Mew - Douchen, push-ups en make-up

Net voor hun optreden in de Botanique kregen we drummer Silas van Mew even aan de lijn. Een halfverstaanbaar gesprek, een uitgevallen telefoon en enkele sms'jes later konden we dan toch nog even praten met zanger Jonas. In sneltempo weliswaar.

Het is niet makkelijk om als Deense band voet aan wal te krijgen in onze contreien. Hoe staat het eigenlijk met de muziekscene in Denemarken?

Jonas: Waarschijnlijk zijn wij de grootste of bekendste groep in het buitenland, maar er wordt best wel goede Deense muziek gemaakt hoor. Ik denk nu aan bands als Spleen United. Er wordt bij ons altijd geprobeerd iets eigens te creëren. Ik denk dat dat typisch is voor Deense of voor Scandinavische bands in het algemeen.

Hoe moeilijk is het dan om internationaal door te breken?

Jonas: Ach, uiteindelijk is dat een combinatie van geluk, hard werken en vooral een goed management. Je maakt een plaat die aanslaat en als je dan een paar keer een goede internationale tournee afwerkt, kan het snel gaan.

Wat is het idee achter de hoes van de nieuwe plaat?

Jonas: De hoes probeert een representatie te zijn van de muziek. We zoeken naar iets speels, iets kleurrijks.

Met welk seizoen zou jij je muziek vergelijken?

Jonas: (denkt) De herfst, denk ik. Ik herken me wel in de melancholie. Het idee dat de dingen voorbij zijn geeft me een erg herkenbaar gevoel. Het is een dromerige periode.

Is het vanuit dat gevoel dat de nummers ook ontstaan?

Jonas: Ja. We vertrekken vanuit een gevoel en dat gevoel doet een improvisatie ontluiken. Pas op, sommige nummers zijn ook wel uitgeschreven. We werken eigenlijk op verschillende manieren, maar de improvisatie is de interessantste.

Jullie hebben er al 7 albums opzitten. Hoe ambitieus is Mew nog?

Jonas: Onze ambitie situeert zich vooral op het inhoudelijke vlak. We willen de wereld verrijken en de mensen iets bieden. We willen geen "trash" maken, maar een manier zoeken waardoor anderen zich in onze muziek herkennen. Op die manier zullen ze zich minder eenzaam voelen.

Wat ben je nog van plan voor het optreden?

Jonas: Douchen, push-ups en make-up. (lacht)

Begin er dan maar aan en bedankt voor het gesprekje.

Bekijk hier de videoclip van Repeaterbeater uit het laatste Mew album 'No More Stories Are Told Today I'm Sorry They Washed Away No More Stories The World Is Grey I'm Tired Let's Wash Away'.

11 november 2009
Mattias Devriendt