Nazomerbabbels: dEUS - Onze Soft Electric tour wordt géén semi-akkoestische-unplugged-shizzle

Voor dEUS zit de zomer erop. Tom Barman heeft, zoals drummer Stéphane Misseghers het uitdrukt, "nog redelijk wat kilometers te gaan" met Magnus en Taxiwars. Misseghers zelf maakt van de luwte gebruik om de studio in te duiken met zijn nieuwe bandje aan de zijde van onder meer Steven Janssens en Reinhard van Bergen.

Hoe is de zomer  geweest, hoeveel optredens hebben jullie gedaan?

Stéphane Misseghers: We hebben er deze zomer een stuk of vijfentwintig  shows opzitten in binnen -en buitenland. Geen lange, aaneensluitende concertreeksen, maar eerder weekenduitjes of festivaltrips.

Wat was jouw prettigste festivalervaring van 2015?

We hadden besloten om dit keer wat van de al zo vaak betreden paden af te wijken en dat heeft ons naar een paar ronduit fantastische locaties gebracht. Zo was de eerste show van onze Italiaanse mini-tournee op het Mojotic festival in Sestri Levante, een prachtig schiereiland vlakbij Genova. We speelden er in een amfitheater op een steenworp van het strand, in sauna-like temperaturen. Niemand van ons had ooit van dat festival gehoord en we vielen collectief achterover toen we de line-up zagen: Mark Lanegan, Tame Impala, Ibeyi, Timber Timbre, Badly Drawn Boy en St. Vincent. Niet slecht gedaan voor een bende Ligurische beachboys.

Wat was het beste dat jullie zélf gezien hebben?

Op het Montreux Jazz Festival speelden we voor The War On Drugs en ik moet eerlijk toegeven dat hun show één van mijn persoonlijke favorieten was van de laatste jaren. Iedereen die ze al live aan het werk zag, weet dat ze zoveel meer zijn dan een afkooksel van Springsteen of the Waterboys. Soit, ik weet het nu dus ook. Wereldplaat, wereldband.

Wat zijn de creatieve of andere plannen op korte termijn?

Voor dEUS zit de zomer erop. Ons laatste zomerfestival was Haldern in Duitsland ergens midden Augustus, maar Tom heeft nog serieus wat kilometers te gaan met Magnus en Taxiwars alvorens we beginnen te repeteren voor de 'Soft Electric Tour'. Ikzelf kruip later deze maand in de studio met  met Michélé De Feudis, Steven Janssens, Reinhard Van Bergen, Femke de Beleyr. Samen vormen we een nieuwe band en gaan we een eerste ep opnemen. Na nieuwjaar zouden we beginnen schrijven aan nieuw dEUS-materiaal. To be continued.

En wat zijn de tourplannen voor het najaar?

In het najaar doet dEUS een 'Soft Electric Tour' door Europa. Voor alle duidelijkheid: dat wordt geen semi-akoestische-unplugged-shizzle, maar wel een reeks volledig elektrische concerten in enkele van Europa's betere, klassieke concert- en theaterzalen waarin we uitsluitend het zachtere werk zullen brengen voor een zittend publiek. 'dEUS-light', zeg maar. Maar dan toch met redelijk wat vuur gezouten.

12 september 2015
Peter Lissens