Rapha Pico & The Roots Rockers - Like breakfast, the most important meal of the day

Eind maart 2014, finale van de BeneluXXL Reggae Contest, Petrol Club, Antwerpen. Na verscheidene preselecties, waarbij ook wij optraden als juryleden, mogen Jamaican Jazz Orchestra, Junior Kenna & Fiyah Nation Band en Rapha Pico & The Roots Rockers het onderling uitvechten op het podium. De jury kiest voor Junior Kenna, maar het publiek geeft de voorkeur aan Rapha Pico en diens begeleidingsband. En zo gaat de 25-jarige Nederlander met de jackpot naar huis: studiotijd, een pak optredens op zomerfestivals in de Benelux en… een interview op deze muzieksite!

Je bent de afgelopen maanden al talloze keren aangekondigd geweest op festivalwebsites en –podia, maar hoe zou je jezelf omschrijven?

Rapha Pico: “In mijn biografie staat te lezen dat ik een singer-songwriter en een multi-instrumentalist ben. Samen met The Roots Rockers breng ik roots, loversrock en dub, met artiesten als Bob Marley, Peter Tosh, Jacob Miller en Burning Spear als belangrijke invloeden. Maar naast muzikant ben ik natuurlijk ook een rastafari. Daarom zou ik mezelf ook omschrijven als spiritueel en altijd positief. A messenger of peace and love, roots and cultural charisma.

Een verwijzing naar je vader is ook nooit ver weg als men het over jou heeft. Hoe belangrijk is hij al geweest voor jouw muzikale carrière?

“Klopt. Mijn vader is Djeynah Delbety, de zanger van de voormalige Nederlandse reggaeband Revelation Time, dat in de jaren tachtig furore maakte in de Lage Landen. De appel viel dus niet ver van de boom, maar mijn vader heeft mij altijd heel vrij gelaten om zelf te kiezen wat ik wil doen in het leven. Ik heb dus zelf mijn weg naar reggae en rastafari ontdekt, maar nadat ik mijn pad had gekozen, brachten we steeds meer tijd door in de studio. Hij begon mij te coachen in de muziek, maar adviseert me nu ook op zakelijk gebied en hij verzorgt het geluid tijdens onze shows. Dankzij zijn ervaring ben ik telkens goed voorbereid, waardoor ik bepaalde zaken niet hoef mee te maken of kan vermijden.”

Zoals je zelf al aanhaalde, maak je roots reggae uit de jaren zeventig, met Bob Marley als je grote voorbeeld. Enerzijds erg toegankelijk, maar anderzijds ook weinig vernieuwend. Hoe zou je zelf jullie winst in de contest verklaren?

“Eigenlijk vond ik onze overwinning niet zo verrassend, omdat je duidelijk merkt dat de reggaescene aan het veranderen is. In Jamaica spreekt men al even over de revival movement, die op gang gebracht is door jonge artiesten als Chronixx, Protoje, Jah9, Raging Fyah, Iba Mahr, Pentateuch en nog vele anderen. Zij hebben de roots reggae nieuw leven ingeblazen, dus vond ik dat er dit jaar sowieso een rootsact moest winnen. Wij hadden net onze EP uit, dus denk ik dat we er met het juiste product op het juiste moment stonden. We kregen dan wel niet de meeste punten van de jury, maar if the people like it, you cyaan fight it!” (lacht)

Wat heeft de contest jullie ondertussen al opgebracht? Is het een aanrader voor andere bands?

“We hebben een tour van twaalf shows gewonnen en worden goed gepromoot en begeleid door alle partners van de contest. Daardoor is onze naamsbekendheid de afgelopen maanden enorm toegenomen, ook buiten de Benelux. Het advies van de jury over social media is voor ons erg useful geweest en ook op zakelijk gebied hebben al veel bijgeleerd. Ik zou opkomende bandjes dan ook zeker willen aanraden om zich volgend jaar eens in te schrijven voor de contest.”

Volgende zaterdag open je om 13 uur de mainstage op Reggae Geel. Waarom moeten we daar absoluut bij zijn, ondanks het vroege uur?

We are like breakfast, the most important meal of the day! (lacht) Start with us and everything will be ok! Let it be known, The Roots Rockers gonna rock ya bone with every melody and tone!

29 juli 2014
Wouter Verheecke