Radio Oorwoud - Hannelore Bedert - Rock-’n-roll met inhoud voor kinderen

WWF & Hannelore Bedert sloegen opnieuw de handen in elkaar om het succes van de eerste 'Radio Oorwoud'-plaat nog eens over te doen.  Zo wordt het probleem van het klimaat op kindermaat vertaald in een pak leuke liedjes. '’t Is Altijd Wat In Mijn Habitat' is een prachtig geïllustreerd boek (36 pagina’s dik) met cd. Dansbare liedjes, een beetje stout en vol humor. Met de stemmen van onder meer Bart Peeters,  Pieter Embrechts, Sean Dhondt en Hannelore Bedert. En die laatste gaf graag tekst en uitleg.

Rock-’n-roll met inhoud voor kinderen



Waarom kwam er een vervolg op de eerste cd?
Hannelore Bedert: De eerste plaat was oorspronkelijk een educatief project, dat enkel binnen scholen gebruikt zou worden. We merkten al snel dat er veel vraag was naar het project, dat info bracht op een laagdrempelige manier. Door die info in een kindvriendelijk jasje te steken, onthouden kinderen die beter. Al snel volgden concerten met de liedjes en speelden we meer dan honderd kindervoorstellingen. Dat de eerste cd een succes was, heeft er dan uiteraard voor gezorgd dat we een tweede konden maken.

Hoe zijn jullie erin geslaagd om zoveel BV’s te laten meewerken?
Goh, overtuigingskracht zeker? (lacht) 't Zijn ook vooral collega's en vrienden, maar het helpt wel dat het voor een goed doel is en dat kinderen de doelgroep vormen. Daarnaast konden we deze keer de eerste cd voorleggen om te overtuigen. Maar veel argumenten moesten we niet aanhalen. Het feit dat sommige zangers van het vorige album graag opnieuw wilden meewerken, zegt uiteraard ook veel.

Welke concrete milieu- of ecothema’s komen in de liedjes aan bod?
De rode draad doorheen de plaat is habitats en hoe dieren en planten zich hebben aangepast aan extreme levensomstandigheden. Heel hoog in de Andes, diep in de zee, in extreme hitte in de woestijn of gewoon in een boom in de stad, … Uniek is dat er een combinatie is gemaakt van boegbeelden van de Belgische punkrock, metal en pop (The Kids, Channel Zero en Arbeid Adelt). Zij schreeuwen het op Wij Willen Wild uit over de versnippering van habitats en hoe dieren daaronder te lijden hebben.

De eerste cd was een bonte mengeling van muzikale stijlen. Is dat nu opnieuw zo?
Absoluut. Bij de eerste cd was dat eigenlijk toeval. We schreven songs en de beste liedjes haalden de plaat. De reacties van publiek en scholen op het feit dat het om zo'n gevarieerd plaatje ging, waren zo fijn, dat we onszelf deze keer opnieuw hebben uitgedaagd om in verschillende genres te schrijven.

Wat mogen we verwachten van de live voorstellingen rond de cd?
Net als bij de eerste theater- en festivaltour is het een georkestreerde chaos. Rock-'n-roll met inhoud voor kinderen. De concerten zijn zot en mensen worden er vrolijk van, merken we. De theatervoorstellingen zijn toegankelijk en plezant en kinderen leren een hoop bij zonder dat ze het doorhebben. (lacht)

Alle info vind je op www.radio-oorwoud.be en www.wwf.be/webshop.

10 februari 2016
Steven Verhamme