aansloten op mekaar, maar alweer veranderde de stijl met het nieuwere werk. Toen was het weer een ideaal moment om even een selectie van een handvol nummers in te blikken alvorens weer verder te gaan.

De twee nummers, die niet op de ep zijn verschenen, werden aangevuld met enkele nieuwe, die in ontwikkeling waren op het moment dat we gingen touren voor de ep, en ondertussen zijn er alweer enkele ideeën heen en weer gegaan, nu we in quarantaine zitten. Nieuwe songs worden zoals vanouds bedacht en in basis uitgeschreven door Jeroen. Eens hij de lijnen en ideeën heeft uitgewerkt, worden die naar ons doorgespeeld om ons eigen ding op te doen. Pas daarna worden die op repetitie geoefend en verfijnd. Dus op dat vlak maakt quarantaine geen verschil, behalve dat we natuurlijk niet kunnen repeteren en aftoetsen hoe het in groep aanvoelt.

We merken wel dat we meer en meer een balans vinden tussen de toegankelijkheid, het live potentieel van de nummers en de technische gelaagdheid, die ons typeert. Iets wat niet altijd zo makkelijk te combineren is.

Hoe hard komt deze crisis aan? Financieel? Commercieel? Persoonlijk?

Persoonlijk zijn wij allemaal wel zeer hard gelinkt aan de muziek en vooral in live verband. Dus daar zitten wij allemaal op onze honger. Het is zoals voor iedere muzikant of liefhebber echt afkicken van geen concerten te kunnen spelen (of te gaan bijwonen).

We hadden ook enkele grote gigs op het programma staan. Dus dit haalt de flow uit de promoplanning en dus ook uit de inkomsten. Een paar van ons hebben ook andere projecten in de muziekwereld. Dat voel je wel in de inkomsten en invulling van de agenda, als alles in één keer wegvalt.

Zijn er al plannen voor nadien? Zo ja, welke?

Hopelijk gaan de geplande gigs alsnog door op een andere datum. En we hebben ook in het najaar nog enkele leuke dingen op de agenda staan, onder meer een fijn festival in november.

Daarna zullen we repeteren, elk vrij moment dat we kunnen, om zo snel mogelijk de nummers die op tafel liggen af te werken en op te nemen van zodra we er tevreden van zijn.

Na de uitgebreide tour vorig jaar is ons netwerk beginnen uit te breiden en zijn we in contact gekomen met enkele bands en organisaties in binnen- en buitenland. We willen als band graag de volgende stapjes hogerop zetten. Maar we zijn er net als iedereen, na alles wat gebeurd is, (nog) voorzichtig(er) mee. De ambitie is er alvast.

Van wie zouden jullie graag een inhouse-concert zien? Belgisch? Internationaal?

Mij persoonlijk maakt het niet uit. Er is genoeg talent in de lage landen om dagelijks een avond mee te vullen voor maanden aan een stuk. Verschillende van onze vrienden hebben net een nieuwe plaat uit, hebben opgenomen, of werken aan nieuw materiaal, dat ze niet of enkel online kunnen promoten nu: Fireforce, Téras, Revealed, The Spirit Cabinet, Powerstone, Ethereal Darkness,… Genoeg sterke bands, die moeite hebben om op de radar te komen, en al zeker in deze tijden.

8 mei 2020
Marc Alenus