Palomine Engeland ademt muziek

Engeland ademt muziek
Belgische bands worden sneller groot en dat geeft hun zelfvertrouwen. Ons land heeft voor sommige onder hen een te kleine afzetmarkt en dan lonkt het buitenland met grote ogen. Palomine tourde een week door Engeland. Voor de pittige details spraken we met zanger David Janssen.


Waarom ging de tour naar Engeland?
Een Engelse tourpromotor kent enkele bandleden van Palomine zeer goed. Toen hij hoorde dat zijn Belgische vrienden in een groepje speelden, was hij zo geïnteresseerd dat hij ons absoluut naar de andere kant van het Kanaal wou halen. Een gouden kans die plots zomaar voor het grijpen lag, dan denk je niet na en schreeuw je gewoon ja. Toen we bevestiging kregen, hebben we drie maanden niets anders gedaan dan urenlang op MySpace reclame maken, dit om in Engeland een kleine fanbase op te bouwen.

Speelden jullie daar alleen?
Neen, de tour heette ‘Rockolates’. Dat is een samensmelting van rock en chocolade. We tourden er rond met vier rockbands waarvan twee Belgische, vandaar de link met chocolade. We hadden voor onze plaatselijke fans kilo’s van het zwarte goud mee, dat deelden we tijdens en na de shows uit. Ze waren superenthousiast.
 
Wat ons opviel, zijn de inkomprijzen. Hoe komt het dat de toeschouwers in Nottingham het dubbele betaalden voor een inkomkaartje dan die in Sheffield?
In Nottingham speelde het plaatselijke supertalent The Gentlemen als hoofdprogramma. De zaal daar is ook heel groot. Er waren voor die avond zelfs al heel wat kaarten in voorverkoop verkocht. In Sheffield was het meer een soort muziekcafé. Het prijzenverschil heeft dus voornamelijk met de locatie te maken. Waar wij dan headlineden, werden de prijzen laag gehouden om zoveel mogelijk publiek te lokken. Geld verdienen aan inkomtickets was voor de zaaleigenaars minder belangrijk dan de bierconsumptie, dat brengt veel meer op.
 
Hoe verliep de tour voor Palomine?
We zijn met 2 busjes naar Engeland vertrokken, één voor het materiaal en een ander voor de mensen die meereisden. Daar was een journalist bij, een cameravrouw voor de clip die we daar opnamen, en een fotograaf die foto’s nam voor zijn eindwerk. Daar aangekomen hebben we onder andere in een nationale televisieshow opgetreden waar we vier akoestische nummers mochten spelen. Ook het opnemen van onze videoclip was een leuke belevenis. Touren is heel vermoeiend, maar je leert er zo veel van bij. Ik kan mij ook wel inbeelden dat bands die maanden onderweg zijn verschrikkelijk afzien, zowel fysiek als mentaal.
 
Waarom een clip opnemen als het al zo druk is?
We hadden er lang op voorhand resoluut voor gekozen om de clip in Engeland op te nemen. Dat zou ook in België gaan, maar de uitstraling, de straten en het passerende volk zijn toch net dat tikkeltje anders in Engeland. Alles ademt er muziek. Ook onze samenwerking met Paul Hayes, de man achter de clips van de Artic Monkeys, liet ons geen seconde in twijfel. Paul zag het idee helemaal zitten en is de hele dag mee komen filmen en regisseren. De meeste mensen zien het niet, maar als je de videoclip goed bekijkt, zie je een sfeerbeeld van wat wij die week in Engeland gedaan hebben. We hebben er zomaar eventjes achttien uur film gedraaid, om zeker niets te missen.
 
Hebben jullie daar eigenlijk ook geslapen?
Heel weinig, als we al sliepen was dat niet op hotel. We werden er elke avond na het concert netjes verdeeld onder gastgezinnen. Vrienden van onze tourpromotor namen ons maar al te graag in huis. Zo werden we helemaal in de plaatselijke cultuur ondergedompeld.

Reageerde het Engelse publiek anders op jullie muziek dan het Belgische?
Het Engelse publiek is veel luidruchtiger en losser dan het Belgische publiek. Maar dat kan natuurlijk ook gewoon zo zijn omdat de mensen daar veel meer drinken. Dat kwam aan als een echte cultuurschok. Ik voelde mij vaak in een scène van de film \'Trainspotting\'.
De Engelsen zien er ook anders uit, ik snapte soms echt niet hoe ze zich zo extravagant durven kleden. Het leek er echt carnaval, maar dat was fantastisch beeldmateriaal voor onze clip.

Ook tegenslagen gehad waarvoor je gevloekt hebt?
Onze drummer die zijn vinger verstuikte tijdens de opname van de videoclip, dat was wel even vloeken. Zijn ringvinger stond helemaal scheef en een half uur voor het optreden die avond ging hij van zijn stokje, hij zag er echt lijkbleek uit. Daar gaat onze tour, dacht ik heel even. Maar hij kwam snel bij, het was waarschijnlijk een combinatie van weinig slaap, amper eten en overdag enkele biertjes drinken. Dat komt aan.
 
Wat zouden je volgende keer anders doen als je op tour gaat?
Goede afspraken maken met de bands die mee gaan. Die waren er wel, maar daarmee bedoel ik alles op papier zetten. Je houdt de kosten wel bij eens je daar bent, maar dat is op voorhand niet helemaal duidelijk. We hebben ook toursubsidies aangevraagd maar het is achteraf allemaal niet zo simpel om uit te dokteren welke band wat krijgt. Dus vooral afspraken rond het financiële gedeelte zijn heel belangrijk. Wij touren niet om er rijk van te worden, maar toch ...

November 8, 2008
Joost Van Liefferinge