Nazomerbabbels: Zinger - Nog eens Pukkelpop in ruil voor een middelgroot lichaamsdeel

Voor Zinger was de zomer, hoe prachtig en mooi ook, toch vooral een prelude voor de herfst en het vallen der bladeren. En dan vooral voor 1 november en het Allerheiligenweekend, wanneer Deknudt, zoals hij zelf zegt, ‘met beide voeten in de Vlaamse klei “de dood en het leven eert met ‘Reveil’”, ’s mans eigen Live Aid, zowat. No rest for the weary.

Hoe is de zomer geweest?

Pieter Deknudt
: Het was een zotte zomer. Niet heel veel shows maar wel veel goeie herinneringen. Zoals de bisronde op Rock For Specials, die Nick - zanger-gitarist en co-songschrijver bij Zinger - volledig heeft afgewerkt met twee knuffelende specials rond zijn nek. Of onze parade door de straten van Tongeren, tijdens het Stadsmuzikantenfestival.

En natuurlijk de tweeduizend zotten, die in augustus al om twaalf uur naar de Wablief? Tent waren afgezakt om ons kippenvel te bezorgen … Of de Student Kick-Off. Enfin, ik laat me wat gaan, maar het was een zomer om in te kaderen.

Wat was het absolute hoogtepunt van de Zingerzomer?

Pukkelpop was toch echt een djoef adrenaline in ons gezicht en we zouden er allemaal een middelgroot lichaamsdeel voor over hebben om dat nog eens te mogen overdoen. In september speelden we voor twaalfduizend mensen op de Student Kick-Off en de dag erop voor twaalf man in de Piaf in Anwerpen. En 't was overal even fijn.

Wat was het beste dat je zelf gezien hebt?

Robert Plant op de Lokerse Feesten, zonder twijfel. De definitie van mooi ouder worden. Hij kreeg heel het publiek mee en hoefde daar niet meer dan anderhalf Led Zeppelin-nummer voor te spelen. 

En nu de zomer definitief voorbij is? Een goedgevuld najaar?

Nogal, ja. We gaan onze plaat afwerken en eens bekijken hoe we dat allemaal gefinancierd krijgen. Tegen het voorjaar zou die er moeten liggen. We hebben net een nieuwe single uit: Y 1-2 (Why Want To) -  over een waarzeggersmachine die je iets probeert duidelijk te maken. Daar hoort een videoclip bij, waar we nu volop mee bezig zijn, met een mooie Vlaamse deerne in de hoofdrol. 

En intussen hebben we ook de laatste rechte lijn aangevat naar ons 1 november-project ‘Reveil’. Op Allerheiligen willen we van de Vlaamse begraafplaatsen warme plaatsen maken, samen met fanfares, harmonieën en een pak Vlaamse bands. Er zal muziek gemaakt worden, poëzie voorgedragen en er worden verhalen verteld.

Vorig jaar organiseerden we Reveil voor de eerste keer in onze hometown Deerlijk en de reacties waren hartverwarmend. Dit jaar is het project uitgebreid naar twintig locaties in heel Vlaanderen en hebben we overal lokale bandjes uitgenodigd om mee te doen. Maar ook grote namen reageerden enthousiast.

Naast Zinger doen ook namen als Marble Sounds, Frank Vander Linden, Sioen, Roland en Amenra mee. En al die local heroes, natuurlijk, die het project echt ver doen uitdeinen.

Het wordt hartverscheurend mooi, daar ben ik zeker van. En spannend ook. Het is een enorm werk om dat allemaal in goede banen te leiden. We krijgen ongelofelijk veel steun en medewerking, maar je kan nooit alles voorzien of onder controle houden.

Alles over Reveil Vlaanderen en een volledige lijst met deelnemende artiesten en bands vind je hier

24 oktober 2015
Peter Lissens