Stereo MC's - 'Blij dat onze muziek lééft!'

Songs produceren die iedereen kent, albums uitbrengen die elke keer weer top zijn en af en toe gaan toeren. En dat nu al 23 jaar lang. Een levende legende, heet zoiets. Jawel, Stereo MC’s draaien al een eind mee en toch stonden ze daMusic op Leffingeleuren nog steeds én met plezier te woord. Wij hadden een gesprek met zanger Rob Birch en Nick - The Head - Hallam, turntablist en producer van de band.

Jullie zijn de voorbije zomer op Pukkelpop geweest en nu staan jullie op Leffingeleuren. België houdt blijkbaar van jullie. Een wederzijds gevoel?

Hallam: Tuurlijk! We spelen graag in België. Onze shows zijn er altijd goed. Waar genieten jullie het meest? Op festivals met horden volk voor jullie of op de kleinere festivals, zoals Leffinge?

Hallam: Dat hangt af van het publiek. We zeggen nooit dat we één festival liever doen dan het andere. Zo hebben we een festival gedaan in Croydon, Zuid-Londen, een klein festivalletje waar het publiek fantastisch was. Dat was uiteraard leuker voor ons ook, maar eigenlijk doen we alle optredens graag. Het is gewoon een kwestie van mensen betrekken bij het optreden.Mensen kennen Stereo MC’s nauwelijks bij naam, maar als je ze doorstuurt naar YouTube beleeft iedereen zowat een aha-erlebnis. Jullie nummers zijn gekend, maar de artiesten niet. Hebben jullie daar geen problemen mee?

Hallam: De verklaring daarvoor is eenvoudig: we hebben te lang gewacht om een nieuw album uit te brengen. Enerzijds is het wel tof om te weten dat onze muziek desondanks toch lééft, maar anderzijds hebben we met het nieuwe album toch geprobeerd om wat meer bewustzijn rond onze naam te brengen. En zo kunnen mensen de link leggen tussen wat ze al kennen van vroeger en nú.Het nieuwe album heet 'Double Bubble'. Double staat, nemen we aan, voor de twee schijfjes in het album?

Hallam: We waren eigenlijk op zoek naar een naam die nogal light en pop-art klonk. We wilden er een kleurrijk album van maken, met een gedenkwaardige, catchy titel. 'Double Bubble' kan vanalles betekenen. Als je bijvoorbeeld een extra grote portie eten krijgt, zegt men in ons slang dat je Double Bubble hebt!Een grote portie is het nieuwe album alleszins. Het staat vol met groovy nummers. Is het nog steeds even makkelijk om jullie eigen sound te gebruiken als 23 jaar geleden, toen jullie begonnen?

Hallam: Dat maakt eigenlijk geen enkel verschil uit zolang je er staat, muziek maakt, enige relevantie hebt en op de koop toe houdt van wat je doet. Het is altijd al hard geweest om jezelf ergens te krijgen. Soms maak je een nummer dat de radio haalt, maar ik denk dat iedereen het even moeilijk heeft. De muziekwereld is momenteel nogal hard, aangezien iedereen minder verkoopt ten gevolge van alle andere aanbiedingen. But that’s fine.

[pagebreak]

Revolution is een van de nummers op het nieuwe album
. Wilden jullie met het tweede schijfje, waarop meer experimentele tracks te vinden zijn, die revolutie doorvoeren?

Birch: We hadden eigenlijk simpelweg te veel nummers om ze op één schijfje te persen en we wilden een plaat maken waar alle nummers een bepaalde gevoelswaarde hebben. Daarom waren we van plan alle tracks weg te geven die niet dezelfde sfeer hadden als de oorspronkelijke albumselectie. Tot de platenmaatschappij ons vroeg waarom we ze niet gewoon allemáál uitbrachten, op twee cd’s, met een lichte scheiding tussen de schijfjes.Het zijn dus twee verschillende cd’s?

Birch: De tweede schijf is een afdaling van het paradijs naar Double Bubble, terwijl Double Bubble zelf eerder een futuristische visie herbergt.De waarde van Tic-Toc lijkt erg voelbaar en belangrijk te zijn in het nieuwe album. Wat zou het album geweest zijn zonder hem?

Hallam: Ik denk dat het... In feite weet ik het niet, aangezien ik niet weet wat we gedaan zouden hebben als we niet met Tic-Toc samengewerkt zouden hebben.Je bent nu al enkele jaren bekend als de band van Connected. Is dat nog altijd een must-play voor jullie?

Birch: Ja, tuurlijk! We genieten van het liedje en ik denk dat het publiek hetzelfde doet, dus is het eigenlijk kind of fun!Wat zijn jullie toekomstplannen?

Hallam: We hebben nog een dertigtal shows af te werken voor Kerstmis, waaronder onze Europese tour die start in november. We zitten zowat overal, van Nederland tot Oekraïne. Daarnaast werken we gewoon voort aan muziek en houden we ons bezig met promotiezaken.Tot slot, welke bands die op de affiche van Leffingeleuren staan willen jullie ons nog aanraden? 

Hallam: Ik heb nog niets gezien, maar Goose treedt morgen blijkbaar op en die zijn het zien wel waard, denk ik. We zagen ze in Australië en ze waren wel in orde. Die zijn van België, toch?Yep. Nog andere Belgen die jullie niet onbekend zijn?

Hallam: Arsenal speelde ooit met ons, hier in België.

Birch: En Kraak & Smaak is me ook wel bekend. Maar die zijn dan weer Nederlands...Als het maar goed klinkt! Bedankt voor het gesprek.
8 november 2008
Thomas Morlion