SX - Fantasie prikkelen

Vier jaar na het gouden debuut ‘Arche’ hebben Stefanie Callebaut en Benjamin Desmet, beter bekend als SX, een tweede plaat uit: ‘Alphabet’. Opnieuw is er plaats voor vurige, harmonieuze songs in een exotische werkelijkheid. Als je de plaat beluistert, wordt je verbeelding verrijkt. Denk maar aan de prima single Comfort. "Je fantasie prikkelen; dat is wat muziek nog altijd mag en moet doen." Een boeiende babbel met Stefanie Callebaut.

Waarom kreeg de nieuwe plaat ‘Alphabet’ als titel?

Stefanie Callebaut
: Omdat we eigenlijk alle registers hebben opengetrokken om de cd te maken. We wilden alle letters als het ware gebruiken om te schrijven wat we wilden. Zo konden we alle richtingen, die we uitgaan, perfect weergeven.

Was het een bewuste keuze om opnieuw zo breed te gaan in het muzikale spectrum?

Het zit in ons DNA dat we grenzen proberen te verleggen en nieuwe dingen uitproberen. Alles zit in een vibe, maar het is wel een bewuste keuze om heel divers te gaan. Wij houden ervan om te experimenteren en de grenzen van de popmuziek te verleggen. Zo mengen we gospel en techno. Het herschrijven van de regels van de pop heeft altijd een deel uitgemaakt van de band.

De plaat is ondertussen een paar maanden uit. Hoe kijk je terug op die periode?

Alles is perfect verlopen. We kregen goede kritieken en de plaat is goed ontvangen door het publiek. De liveshows zijn tot nog toe vlot verlopen. Het is fijn dat de mensen voor onze ideeën openstaan. We wilden SX verder laten groeien, vooral muzikaal, en de mensen hebben dat goed geaccepteerd. Dat deed erg veel deugd.

We zijn ook volwassener geworden. Ten tijde van de eerste plaat waren we eigenlijk nog erg jong. Er zit een zekere sereniteit in de manier waarop we nu muziek maken, maar anderzijds blijft een gevoel van verwondering altijd als basis dienen; een beetje zoals een schilderij van René Magritte, die ook vasthing aan eenvoudige, maar krachtige, inventieve en heerlijk vreemde beelden. Vol kleur en menselijkheid.

Wat ons betreft is het vooral een plaat die hoop uitademt.

Blij dat je dat zo ervaart! Ik denk dat de cd liefde en warmte uitstraalt, niet alleen in de muziek maar ook in de boodschappen in de nummers. We gaan terug naar de basic emoties, ook al spelen we in op de huidige maatschappij, waar we kritisch tegenover staan. Het zijn moeilijke tijden voor veel mensen. We hebben geprobeerd een hoopvol gevoel te creëren, ook in onze video’s. Het leven is en blijft mooi.

Jullie video’s stralen veel poëzie uit. Waar blijven jullie de ideeën halen?

Het is één geheel. Terwijl we bezig zijn aan het maken van nummers, denken we ook al aan beelden voor die songs. Alles hangt aan elkaar. Als een nummer af is, is de hele video en de feel errond er ook al. Dat neemt veel tijd in beslag, maar we doen het supergraag. We vinden het ook belangrijk.

De ideeën blijven trouwens vlot komen. We maken alles zelf. Zo blijven we onszelf ook uitdagen. We moeten creatief zijn met de middelen die we hebben. De video’s zijn een essentieel onderdeel van de zintuiglijke ervaring die SX toch is. Ik moet daarbij onze muziek voelen in mijn vingers, tenen en vrijwel in elk ander deel van mijn lichaam. '

2016 was het jaar van de plaat, de goede kritieken en het uitstekende concert op Werchter. Kan 2017 nog beter?

Absoluut! We zijn eind december begonnen met shows in het buitenland. We gaan daar nu meer verder. We trekken naar Frankrijk en Zwitserland en in maart gaan we naar de USA.  We willen het verhaal nog groter maken. Daar zijn we volop bezig met de promotie, want de plaat komt er later uit. We hebben veel plannen en dromen. De basis, die we gelegd hebben in België, kunnen we nu laten doorgroeien in het buitenland. We hebben er zin in!

Alle info op www.weare.sx

22 januari 2017
Steven Verhamme