Rotkat Records - Alle artiesten, waarmee ik samenwerk, brengen mij iets bij

Alle artiesten, waarmee ik samenwerk, brengen mij iets bij

Meestal werken ze achter de schermen, maar voor de Week van de Belgische Muziek wilden wij absoluut een aantal Belgische labels onder het voetlicht brengen. 

Kan je jezelf even voorstellen?

Mijn naam is Benny Boogers en ik ben ondertussen 52 jaar. Ik run Rotkat Records samen met Walter Meersmans. Hiervoor hebt ik gewerkt bij Wally's Grooveworld wat ik een heel fijne periode vond. Daarvoor heb ik bij Lowlands Distribution gewerkt. Dat was een periode waarop ik nu terugkijk van: is dit echt gebeurd? Heb ik dit in mijn leven mogen meemaken? Dat denk ik nu ook, maar de tijden waren anders.

Kan je je label toelichten?

Wij denken niet in genres. Het gaat voor mij meer over de mensen waar je mee samenwerkt. Alle artiesten, waarmee ik samenwerk, brengen mij iets bij, maken mij blij en gelukkig, hebben mij iets te vertellen. Het zijn tot hier toe allemaal Belgische artiesten, maar eigenlijk maakt het voor mij niet uit vanwaar ze komen.

Wij hebben nu muziek uitgebracht van Borokov Borokov, Voetvolk, Shy Dog, Claire Chevalier, Namid & Sondervan en Abel Ghekiere. Dit jaar komen daar nog onder meer Brik Tu-Tok, Endings Beginnings, Lorie Bevins, Lyenn & Sondervan, Luc & Alexander Ponet en Asthoreth bij.

Kan je vijf recente en/of toekomstige releases van het label aanstippen?

Voetvolk / Claire Chevalier – 'Piano Works Debussy'

De manier, waarop Claire de muziek van Debussy interpreteert en speelt, is zo sterk dat het zelfs geen vraag is waarom we dit gereleased hebben.

Borokov Borokov – 'Enkel Duetten / Wachtmuziek'

Zij zijn een groep die op intelligente en humoristische manier maatschappijkritisch zijn. Ze doen ook alleen hun eigen goesting en dat kan ik alleen maar waarderen.

Shy Dog – 'Be Always In Bloom'

Deze plaat zegt alles over de persoon Noah Melis ; Schoon, warm en intelligent.

Namid & Sondervan - 'Ohmu'

De manier waarop twee werelden samenkomen. Een klassiek Jazz quartet en het Live Coden van Dago brengt hierbij jazz naar een ander niveau.

Abel Ghekiere – 'Voor Het Verdwijnt, En daarna'

Dit is het verhaal van iemand die op jonge leeftijd zijn vader verliest aan kanker en in het daaropvolgende jaar een aantal nummers schrijft als deel van het verwerkingsproces. Je voelt het verdriet en de pijn. Maar ook de schoonheid, hoop en liefde die Abel te bieden heeft. De momenten dat we de muziek samen zaten te luisteren, zowel na de eindmix, de mastering als bij het beluisteren van de testpersing zijn momenten waar we alle twee stil van werden. Kippenvel. Dat gevoel neem ik mee voor de rest van mijn leven als zoiets speciaals dat ik het zelfs moeilijk kan beschrijven.

Wat is je favoriete, Belgische plaat (niet van je eigen label)?

Ik kan er voor iedere dag een andere opnoemen, maar ik zal het bij twee houden.

Recent: MeropeNaktės

Ik kijk ook uit naar de nieuwe release die eind deze maand uitkomt.

Van langer geleden: Timo van Luijk & Kris Vanderstraeten – 'Costa Del Luna'

Allebei om dezelfde reden. Schone mensen die iedere keer als je ze tegenkomt, warmte uitstralen en dat ook vertalen in de muziek.

Wat onderscheidt jullie label van het andere aanbod (Belgisch, internationaal)?

Ik weet niet hoe andere labels werken en ben daar ook niet echt mee bezig. Dus ik kan alleen voor mezelf spreken. Ik denk nooit na of ik geld ga verdienen of verliezen met de muziek die ik uitbreng. Geld interesseert mij niet. Dus dat creëert een grote vrijheid in mijn hoofd zodat ik alleen over de muziek moet nadenken en zien hoe ik mijn goesting naar een zo groot mogelijk publiek kan brengen. Dat maakt mijn leven aangenaam en simpel.

13 februari 2021
Patrick Van Gestel