Stuff. - Ongelofelijk om met deze instrumentale muziek zo'n grote podia te bereiken

De Belgische band STUFF. is moeilijk onder één noemer te vatten. Ze koppelt jazz, funk en zelfs fusion en hiphop aan elkaar. En die mix wordt duidelijk gesmaakt door het publiek. Na het eerste album verkoopt ook de opvolger ‘Old Dreams New Planets’ erg goed en de band staat straks zowel op Gent Jazz als op Pukkelpop! We haalden bassist Dries Laheye uit zijn muzikale universum en er volgde spontaan een fijn gesprek.

Hoe hebben jullie elkaar gevonden destijds?

Dries Laheye: Een goede zeven, acht jaar geleden ontmoette ik onze drummer Lander. Die speelde een sessie in de Gentse club White Cat en tijdens een jamsessie nodigde hij ook diverse sessiemuzikanten uit om te improviseren voor een dansend publiek. Die gelegenheidsband was de kiem voor STUFF. en we zijn blijven samenkomen. Zo is de onze muziek langzaam ontstaan. Eerst vertrokken vanuit improvisatie om daarna meer geproducete muziek, die werd uitgeschreven, te brengen. Daarmee gingen we aan de slag voor het eerste album. Daarna is het wat uit de hand gelopen (lacht).

Jullie muziek wordt omschreven als jazztronica. Is dat de omschrijving die jullie er zelf ook aan geven?

We vinden het heel moeilijk om er een term voor te vinden. Jazztronica komt waarschijnlijk wel in de buurt. Ik denk ook dat onze muziek nu minder minder jazz klinkt dan in het begin. Er is altijd wel die insteek dat de vrijheid om te improviseren aanwezig blijft. De muziek is altijd een beetje anders naargelang van de situatie.

Jullie nummers zijn allemaal instrumentaal. Is dat een bewuste keuze?

Klopt. Het is gewoon de formatie an sich die zorgt dat we de songs spelen die we spelen. We zijn gewoon een band die louter instrumentale nummers brengt. We hebben ooit een samenwerking gehad met een zangeres voor een festival. En wie weet werken we ooit met een vocalist samen. We sluiten niets uit.

Het loopt goed met het album en de concerten. Hebben jullie het gevoel dat jullie op korte tijd veel stappen voorwaarts gezet hebben?

Op relatief korte tijd is er veel veranderd. Er is een groot verschil qua werking en productie tussen de twee platen. We hebben veel lessen getrokken uit het eerste album. Nu hebben we bijna alles helemaal zelf gedaan; zowel de opname, de mix als de techniek. Muzikaal hebben we ook meer voor een bepaalde richting gekozen. Daarvoor ging het iets meer alle kanten uit. Nu is er meer eenheid. We kennen mekaar ook beter en beter en zijn meer op elkaar ingespeeld. Qua werking gaat alles veel vlotter.

Hoe ambitieus zijn jullie als band? Waar willen jullie geraken met STUFF.?

We zijn best wel ambitieus. Met hoe het in België loopt, zijn we nu al blij. Het is ongelofelijk dat we met deze instrumentale muziek zo’n grote podia bereiken. We hebben de ambitie om nog meer buten de lijntjes te kleuren, ook buiten België. We zijn al bezig in Engeland en zetten de eerste stappen in Duitsland en Frankrijk. We willen nog meer concerten in meer landen spelen.

Is de beleving van jullie muziek in het buitenland anders?

We merken soortgelijke publieken op; alleen spelen we vaak in andere settings. Zeker in Engeland is het een ander verhaal, maar allemaal best leuk. Je merkt wel dat het een heel drukke markt is. Er zijn veel goede groepen en iedereen probeert het waar te maken. Dat zorgt toch voor een soort van druk. Het is anders dan hier, omdat we in België al een zeker parcours hebben afgelegd. Mensen weten wie we zijn. In het buitenland vertrekken we van nul.

Jullie staan op Gent Jazz en Pukkelpop. Is het speciaal om voor grote publieken in eigen land te spelen?

Jazeker. We hebben al vier drukke jaren achter de rug in ons land en mogen dus niet klagen. De grote podia zijn het summum. Het zijn wel uiteenlopende festivals. Op een pop-rockfestival is het compleet anders dan spelen op een jazzgebeuren. Zo zullen we op Pukkelpop wellicht een knallende set spelen omdat de luidere muziek er volop kan leven.

Liggen jullie concerten min of meer vast? Of is er toch ruimte voor improvisatie zoals in de jazz?

Nu ligt er meer vast dan vroeger, maar er is altijd wel ruimte voor improvisatie. Ik denk dat we vroeger meer improviseerden op het podium. Het ligt vaak aan de vibe en de mensen rondom jou. Op Pukkelpop spelen we om 01u00 ’s nachts en zullen we de vrijheid nemen de set daaraan aan te passen, op Gent Jazz spelen we om halfnegen. De vibe zal er helemaal anders zijn. Maar naar beide concerten zien we erg uit; daar kan je van op aan!

STUFF. speelt op 13 juli op Gent Jazz en op vrijdag 18 augustus op Pukkelpop

Alle info op www.stuffisthebandname.com

9 juli 2017
Steven Verhamme