Sioen - Ik weet genoeg wat de rijkdom is in het leven

2016 lijkt nu al een jaar om niet te vergeten voor Sioen. De Gentse singer-songwriter staat niet alleen vijftien jaar op de planken, maar krijgt door het programma ‘Liefde Voor Muziek’ hernieuwde aandacht voor zijn oeuvre. Geen toeval dat er dan ook nu een overzichts-cd wordt uitgebracht met daarop zijn grootste hits. 'Too Good To Be True’, dat beaamt de sympathieke supporter van AA Gent dan ook volmondig.

Welk gevoel overvalt je als je al die nummers samenziet op je verzamelalbum?

Ik heb geen spijt dat die jaren voorbijgevlogen zijn. Het is eerder een gevoel van trots en fierheid dat me overvalt. Het is goed om met de verzamel-cd even stil te staan in ons snelle leven en terug te kijken. Het was leuk om door de archieven te gaan. Songs, die vele mooie herinneringen naar boven lieten komen. Soms kan het geen kwaad om dat te doen. Zo kan je zien waar je vandaan komt.

Je bent in 2001 gestart. Hoe was het om toen je weg te banen in Vlaanderens rockwereld?

Ik kende een enorme start; iets wat vergelijkbaar is met de hype, die ik nu beleef dank zij ‘Liefde Voor muziek’. Het doet me vaak denken aan die periode. Ik kwam in een bepaalde rush terecht. Ik ben wel blij met het parcours dat ik in die periode gelopen heb. Ik denk dat ik zowat tweehonderd keer heb opgetreden vooraleer ik mijn eerste plaat opnam. Ik heb in de kleinste cafés gespeeld, maar ook op de leukste festivals en dat als beginnend muzikant. Dat heeft me duidelijk gevormd. De eerste plaat kende meteen een boom door de single Cruisin. Ik ben ook trots dat ik alles zelf heb gedaan, het was niet evident dat iemand alles in eigen beheer uitbracht.

Pik eens een hoogtepunt uit die vijftien jaar.

Dat is fenomenaal moeilijk. Het hoeft zeker niet iets te zijn dat in het oog sprong qua aandacht. Het Zuid-Afrikaanse en Koreaanse verhaal zijn twee grote exotische delen binnen vijftien jaar Sioen, die ik erg fijn vond; naast het feit dat ik vaak met dezelfde muzikanten heb samengespeeld. Als ik er toch eentje moet uitpikken, is het misschien de versie van Cruisin, die ik bracht met Toots Thielemans op Dranouter 2004. Dat was fenomenaal. Ook de drie passages op Werchter zal ik niet snel vergeten.

‘Liefde Voor muziek’ zorgt dat je weer volop in de picture staat; en hoe. Hoe beleef je die hernieuwde aandacht rond Sioen?

De eerste drie, vier jaar ontplofte het ook al eens. Je kan dat parcours vergelijken met de recente booms van Balthazar of Intergalactic Lovers. Het programma geeft een soort van overzicht van wat ik al gedaan heb. Het is fijn dat het zo breed gaat en dat er zoveel aandacht voor is. ‘Liefde Voor muziek’ spreekt een wel erg ruim publiek aan, zo te zien.

Je boort een heel pak andere mensen aan, ben je soms verwonderd over de reacties van mensen die vroeger niet wisten wie Sioen was?

Ik kende wel de kracht van het medium, maar wat me nu overvalt, is enorm. Ik woon in een Gentse buurt met een grote diversiteit, van jong tot oud, en het is verbazingwekkend hoe iedereen het programma volgt. Ik kan nergens buitenkomen of iedereen heeft het erover. Het is heel fijn dat mijn muziek van de voorbije vijftien jaar een groot publiek vindt.

Is het moeilijk om beide voeten op de grond te houden in die mediadrukte?

Dat was wel moeilijk in het begin van Sioen. Ik heb mijn vrienden nodig gehad om niet naast mijn schoenen te lopen. Nu is dat niet meer nodig. Ik ben me bewust van wie ik ben en wat ik graag doe. Ik zie het programma als een nieuwe opstap. Het gaat me nu niet overkomen dat ik te hoog van de toren ga blazen. In het programma zie je dat ook: ik blijf bijvoorbeeld met mijn vrienden naar het voetbal gaan. Ik weet goed genoeg wat de rijkdom is in het leven en dat ligt niet altijd in het grote succes.

De hype rond 'Liefde Voor Muziek' zorgt er wel voor dat albums, die misschien wat ondergesneeuwd waren, terug naar boven komen. Dit moet je veel deugd doen?

Ik ben blij dat de plaat van vorig jaar, 'Man Mountain', terug aandacht krijgt. Eens je een gevestigde waarde bent, is het frisse er wat af voor de media. En dat is toch jammer. Ik heb met mijn vorige plaat niet de airplay gekregenn, die ik vroeger kreeg. Het is fijn dat de plaat door de hype van het moment terug naar boven wordt gehaald.

Veel mensen zien nu al uit naar je concerten. Heb je al zicht op wat komen gaat?

Deze zomer gaan we redelijk wat spelen. Die data liggen nog niet allemaal vast, maar het is wel de bedoeling om terug dicht bij het publiek te staan. We zullen ons niet inhouden om zonder een uitgekiende strategie te spelen. Ik hoop op een drukke zomer waarbij we vooral naar de mensen toe gaan. Na deze ‘Best of’ komt er over een aantal weken nog een soort B-album met daarop een aantal livetracks. Die plaat zal later in het jaar worden voorgesteld met een concert in mijn thuisstad Gent. Het is de bedoeling dat ik een aantal guests zal uitnodigen. Ook enkele mensen van ‘Liefde Voor Muziek’ zullen er dan bij zijn!

Alle info vind je op www.sioen.net.

1 maart 2016
Steven Verhamme