RIET - Dit was het moment om afscheid te nemen van Jackobond

Dit was het moment om afscheid te nemen van Jackobond

Een coronareleaseshow van een plaat. Dat hadden we nog niet echt gehad in Vlaanderen en dus breekt RIET de ban. RIET, dat is Riet Muylaert die we vroeger kenden als Jackobond. Opvallend zijn de samenwerkingen met Frank Vander linden, Raf Walschaerts en Bart Peeters. Met die laatste nam Riet Er Is Iets op, de cult-klassieker van Walter Verdin. Het lied staat ook op ‘Aardbeien In Januari’, een reeks persoonlijke nummers over twijfels en hunkering. Over een vrouw die, na een break-up, alleen in de stad, terug in het leven springt.

Hoe risicovol is het om een plaat uit te brengen tijdens de coronaperiode?

Riet Muylaert: Wanneer zal die voorbij zijn? Niemand die het weet. Ik denk dat veel artiesten wachten tot januari, maar dan zal iedereen nieuw werk uitbrengen en zal ik in die massa cd’s verdwijnen. Ik heb vier jaar aan het album gewerkt, ben sinds januari aan het try-outen en het liep superfijn. We hebben nu al drie singles op de radio gehad en dus hebben we toegewerkt naar de cd-voorstelling. Die ging dan uiteindelijk niet door in de Roma, omdat die sluit tot eind december en dus beslisten we om een speciale corona-releaseshow te doen.

Om de kopers te bedanken namen we voor hen een exclusief optreden op in een leeg kerkje in Mariekerke samen met Frank Vander linden, Bart Peeters en Raf Walschaerts. Enkel de kopers van de plaat kregen een link om het concert te bekijken. We hopen dat binnenkort nog eens te doen met een levend publiek rondom ons.

Je schreef een lied samen met Frank Vander linden. Hoe was dat?

Het was de allereerste keer in mijn carrière dat ik dat deed en dat ging als het ware vanzelf. Ik voelde me helemaal thuis en dat gevoel had mijn kat ook. Frank haalde zijn gitaar uit en mijn kat ging spontaan in de gitaarkoffer liggen. Het is een beeld om te zeggen hoe ik me voelde. Het was fijn om met zo’n klasbak een song te schrijven.

Wat hebben Bart Peeters en Raf Walschaerts met de plaat te maken?

Raf heeft me gecoacht. Ik ben met mijn liedjes tot bij hem gegaan en heb hem gevraagd om die samen met mij eens te bekijken. Voor het eerst in mijn carrière durfde ik dat aan iemand te vragen. En dat was leerrijk. Ik denk dat er in mijn songschrijverschap nu twee periodes zijn: die voor en die na de ontmoeting met Raf. Het was fijn om iemand te hebben die de vinger op de wonde kon leggen. Raf neuriede telkens wat mee en die backingvocal hebben we ook meegenomen op een viertal liedjes op de plaat.

Bart en ik zaten op een dag te jammen en het lied Er Is Iets kwam voorbij, de prachtige Belpop-klassieker van Walter Verdin. Ik kende het via mijn ouders die vaak luisterden naar kleinkunst en we waren allebei enthousiast om het opnieuw op te nemen. Een week later stond het op tape en nu is het ook de single geworden. Het liedje bestaat dit jaar veertig jaar en dus is het fijn meegenomen dat het lied daardoor extra aandacht krijgt. Het was bijzonder fijn om het lied samen met Bart Peeters op te nemen, die de gitaar en de backings voor zijn rekening nam.

Hoe kom je aan je originele albumtitel ‘Aardbeien In Januari’?

Het is de titel van een lied op de plaat die een samenvatting is van de laatste vier jaar van mijn leven. Daarin is nogal wat gebeurd. Er was mijn relatiebreuk en in de stad ben ik als vrijgezel veel mensen tegenkomen. ‘Aardbeien In Januari’ gaat over een verboden relatie, net zoals aardbeien in januari mochten wij er eigenlijk niet zijn.

Ligt de nieuwe plaat in de lijn van je vroeger werk?

Dit was de plaat waarbij ik durfde afscheid te nemen van Jackobond en koos om onder eigen naam te zingen. Het is de eerste keer dat het voelt dat alles klopt. Dit ben ik. Het voelt nog persoonlijker aan dan vroeger. Het plaatje klopt volledig. Simpel, puur en nog nooit zo dicht bij de essentie.

Hoe moeilijk was het om op een dag je artiestennaam achter jou te laten?

Niet zo moeilijk. Het is al een paar platen dat het thema ter sprake kwam. De liedjes zijn zo persoonlijk, ze gaan over mij. Maar het argument dat ik al iets heb opgebouwd onder Jackobond won altijd. Als ik afscheid zou nemen, was dit het moment. Nu moest ik het doen en ik zou wel zien of de mensen gingen volgen.

Jackobond is begonnen als project aan de Studio Herman Teirlinck, maar die naam is altijd blijven meegaan, ook al was mijn voeling ermee toch wel wat verloren gegaan. Op de try-outs spelen we nog drie songs van mijn vroegere periode en dus houden we het oude repertoire toch nog altijd een beetje in ere.

Ook Frank Vander linden was van de partij en met hem keken we terug op zijn samenwerking met Riet.

Vander linden: Ik ken Riet redelijk goed omdat ik vroeger met haar gewerkt heb aan haar liedjes en ook voor deze plaat hebben we samen een song gemaakt. Ik heb er ook op meegezongen. Het was een liedje waar zij aan begonnen was en daarna heb ik het aangevuld en bijgeschreven. We hebben nog wat over en weer geschreven om uiteindelijk tot het liedje te komen.

Riet is genoeg artiest om niet gewoon een zangeres te zijn die liedjes van anderen brengt. Ze heeft eigen ideeën en dan is het best dat je samen iets uitwerkt. Zo is de song Maak Me Warm ontstaan en we hebben het ook samen opgenomen in de studio. Jackobond wordt nu herboren als RIET en dat zal iets makkelijker zijn om wat meer aandacht te krijgen in de media. Het moeilijke is om dat op lange termijn door te zetten. De nummers zijn persoonlijker dan vroeger en dan is het goed dat ze nu kiest voor haar echte naam. Het lijkt me een logische keuze om nu als Riet naar buiten te komen.

Wie graag het album 'Aardbeien In Januari' van RIET bestelt, vindt alle info op www.rietmusic.be.

Foto: Greetje Van Buggenhout

12 september 2020
Steven Verhamme