Stijn De Mulder (Trix) - Het moet kwalitatief zijn en passen bij het programma van Trix

Het moet kwalitatief zijn en passen bij het programma van Trix

Ook dit najaar kan je weer voor de prijs van een pakje frieten en een curryworst - een frikandel voor onze Nederlandse medemensen - bijzonder leuke bands aan het werk zien. Dat begint al op donderdag 8 september, wanneer Holiday Ghosts komen spoken in de Antwerpse concertzaal. Wij vroegen programmator Stijn De Mulder naar het hoe, wat en waarom van dit bijzondere initiatief. 

Vanwaar het initiatief van HiFive? 

Stijn De Mulder: We willen met Trix graag een plek zijn waar je nieuwe muziek en het talent van morgen kan ontdekken. Voor jonge, frisse acts zonder veel naamsbekendheid is het vaak moeilijk om een publiek te bereiken. Daarom zetten we in op een heel lage ticketprijs die ook nog eens daalt, als je je vrienden meebrengt. Want wat is er mooier dan samen nieuwe muziek ontdekken? Op die manier bieden we op ons meest laagdrempelige podium (Trix Café) een aanbod aan dat voor iedereen toegankelijk is en waar je als eerste straffe nieuwe muziek kan ontdekken.

Hoe selecteer je de bands? Zijn er standaards of normen? Doe jij dat in je eentje of zijn er een aantal mensen mee bezig?

De standaard is dezelfde als bij alles wat we doen: het moet kwalitatief zijn en passen bij het programma van Trix. We werken voor HiFive niet binnen één bepaald genre, maar programmeren wel enkel internationale acts, die aan het begin van hun carrière staan en straffe muziek maken. In het ideale geval spelen ze binnen HiFive een eerste Belgische show. Dat was bijvoorbeeld zo voor Horsegirl, Nation Of Language, LICE, en meer. De finale selectie ligt momenteel bij mij, maar ik laat me voor het aanbod inspireren door de onuitputtelijke muzikale kennis van mijn collega's en ons brede netwerk.

Hoe laat je het plaatje financieel kloppen?

Door de lage ticketprijs zijn HiFive-shows voor ons altijd een investering, want we willen acts wel fair vergoeden. Sowieso zijn we dus afhankelijk van tourschema's en acts die toevallig in de buurt zijn. Maar daarnaast houden we de inkomprijs ook laag door bijvoorbeeld geen support te programmeren. Eén act, éen show, that's it. 

Waarom internationaal en niet nationaal? 

We hebben vanuit Trix een heel aantal projecten waarbij we Belgische acts in de kijker zetten. Er is ons jaarlijkse honderd procent Belgische ontdekkingsfestival We Are Open. Daarnaast organiseren we ook regelmatig concerten van startende Belgische acts in ons Café (of van grotere acts in Bar, Club of Zaal) en kunnen we hen regelmatig een plek aanbieden als voorprogramma of aftershow. Voor HiFive kiezen we ervoor om volledig internationaal te programmeren omdat het echt een reeks is voor artiesten die niet kunnen steunen op een lokale fanbase. We zien het eigenlijk als één lang festival doorheen ons hele seizoen.

Loopt de verkoop een beetje?

Het varieert en tickets worden vaak pas laat gekocht, maar vorig seizoen hadden we met pakweg Los Bitchos, The Howl & The Hum, Zola Blood, Nation Of Language en Horsegirl toch een hele reeks uitverkochte HiFive-shows. Dit najaar is nog even afwachten, maar het ziet er weer best goed uit.

Hoe lang heeft het geduurd eer het project op punt stond?

HiFive is eigenlijk vlak voor corona gestart en heeft dan logischerwijs lang stil gelegen, maar ik heb het gevoel dat we sinds voorjaar 2022 echt onze vorm hebben gevonden en op snelheid gekomen zijn. We mikken nu op gemiddeld twee à drie HiFives per maand en je merkt dat het publiek het concept begint te kennen en vaker terugkeert. Hopelijk kunnen we deze trend voortzetten en aanhouden.

Waar kijk je zelf het meest naar uit?

Dit najaar vooral naar Royel Otis (heel fijne indie uit Australië), Petrol Girls (geweldige punkband) en Jasmyn (de ex-frontvrouw van het fantastische Weaves). 

Staan er nog dergelijke projecten op stapel?

Dit najaar zijn we terug met Filter festival, dat eigenlijk het HiFive-idee uitbreidt naar een eendagsfestival op alle podia van Trix. Daarnaast komt ook We Are Open er weer aan in februari en gaan we ook dit seizoen weer hard inzetten op het jong organisatorisch talent dat vorig seizoen uit ons Doe Maar-traject is gekomen. Er is dus sowieso weer een hele hoop te ontdekken in Trix!

Hier vind je alle HiFive-concerten van dit najaar terug.

7 september 2022
Patrick Van Gestel