Nele Bauwens - In Vlaanderen is het vrij uniek om een vrouw dit te zien doen.
Met 'Nele Bauwens swingt het jaar uit' brengt cabaretière Nele Bauwens een muzikale eindejaarsconference. Samen met bigband The Whodads blikt ze terug op het jaar 2022 met heerlijke feelgoodmuziek en grappige, herkenbare en tot nadenken stemmende verhalen. Zij kan niet stilzitten en hoopt van u hetzelfde.
Wat mogen we verwachten van ‘Nele swingt het jaar uit'?
Nele Bauwens: Het is een muzikale eindejaarsconference, slim en geestig samengevat in tekst en muziek. Wakker en ongezien. Het is redelijk straight maar het is wel hoe ik het zie. Ik heb twee regels boven mijn bureau hangen: drie d’s en twee h’s. Denken, dansen en daveren van het lachen en daarnaast humor en hoop.
Wakker betekent in onze leefwereld ook wel enigszins scherp. Is het humor met ongevijlde kantjes?
Scherpe randjes zullen er wel degelijk zijn, maar dat doe ik zonder mensen te beledigen. Ik ga nooit mensen gratuit uitlachen. Dat ga je bij mij niet terugvinden. Het is humor voor een breed publiek maar met een feelgoodvibe.
Waar maak jij het verschil als comedienne?
Je ziet een vrouw aan het werk. In Vlaanderen is dat vrij uniek, zeker als je humor met muziek combineert. Daarnaast zijn er bij ons geen muzikale conferences. Dat is een unieke formule die de mensen nog een beetje moeten leren kennen. We staan met een bigband op het podium, waardoor we met een grote ploeg op scène staan. Ik ben er al een tijdje mee bezig, maar door corona is het nooit gelukt. Ik ben wel benieuwd om dit op de mensen los te laten.
Hoe maak jij een keuze tussen alle nieuws en thema’s van het voorbije jaar?
Momenteel heb ik een stop gezet op de muziek, omdat het anders te veel wordt. Overal moeten arrangementen gemaakt worden en dat vraagt wel enige tijd. De actualiteit stopt natuurlijk nooit. Dagelijks gebeurt er wel iets. Bart Sturtewagen van De Standaard schreef: "Elke dag brengt nieuws dat gisteren ondenkbaar bleek". Dat is ook zo. Het is een druk en dankbaar jaar om een conference over te maken.
Ziet zo’n show er in het begin helemaal anders uit dan op het einde van de tournee?
We zijn niet zo’n conférence, die enkel op het nu gericht is. De muziek is de drijvende motor. Die moet voor de sfeer zorgen de hele avond. Daartussen heb ik twaalf stukken die de actualiteit bespreken. Als er iets belangrijks voorvalt, moet ik die herwerken, maar het zal nooit een compleet andere conférence worden. Tenzij er echt iets heel spectaculairs gebeurt. Kijk naar de zomer. Normaal gezien is dat komkommertijd, maar in 2022 was dat toch een beetje anders
Je werkt samen met Sam De Graeve en Raf Walschaerts. Hoe was dat?
In november gaan we de definitieve show samenstellen. Dan zal blijken wat er over blijft, wat relevant en leuk is en wat er in het collectief geheugen is blijven hangen. Dan gaan we daar de muziek bijvoegen en dan wordt het stilaan een tof geheel. We werken met zijn drietjes en dat is fantastisch. In het verleden werkte die formule en daar breien we nu een vervolg aan.
Michael Van Peel en eerder Geert Hoste deden het zonder muziek. Waarom kies jij daar bewust wel voor?
Muziek is het belangrijkste wat bestaat voor mij. Dat is een persoonlijke overweging. Als mensen naar Nele Bauwens komen kijken, dan komen ze om te lachen, maar ook om ontroerd te worden door muziek die recht naar het hart gaat. Dat is altijd een enorme meerwaarde. Mensen in vervoering brengen blijft één van de handelsmerken van mij. Daarmee kan ik hen raken, maar ook laten dansen op de muziek. Als dat lukt, is het geslaagd.
Hoe uitgeput ben je na zo’n voorstelling?
Heel erg leeg. Het wordt een explosieve voorstelling, want er zitten ook een pak blazers bij die veel energie uit je zuigen. Soms doet het me denken aan El Tattoo Del Tigre. Om daar bovenuit te komen als zangeres, heb je power nodig. Het is best wel een intensieve voorstelling. Zoals al mijn vorige shows.
Wanneer ga je met een goed gevoel van de scene af?
Als ik ondervind dat het materiaal dat we schreven en de muziek die we brengen echt werkt bij het publiek en dat ze bij momenten ook ontroerd worden. Lachen en wenen en tussendoor een danske placeren. Ik ga proberen de mensen uit de stoel proberen te krijgen. Het wordt een interactief feest dat zal losbarsten. Er is echt nood aan dat soort van voorstellingen. Een beetje feelgood, waarbij ze op het einde blij naar huis gaan. Om er daarna weer tegen te kunnen.
Nele start de reeks voorstellingen met een paar tryouts (Oosterzele, Hamme, …) om in première te gaan in Aalst op 2 december. Daarna is de show te zien in heel Vlaanderen tot eind januari. Dernière in de Gentse Minard op 29 januari. Alle info op www.nelebauwens.be.
Foto: Francis Vanhee