Obituary - Wij zijn Obituary!

Met meer dan dertig jaar ancienniteit en straks tien platen onder de arm mogen we Obituary stilaan omschrijven als veteranen in de metalwereld. De nieuwste worp zal simpelweg onder de naam 'Obituary' door het leven gaan en bassist Terence Butler was bereid om ons wat meer info te verschaffen.

Binnen enkele weken ligt de nieuwe schijf in de winkel. Is dat voor ervaren mannen zoals jullie stilaan business as usual aan het worden?

Terence Butler
: Die zal inderdaad vanaf 17 maart verkrijgbaar zijn via Relapse Records. Het ging inderdaad vlot, maar ook zeer hectisch. We hadden namelijk de 'Battle Of The Bays'-tour gepland en het album moest voor de tour al volledig geschreven en opgenomen zijn. Sommige gitaarstukken hebben we zelfs nog opgenomen, toen we al op hotel zaten.

Hoe zie je de nieuwe nummers, vergeleken met het oudere materiaal?

Op je achttiende muziek schrijven is wel compleet anders dan op je veertigste. Wanneer je jong bent, is het leuk om razendsnelle muziek te schrijven met veel tempowisselingen en breakdowns. Nu ligt de focus voornamelijk op goeie songstructuren en catchy riffs. Toch blijft die gepatenteerde Obituary-sound, die iedereen sinds 'Slowly We Rot' van ons gewoon is, wel altijd heel sterk aanwezig.

Opmerkelijk dat jullie na al die jaren nu plots kiezen voor een titelloos album. Hoe zit het daar mee?

Daar moet zeker niet al te veel achter gezocht worden. Het is wel ons tiende album; dat is al een mijlpaal. Daarnaast hadden we het gevoel dat we qua titel en artwork met 'Inked In Blood' ergens een piek hadden bereikt. Daar kunnen we wellicht niet meer boven. Dus besloten we dan maar gewoon de andere kant op te gaan en simpelweg een statement te maken: "Wij zijn Obituary!"

Jullie blijven één van de meest succesvolle en relevante deathmetalbands. Waarin schuilt volgens jou de succesfactor van Obituary?

Om te beginnen hebben we uiteraard onze geschiedenis mee. Obituary is één van de allereerste bands uit de Florida deathmetalscene en we staan er nog steeds. Dat is sowieso al een enorm voordeel tegenover nieuwe bands. Hoeveel groepen kunnen zeggen dat ze mee een nieuw genre hebben gepionierd en dat ze na dertig jaar nog constant goede albums blijven uitbrengen? We hebben een geschiedkundige achtergrond, een soort van cultaanhang.

Met opnamesessies, tournees en een nieuw album blijft het enorm hard gaan voor jullie. Ook deze zomer trekken jullie opnieuw richting Europa.

Inderdaad, we komen in augustus opnieuw naar België voor het Alcatraz Metal Festival. Daarnaast staan we gepland op Bloodstock in het VK, Hellfest in Frankrijk, Summer Breeze in Nederland en nog een aantal festivals. We zijn bovendien aan het kijken om tussendoor nog een aantal shows in te plannen.

Je had het eerder al over de gepatenteerde Obituarysound. Welke rol spelen John (Tardy, zang), Donald (Tardy, drums) en Trevor (Peres, gitaar), die al van bij het begin lid zijn, daarin?

Zonder ook maar één van hen had Obituary heel anders geklonken. John heeft een heel herkenbare stem en ook Trevors specifieke gitaartoon en Donalds drumpartijen zijn essentiële onderdelen van de sound die men van ons gewoon is. Het zou gewoon Obituary niet zijn moest één van hen wegvallen.

Hoewel metal en grammy's nooit echt een goedgeslaagd huwelijk zijn geweest, vroegen we ons toch af wat je vindt van de keuzes van dit jaar?

Ik sta volledig achter die keuze! Megadeth verdient een Grammy. Toch ben ik eens benieuwd naar de criteria voor een nominatie. Ik vond het nogal een vreemde mix van genomineerde artiesten. Kijken ze naar albumverkoop, populariteit of is het een kwestie van de juiste mensen kennen? Als het aan mij lag, zou ik kiezen voor Watchtower (een Amerikaanse progmetalband die al even aan een comebackalbum werkt en vorig jaar alvast de ep 'Concepts Of Math: Book One' uitbracht, nvdr). Wat andere genres betreft, daar heb ik wat te weinig voeling mee. Geen idee wat voor pop- of countrymuziek er goed of populair is.

Nog iets wat Obituary uniek maakt in de deathmetalwereld, is het project rond kattenopvang. Kan je iets meer vertellen over Metal Meowlisha?

Dat is voornamelijk Donalds ding. Hij is enorm begaan met het lot van katten en dieren in het algemeen. Zo'n tweemaal per jaar houdt hij een benefiet waarvan de opbrengst gaat naar de centra waar hij katten verzorgt en eten geeft. Hij zoekt dan telkens een vijftal lokale bands die willen optreden en zorgen voor donaties en de juiste voorzieningen.

Wat willen jullie tot slot nog bereiken in deze wereld?

Wereldwijde metalheerschappij en een Grammy!

14 maart 2017
Nic De Schepper