Scala - Op de Proms gaat het er uitzonderlijk uitzien

Night of The Proms lijkt in 2015 een evenement dat het dak van het Sportpaleis aan het wankelen brengt. De hertekende versie brengt ook dit jaar een frisse mix van pop en klassiek van Natalie Imbruglia, Joe Jackson, Basement Jaxx, Gavin DeGraw en onze nationale koortrots Scala. We polsten bij Steven Kolacny hoe hij uitkijkt naar dit grote avontuur.

Wat mogen we van Scala verwachten op dat grote Sportpaleis-podium?

Steven Kolacny
: Scala zal niet zomaar een vervanging zijn van het koor dat de Proms vroeger gebruikte. We werden gevraagd in het kader van de vernieuwing en restyling van het hele Proms-concept. De organisatoren wilden vernieuwen en een nieuwe wind door het gebeuren jagen. Bij de eerste gesprekken was het al snel duidelijk dat de mensen van de Proms het goed meenden met ons (lacht). We mochten als solo-act optreden en ook nummers brengen, die we tijdens onze reguliere concerten ook spelen.

Het klassieke Scala, dat bekende covers brengt, zal je horen, maar we laten ook zien waar we anno 2015 voor staan. Zo brengen we overal, dus ook in Duitsland, Nederland en Luxemburg, een nummer dat we maakten met Regi Penxten, Elegantly Wasted, iets wat perfect past bij de Proms en bij ons. We laten zo onze veelzijdigheid zien. Daarnaast zullen er ook samenwerkingen zijn met de andere artiesten.

Jullie hebben natuurlijk een breed oeuvre. Hoe moeilijk is het om daaruit maar twee nummers te mogen kiezen?

Dat viel al bij al nog mee. Het was al snel duidelijk dat we de twee meest uiteenlopende keuzes gingen voorstellen. Scala duikt tegenwoordig op in films en dan gebruiken ze meestal onze versie van Creep of Nothing Else Matters, dus wilden we wel eens iets anders. Nu was het vrij duidelijk dat we een bepaalde richting uit zouden gaan; een uptempo-nummer met de beats van Regi hoorde daarbij. Er zijn bovendien enorme, technische mogelijkheden. De omkadering is gigantisch, vandaar dat onze keuze snel gemaakt was.

Hoe anders zal het concert worden in vergelijking met een doordeweeks optreden?

De grootte van de zaal is natuurlijk immens. Normaal spelen we voor zalen van zevenhonderd tot duizend man; in het Sportpaleis kunnen er twintigduizend mensen binnen. Je moet je daarop instellen. Wij zijn daarvoor ook gewapend. Het podium is ook letterlijk veel groter en daardoor kunnen we de meisjes verspreiden. We hebben daarrond wat ideeën, want we wilden iets anders doen dan vroeger. Nu kunnen we rondlopen en dat zullen we dan ook doen. We gaan de ruimte zo goed mogelijk gebruiken. Het gaat niet alleen mooi en verrassend klinken, maar er ook uitzonderlijk uitzien. Met dank aan de technische ploeg van de Proms met wie het prettig samenwerken is. Vroeger zou ik nooit gedacht hebben dat we op het podium van de Proms zouden staan. Ik kijk er echt naar uit.

Ben je zelf ooit als toeschouwer naar de Proms geweest?

Ik heb ooit op het punt gestaan om te gaan met vrienden, maar om een of andere reden is dat dan in het water gevallen. De tv-captatie heb ik wel elk jaar opgenomen. Ik heb altijd met veel bewondering gekeken naar het hele gebeuren en met veel respect geluisterd naar het werk van Robert Groslot en zijn orkest. De aanwezigheid van mensen als Ozark Henry en Boy George hebben me enorm getriggerd . Het kijken naar die uitzendingen was altijd een plezier, maar als ik mag kiezen, dan sta ik toch liever op het podium dan in de zaal (lacht).

Alle info op www.notp.com.

5 november 2015
Steven Verhamme