Meneer Michiels - Het zaadje heeft rustig mogen kiemen

Kristof Michiels, de man die we kennen als DJ 4T4 van 't Hof Van Commerce en onder tal van andere namen zoals King DJ & Ultrasonic 7 bekend staat, heeft zich losgerukt van zijn West-Vlaamse onderdrukkers. Hij doet nu honderd procent zijn eigen ding onder de noemer ‘Meneer Michiels’.

Voor zijn debuutplaat 'Met Voorbedachte Rade' nam de Limburger alles voor eigen rekening behalve de gitaren. Dat gaat van schrijven, instrumenten inspelen en programmeren, zingen en rappen tot opnemen, mixen, mastering, artwork en uitgave. Je moet het maar doen!

Hoe was het om voor één keer van onder het juk van ’t Hof van Commerce te komen?

(Lacht) Het is niet de eerste keer dat ik die stap zet en telkens ga ik een andere richting uit dan ’t Hof zelf. Het is wel eens leuk om alle beslissingen zelf te kunnen nemen en je eigen persoonlijkheid niet te moeten afstellen op andere mensen.

Maakt dat het moeilijker of is dat gewoon een ongelofelijk voordeel?

Het is een voordeel, maar het maakt het allemaal wel moeilijker en riskanter omdat je alles goed moet aftoetsen. Als je met meerdere mensen bent, heb je meer klankborden om te zien wat goed en minder goed is en soms heb je die feedback echt wel nodig. Nadeel is dat je soms goede ideeën weggooit, net omdat anderen dan net niet inzien wat voor goeie impulsen je aanbrengt. 

Als je de baas bent, mag je zelf de muzikale lijn bepalen. Hoe ben je deze keer te werk gegaan?

Ik ben natuurlijk weer een beetje gaan experimenteren. Dat lijkt me logisch als je aan een dergelijk project begint. Je gaat vooral zoeken naar wat je leuk vindt om te doen. Je kunt het laten leven en zijn eigen gang laten gaan. Anderzijds wist ik ook wel wat ik wou doen en daaraan wilde ik niet te veel vijven en zessen toevoegen. Punt uit.

Staat jouw muziek ver van wat je bij ’t Hof van Commerce doet?

Het is niet aan mij om daarover te oordelen, buitenstaanders kunnen zich daar beter een mening over vormen. Er gaan altijd gelijkenissen zijn, maar ik ben ook maar een derde van de band. Ik denk dat iedereen ’t Hof anders benadert en er op een verschillende manier naar luistert. Sommigen vinden de teksten belangrijker, anderen het West-Vlaams of het feit dat het hiphop is. Misschien zijn er dan wel mensen die de toetsen die ik aanbreng de moeite waard vinden. Zo voelen zij zich dan wel aangesproken tot de muziek van Meneer Michiels. Er zullen ook anderen zijn die vinden dat mijn muziek te ver afstaat van de muziek, die ik met ’t Hof maak. Dat hangt af van welke invalshoek je gebruikt om alles te benaderen.

Je hebt alles zelf gedaan behalve het bespelen van de gitaar. Dat lijkt me heel wat en tegelijk een zware verantwoordelijkheid.

Da’s waar, maar het maakt het natuurlijk wel boeiend. Ik hou van zulke huzarenopdrachten. Ik voel me dan een architect die een groot gebouw neerzet. Ik had voor sommige dingen andere mensen kunnen vragen, maar ik ben er al zo lang mee bezig. Als ik het zelf kan, waarom zou ik het dan aan andere mensen vragen? Als je alles zelf bepaalt, kan je autonoom de richting bepalen en die ook aanhouden. Zo kan je ook je persoonlijkheid vrijwaren en belangrijk laten zijn. Het is wellicht daarom ook dat ik voor de eerste keer mijn eigen naam gebruik en geen artiestennaam. Meneer Michiels bekte in die zin beter dan gewoon Kristof Michiels (lacht).

Wat betekent de titel ‘Met voorbedachte rade’ voor jou?

Ik heb die titel zelf bedacht. Ik zat daar al heel lang mee in mijn hoofd; op gevaar af dat het nu overkomt dat alles berekend is, maar dat is niet waar. Het staat voor datgene wat heel lang in mezelf gegroeid is. Het zaadje heeft rustig mogen kiemen. Nu was de tijd rijp om deze plaat te maken. De titel paste wel bij het gehele project. Die vastberadenheid is meteen ook de perfecte, onderliggende toon van de plaat. Het maakt duidelijk dat ik wel degelijk goed weet wat ik wilde doen. Wat anderen daarvan vinden en horen in de plaat, dat is hun zaak. ‘Met voorbedachte rade’ dekt gewoon de lading. Mijn lading!

De nieuwe single van Meneer Michiels heet Goed Verdwenen. 'Met Voorbedachte Rade' komt uit op 23 oktober.

21 oktober 2015
Steven Verhamme