Polarkreis 18 - Een bombastische soundtrack die onszelf overstijgt

Wij houden wel van Allein Allein. Al is het maar om het schouwspel dat het nummer tijdens feestjes oplevert: grote groepen tienermeiden die lachend en springend “Wir sind allein / Allein allein / Allein Allein” staan te zingen. De verantwoordelijke voor deze schizofrene taferelen is de Duitse groep Polarkreis 18. Zanger Felix Räuber en toetsenist Bernhard Silvester Wenzel zijn voor een dagje naar België gevlogen om hun full cd ‘The Colour of Snow’ te promoten. Een mooie kans voor een gesprek.

Een bombastische soundtrack die onszelf overstijgt



Jullie single Allein Allein staat intussen hoog in de Belgische hitlijsten. Wilden jullie een bepaalde boodschap met het nummer meegeven?
Felix: Allein Allein gaat over wat je wekelijks in de discotheken ziet gebeuren: honderden mensen komen samen om zich te verliezen in de muziek, maar op geen enkel moment is er enig contact. We kijken in elkaars ogen, wachten op een teken van leven, maar er komt niets. Het is natuurlijk ironisch en tegelijk ook erg cool dat zoveel mensen helemaal kunnen opgaan in Allein Allein.
Bernhard: "Die tegenstellingen liggen ons wel. Uit de groepsnaam, het imago en de namen van de albums en nummers zou je kunnen opmaken dat we kille muziek maken, maar als je die platen beluistert, zal je merken dat onze sound net heel warm is."

Is er een specifieke reden waarom jullie gekozen hebben voor dat "koude" thema?
Felix: Eigenlijk gaat het vooral om het feit dat ons imago op deze manier erg clean is. Ik hou er bijvoorbeeld niet van dat iedereen op het podium totaal andere kleren aanheeft. Nu zijn we alle zes helemaal in het wit en die uniforme look spreekt op een of andere manier erg aan.
Bernhard: Het ziet er zo gewoon veel klasserijker uit. Eigenlijk willen we op het podium zes identieke Apple iPods zijn. Dat minimale design is onze inspiratie.
Felix: In Happy Go Lucky zingen we ook letterlijk: "It's not easy / Simplicity".

In vergelijking met het debuutalbum 'Polarkreis 18' klinkt 'The Color of Snow' een stuk poppier in de oren. Zo zijn de complexe IDM-ritmes en de punky zang zoals in Ursa Major verdwenen. Een bewuste keuze?
Felix: We hebben inderdaad bewust voor een populairder geluid gekozen. Daarvoor hebben we geen toegevingen moeten doen. Om een aantal redenen is het nieuwe album zelfs een grote stap vooruit: de nieuwe nummers hebben meer structuur, de teksten hebben meer inhoud, het orkest creëert een prachtige wall of sound en de stem is het centrum van ons geluid geworden. Toen het album afgemixt was, waren wijzelf helemaal onder de indruk van hoe overweldigend die liedjes konden klinken. Als een orchestrale, bombastische soundtrack die onszelf overstijgt.
Bernhard: Onze sound is inderdaad geëvolueerd, en dat willen we op onze volgende albums blijven doen. Ik wil hier plechtig beloven dat wij nooit hetzelfde album zullen maken. Wij willen een band van veranderingen zijn, "sound scientists" die eeuwig blijven experimenteren."

Zitten er veel Duitse invloeden in jullie muziek?
Bernard: Vooral de elektronische elementen die we gebruiken zijn erg Duits. Een directe invloed daarop is The Notwist. Onze andere invloeden zijn vooral Britse bands als Radiohead, Coldplay, Muse. En we hebben ook iets meegenomen van Sigur Rós.
Felix: Als we het hebben over Duitse invloeden, mag je ook de klassieke muziek van componisten als Wagner niet vergeten. Luister maar eens naar het nummer Prisoner op de nieuwe cd. Mag ik trouwens even vermelden dat wij ook gek zijn van Soulwax en Goose? Van hen hebben we al machtige optredens gezien. Nog wat Belgische namen? dEUS, Sylver en natuurlijk, Helmut Lotti. Prachtige muziek. (Lacht, gelukkig)
Bernard: Voor ons was '13' van Blur de eyeopener. Daarvoor speelden wij punk, metal, crossover. Na '13' zijn we beginnen te experimenteren met synthesizers, wat ons aanvankelijk een erg fout technogeluid opleverde. Maar we zijn de geluiden blijven tunen, tot we uitkwamen bij hoe we nu klinken.

Jullie zijn nu beiden 24 jaar. Hoe oud waren jullie toen jullie zijn beginnen samenspelen?
Bernard: We zijn begonnen op kerstmis toen we 13 jaar waren. We hadden allemaal een instrument gekregen van de kerstman, en daarmee zijn we beginnen oefenen.
Felix: We zijn inderdaad al langer samen dan je misschien zou denken. Met kerstmis 2007 hebben we in Dresden een kerstconcert gegeven ter ere van ons 10-jarige bestaan. Tijdens dat concert hebben we trouwens de koorzang opgenomen die je hoort in Allein Allein. Tweeduizend enthousiaste Duitsers op de achtergrond, een prachtig effect als je het mij vraagt.

Staan er nog interessante projecten op stapel? De verovering van de Verenigde Staten? Of om te beginnen een optreden in België misschien?
Bernard: Aan dat optreden in België zijn we alleszins al aan het werken. Het zou kunnen dat we in april een showcase doen. Onze pijlen richten op Amerika doen we misschien als de tijd er rijp voor is. Op dit moment weten we niet zeker of onze muziek daar zou aanslaan. De Amerikanen zijn toch vooral gericht op R&B en country. Ik denk dat wij wat te Europees klinken.

Wij kijken alleszins uit naar die eerste Belgische show.

1 april 2009
Sancho Geentjens