Nazomerbabbels: St. Grandson - Volgend jaar, dan moet het een drukke zomer worden

Je probeert als jonge muzikant ergens een hoofdvogel af te schieten in of ander concours, vervolgens maak je een lo-fi ep'tje, misschien ook – als je wat geld bijeen krijgt - een clip, ga je touren en heel misschien strik je een straffe producer en – wie weet – volgt er een ook nog een buitenlandse tour. Zo gaat het gewoonlijk. Benjamin Decloedt, de boomlange CEO van het eenmansbedrijfje St. Grandson gooide die volgorde helemaal dooreen .

St. Grandson ging eerst een clip opnemen in het buitenland, liet z’n single producen door Stéphane Misseghers van dEUS, won (samen met Zinger en I Will I Swear) De Nieuwe Lichting, ging twee weken touren in New-York en speelde op Pukkelpop

Benjamin Decloedt: Voor mij is de zomer intens begonnen en daarna geleidelijk rustiger geworden. In de lente waren er nogal wat Nederlandse cluboptredens, en daarna hebben met de band veertien dagen getourd in New-York. De concerten waren erg gevarieerd. We hebben er zeven shows gespeeld: een paar clubshows, een par akoestische optredens, de oepning van het MOMI (Museum of Moving Images, nvdr.), de Rockwoord Music Hall, … De uitvangst was overall bijzonder hartelijk en de reacties waren zeer positief.

Daarna hebben we het vrij rustig aan gedaan. Iedereen in de band is op vakantie geweest, zelf ben ik vooral bezig geweest met schrijven en met de opnameplanning voor de plaat.

Wat was je beste festivalervaring?

Decloedt: Op Pukkelpop spelen was ongelofelijk. Maar over de hele lijn bekeken was het Northside Festival in New-York de coolste ervaring. We speelden daar samen met onder meer Rhye, The Jewels en Amatorski.

En het beste dat je zelf zag?

Dat was Rhye, in New-York.

Hoe zien de rest van de zomer en het begin van de herfst eruit?

De komende weken en maanden zijn volledig gewijd aan het schrijven van nieuw materiaal, de studio ingaan, de release van de plaat plannen. En dan begint het pas. Vòlgend jaar moet echt een drukke festivalzomer worden!

2 september 2015
Peter Lissens