Nazomerbabbels: I Will I Swear - Blij dat we eens rustig kunnen gaan zitten

"We hebben ons wat ingehouden", zeggen ze zelf, maar met grofweg een dozijn festivals op de teller, bracht I will I swear de zomer ook niet meteen in ledigheid door. Na Leffingeleuren gaan ze op hun elan door met een reeks najaarsconcerten die op 20 december wordt afgesloten in de Gentse Handelsbeurs.

Hoe was jullie zomer?

Jonathan Van Landeghem: We hebben ons wat ingehouden, deze zomer. Er kwamen heel wat aanvragen binnen, maar we zijn niet op elk voorstel ingegaan. We speelden tot nu toe op Trefpunt Festival, tijdens de Gentse Feesten in een bomvolle Spiegeltent in het Baudelopark, op het indoor festival Caban’As in As, AFF in Genk en deden ook nog Dranouter, Pukkelpop, Villanova, Woodrock en Crammerock. En er volgen er nog een paar.

Fien Deman : Festivals zijn voor ons niet altijd evident. Onze muziek komt het best tot zijn recht in een redelijk serene atmosfeer. We  merken dat onze luisteraars die intimiteit nodig hebben en het is op festivals niet altijd gemakkelijk om die te creëren.

Wat was de prettigste festivalervaring tot nu toe?

Jonathan: Van Dranouter waren we tot nu toe het meest onder de indruk. We speelden in de vroege avond op de Clubstage voor ongeveer drieduizend man. Het publiek was enorm enthousiast; de crew van Dranouter was geweldig; de backstage en het eten waren super ... Niets dan lof, eigenlijk.

Ze gaan nu ook veel breder dan de folk van de begindagen. De dag voor ons speelden ook Intergalactic Lovers en Triggerfinger, dus we hadden niet echt zicht op het “echte” Dranouter-publiek en of dat onze muziek wel kon smaken. Achteraf gezien een volledig onterechte vrees.

Fien: We hadden nooit zoveel volk verwacht. Spinvis speelde op hetzelfde moment en dat is toch stevige concurrentie. Vooral het bisnummer was super: je voelde enorm veel energie vanuit het publiek. Pukkelpop was ook geweldig, maar wel kort natuurlijk.

Wat was het beste dat jullie zélf gezien hebben?

Jonathan: We zien eigenlijk veel te weinig. Om drie kwartier te spelen ben je eerst toch een paar uur onderweg, uitladen, opstellen, inladen, praatje maken met de fans, merchandising, interview, ... Dan ben je aan het eind van de dag vooral blij dat je even rustig kan gaan zitten. Op Pukkelpop wilden we vooral heel graag Stuff. zien. Die word ik nooit beu.

Fien: Als we zelf spelen hebben we inderdaad weinig tijd om veel te gaan bekijken. Maar ik heb deze zomer gelukkig ook zelf een paar festivals “gewoon” kunnen bezoeken.  Op Best Kept Secret heb ik enorm genoten van Daniel Norgren; dat was voor mij een van de hoogtepunten van dat festival. Stuff. speelde daar ook een geweldige set. Je voelde dat heel de tent de muziek echt begreep, wat indrukwekkend is bij toch niet zò’n vanzelfsprekende muziek. De set van VUURWERK op Dour was ook enorm de moeite, zeker nu ze optreden met Justine van School is Cool, die toch een serieuze meerwaarde is.

Wat staat er qua festivals/optredens nog te gebeuren?

Jonathan: Op 13 september spelen we nog op het Golden Leaves Festival in de buurt van Frankfurt, onze eerste show in Duitsland. En een week later, op 20 september, spelen we op Leffingeleuren.

Wat zijn de creatieve plannen op korte termijn?

Jonathan: Vanaf september beginnen we te sleutelen aan nieuwe nummers. Midden 2016 willen we graag ons debuutalbum uitbrengen.

En wat zijn de tourplannen voor het najaar?

Jonathan: In het najaar gaan we zo goed als wekelijks de baan op om te spelen in clubs en culturele centra in België en Nederland. We spelen onder andere in  de AB, De Brakke Grond, N9, Het Depot,... Sinds kort hebben we ook boekers in Nederland en Duitsland. Dus we zijn volop bezig om te bekijken wat er daar nog mogelijk is. En op 20 december sluiten we het jaar mooi af met een optreden in de Handelsbeurs. Meteen ook de eerste show waar we onze nieuwe nummers zullen laten horen aan het publiek.

8 september 2015
Peter Lissens