Pig Parade Records - Wij zijn geen 'classic suits'

Wij zijn geen 'classic suits'

Meestal werken ze achter de schermen, maar voor de Week van de Belgische Muziek wilden wij absoluut een aantal Belgische labels onder het voetlicht brengen. 

Kan je jezelf even voorstellen?

Wij zijn Wouter (voorzitter, 29, actief bij NIX & Gairy Humball), Swieso (28, bookings & financiën, Lefwerk, The Karma Collective, The Leslies & The Grassroots Movement), Koen (31, artwork & website, Delta Crash, The Leslies) en Kasper (29, pers en projecten/events, Gairy Humball). Samen vormen wij de Raad van Bestuur van Pig Parade vzw.

Wouter: Als voorzitter zorg ik voor een vlotte werking van het label. Omdat we met vier zijn en elkaar al jaren kennen, nemen we graag wel eens taken over van elkaar. Dat is op zich heel handig (vooral omdat we daarnaast allemaal een job hebben), maar dat durft ook wel eens tot chaotische toestanden leiden. Daarnaast vieren we binnenkort onze eerste verjaardag als label. Er zitten negen bands/artiesten op ons label en die willen we allemaal de nodige aandacht geven. Dus mijn "A&R-skills" worden dikwijls op de proef gesteld.

Swieso: Zoals Wouter al aangaf, zijn onze taken niet "set in stone". Hoewel we "maar" een vzw zijn, ben ik heel veel bezig met de financiën, zowel voor de bands als voor het label zelf. Geen enkele artiest houdt zich daar graag mee bezig. En toch: opnames, merch, distributie, instrumenten,... Ik klink als een stiefmoeder, maar voor het iets opbrengt, kost het allemaal wel geld. En over opbrengen gesproken: ook voor het boeken van onze artiesten kan je bij mij terecht. Stuur gewoon een lief briefje naar bookings@pigparaderecords.com (lacht). 

Koen: Als designer/illustrator (Pixar, De Morgen,...) neem ik logischerwijs het artwork van het label voor mijn rekening. De bands sta ik met plezier bij, al hebben zij nog steeds de volledige vrijheid over hun product. Binnen het label delen we een DIY-visie: wat we samen kunnen doen, doen we beter. Wat we zelf doen, doen we best.

Kasper: Naast samenwerking met en tussen de artiesten van het label organiseren we ook evenementen. Zowel onze "eigen" artiesten als acts waar we onze (DIY-)passie mee delen komen hierbij aan bod. Het muzieklandschap verandert constant. Dus als label proberen we niet enkel kansen te creëren voor onze acts, maar er ook te geven aan anderen.

Kan je je label even toelichten?

Wouter: Het idee van een label is een jaar of drie geleden ontstaan. Verschillende bands, die een repetitiekot deelden "bij Niek, onder de watertoren van Wetteren", werden gedwongen om na klachten van een buur het kot te verbouwen. Er werd een crowdfunding opgestart en we organiseerden 'Kotteklein', een benefiet met optredens van diezelfde bands. Door de massale opkomst en omdat we er zelf veel plezier aan beleefden, begon het idee van een label te rijpen.

Koen: Toen Delta Crash, waarvan ik zanger ben, en Gairy Humball, waarbij Kasper zingt, vorig jaar in maart toevallig dezelfde datum hadden geprikt om te releasen, kwam alles in een stroomversnelling. Van elkaars contacten gebruiken en tegelijkertijd een planning opmaken voor de toekomst was het uiteindelijk een logische stap richting label.

Kasper: De negen acts onder ons DIY-label worden allen vertegenwoordigd in de Algemene Vergadering. De beslissingen, die het label neemt, komen dus democratisch tot stand. Hoewel er negen bandnamen zijn, spelen de meesten van ons in verschillende groepen. Om die reden zijn we absoluut niet genregebonden. Voor ons komt een gedeelde mentaliteit op de eerste plaats.

Dankzij het label hebben we de promo, financiën en perscommunicatie aan elkaar gekoppeld. Dat heeft, zoals Koen aangaf, al verschillende voordelen gehad. In de toekomst willen we vooral professioneler werken, maar als ik zie hoe Lefwerk (één van de bands van Swieso) de aankomende albumrelease uitgewerkt heeft, merk ik dat we op een jaartje tijd al grote stappen gezet hebben.

Kan je enkele recente en/of toekomstige releases van het label aanstippen?

Swieso: Lefwerk is het hiphop-project dat mijn broer en ik samen hebben opgestart eind 2019. Ondanks covid, zien we elkaar bijna dagelijks (als knuffelcontact). Dus kunnen we - in tegenstelling tot veel anderen - goed doorwerken aan onze muziek. Op 8 februari, twee weken vervroegd ter ere van 'De Week van de Belgische Muziek', komt single Anders Da Ga Nie uit, een featuring track met Jan Paalhut aka Roeland Horré (NTrek, Brihang, Fake Records). De debuutplaat 'Blijf Klein' volgt binnenkort op 22 februari. Daar kijken we erg naar uit. In samenwerking met Democrazy zouden we deze plaat op 12 mei live voorstellen. We hopen dat het kan doorgaan.

Wouter: Daarnaast brengt Gairy Humball, waarvan ik gitarist ben, in maart een tweede single uit. Het plan was om in november 2020 onze plaat 'Popular To Contrary Belief' uit te brengen, maar dat zal nog even wachten worden, vrezen we.

In de maanden maart en april zenden we ook een driedelige streamreeks uit: 'A Play Date With The Pig Parade', waarbij we vanuit vzw Stuudio in Wetteren in totaal zes interactieve repetities zullen streamen. Het wordt een interessant experiment, waarbij mensen thuis via de chatroom als het ware mee kunnen repeteren en dus invloed gaan hebben op het resultaat. Wij kijken er vooral naar uit om nog eens samen te repeteren. In veilige omstandigheden welteverstaan.

Kasper: Het is voor ons een intensieve creatieve zoektocht om iets te releasen of te organiseren. In juli 2020 organiseerden we samen met de gemeente Wetteren op het podium van CC Nova het 'Down the Stream'-livestream-festival. Zes acts speelden coronaproof en in volle bezetting voor een lege zaal. Enkel het camerateam van 'Media Viking' was erbij. Buiten konden mensen op een veilige manier op groot scherm de optredens bekijken, afgewisseld met fijne akoestische sets. Als extra steun zonden ook een heleboel Wetterse cafés het event uit, waardoor we ook lokaal nog extra publiek konden bereiken. Het was een enorme organisatie, maar we zijn best wel trots op het resultaat. Onze Facebookstream werd zo'n achtduizend keer bekeken. (Bekijk hier het eindinterview met Swieso, Wouter en Kasper.)

Onder voorbehoud organiseren we op 24 april een 'Pig Parade Label Day', naar aanleiding van onze eerste verjaardag. We nodigen zowel organisatoren, bookers, journalisten als muziekliefhebbers uit om onze artiesten te leren kennen. Naar analogie met 'Kotteklein' willen we ook ruimte geven aan artiesten waar we zelf "fan" van zijn om die dag op te treden. Over al onze plannen kan je trouwens meer te weten komen op onze website en Facebookpagina.

Koen: Samen met Mr Andriss vormt Swieso trouwens The Karma Collective, een akoestische folkband. Ze brachten eind 2020 een nieuw dubbelalbum uit: 'Westward Ho/And Here I Must Remain'. Commercie is Andriss compleet vreemd, maar wij als label houden oprecht van de muziek. Dat wij een beetje kunnen bijstaan bij de promotie is exact wat we als label ambiëren.

Wat is je favoriete, Belgische plaat (niet van je eigen label)?

Dat is een moeilijke vraag om te stellen aan een viertal waarvan de interesses in genres zo uiteenlopend zijn... We hebben strootje getrokken en Kasper mocht kiezen.

Kasper: We gaan voor The Tubs met 'Happily Ever Jaded'. Maar geef toe: er is zoveel goede Belgische muziek uitgebracht de laatste jaren. Vind eentje die er met kop en schouders bovenuit steekt en laat het ons weten.

Wat onderscheidt jullie label van het andere aanbod?

Wouter: We spelen zelf muziek en promoten als het ware elkaars producten. Alleen al daarom zijn we geen "classic suits". We hebben geen commerciële doelen als vzw, we willen er vooral voor zorgen dat de bands en artiesten goed omkaderd worden om te doen wat ze graag doen: muziek maken.

Kasper: Er is - zeker in het livecircuit - gigantisch veel muziekaanbod, maar niet altijd voldoende vraag. Daarom doen we ons best om onszelf (label en artiesten) in the picture te zetten en niet direct ondergesneeuwd te geraken in de massa releases. Door promotie en door zelf de bookings te doen voor de artiesten hebben we veel rechtstreeks contact met anderen. Zo kunnen we in de toekomst nog beter met organisatoren samenwerken.

Swieso: Door zelf ook events te organiseren werken we trouwens veel breder dan andere labels. We tonen op die manier aan dat de interesse voor kleinere en beginnende artiesten ook groot kan zijn. Het was een moeilijk jaar met weinig kansen voor alle artiesten. Hopelijk komt er snel terug leven in het live gebeuren. Daar zullen de kleinere artiesten sowieso als eersten mee van profiteren, want een optreden op een paar bakken bier is zo georganiseerd. Mij zal je alleszins niet horen klagen over een paar zwakke subs. Je vindt me midden in de pit.

9 februari 2021
Patrick Van Gestel