Parachutes - Wij willen dicht bij ons publiek staan

Zo heren, jullie komen net terug van tour met Sigur Rós. Hoe ging het?

Scott: Het was geweldig

Alex: We hebben er echt van genoten. We hebben veel gereisd, en bijgevolg enorm veel gezien. Eigenlijk waren we met een grote groep vrienden op tournee dus we konden ons echt niks beter wensen. Bijgevolg hadden we ook ontelbare feestjes op hotel. Bovendien kwam we dankzij deze tour in zalen terecht waar we anders nooit zouden staan.

Scott: Voor de Sigur Rós- tour, hadden we onze eigen tour in Noord- Amerika. Daar stonden we uiteraard in veel kleinere zaaltjes en bereikten we een kleiner publiek. Zo’n grote tour als de laatste kunnen we natuurlijk ook altijd goed gebruiken voor de promotie van onze groep.

 

Als jullie zouden moeten kiezen tussen die grote zalen of kleine zaaltjes, naar wat gaat jullie voorkeur dan uit?

Scott: We zijn meer fan van de kleine zaaltjes eigenlijk. Als je in een grote zaal speelt, is het heel moeilijk om goed contact te hebben met je publiek. En die connectie met ons publiek vinden we belangrijk. Uiteraard hebben we nu in prachtige grote zalen gespeeld, maar als we moeten kiezen, dan zouden we graag zo’n zalen in klein formaat aandoen. Je staat dan sowieso dichter bij je publiek en dan is het makkelijker om iets op hen over te dragen.

 

Hoe lang maken jullie beide al muziek?

Alex: We zijn al langer dan 5 jaar bezig, in elk geval toch als duo. Scott en ik leerden elkaar kennen op de universiteit in Boston en sindsdien zijn we beste vrienden.

 

En hoe zijn jullie dan in IJsland terecht gekomen?

Alex: Ik ben hierheen gekomen omdat mijn vriend (Jónsi van Sigur Rós) hier woont. Scott is dan ook verhuisd omdat we ons muzikaal project niet zomaar in het water wilden gooien en ook omdat we elkaar dan evenveel zouden blijven zijn. We hebben geen spijt van onze keuze; we hebben het hier echt naar ons zin.

 

Jullie speelden jullie eerste shows vorig jaar in België. Hoe kwam het dat jullie juist daar jullie eerste concerten gaven en niet in IJsland?

Alex: Vorig jaar ontmoetten we Kurt Overbergh van de AB hier op Iceland Airwaves. Hij had onze muziek gehoord op MySpace en wou ons heel graag boeken voor hun Iceland Airwaves- festival in Brussel. We hadden nog nooit live gespeeld en als we het deden, wilden we het ook goed doen. We waren heel enthousiast en dankbaar met deze uitnodiging, maar van zodra Kurt weg was begonnen we ons toch af te vragen hoe we dit moesten aanpakken.

Scott: We wilden niet als een laptop- groep naar buiten komen, maar muzikanten vinden die live muziek zouden spelen. We zijn eigenlijk door die vraag op zoek gegaan naar muzikanten en zo is onze groep zoals die nu bestaat gevormd.

 

Waarschijnlijk een zeer cliché- matige vraag, maar we wagen het er toch op: Typische IJslandse muziek klinkt in ons oren heel ijl en zacht, zo ook jullie muziek. Vinden jullie dat er een link is tussen dat soort muziek en de natuur, en worden jullie persoonlijk door de IJslandse natuur geïnspireerd?

Scott: Het is inderdaad zeer cliché om zoiets te vragen (lacht). Als muzikant of artiest wordt je sowieso geïnspireerd door alles wat je rondom je ziet. Ook de natuur in zekere mate. Maar hoe we klinken is eigenlijk puur toeval. We maken muziek die we graag horen, en meer valt er niet achter te zoeken.

Alex: Er zijn ook zo veel groepen hier in IJsland die helemaal niet zo ijl klinken en in geen geval geïnspireerd zijn door de natuur. Dus veralgemenen kan je inzake zo’n dingen zeker niet.

Een laatste vraagje dan maar. We lazen dat een typisch IJslandse specialiteit hákarl ofte rotte haai is. Hebben jullie het ooit al geprobeerd?

Alex: We zijn beide vegetariërs, dus nee.

Scott: Het is een wel een deel van de cultuur in IJsland dus we appreciëren het wel. Dingen die te maken hebben met de oude cultuur van hier vinden we best wel boeiend Jullie moeten het zeker proberen!

 

Daar zullen we eerst nog een nachtje over slapen. Bedankt voor jullie tijd!

8 november 2008
Janne Steenbeke