Maksim Stojanac - Ik geniet van elke dag, elk moment, elke seconde

Ik geniet van elke dag, elk moment, elke seconde

Vier jaar geleden was hij nog profvoetballer bij Antwerp. Vandaag is hij wekelijks te zien als Vince in de razend populaire Ketnet-serie ‘#LikeMe’. “Een ommekeer van 180 graden”, vertelt Maksim Stojanac. Hij heeft opofferingen gemaakt om zijn echte droom achterna te gaan: het maken in de showbizz als acteur, zanger en ook als presentator van 'The Voice Kids'.

 

Maksim Stojanac: De omschakeling van een sportcarrière naar een leven als artiest was even wennen. Mijn leven heeft een ommekeer van honderdtachtig graden gemaakt. Het was altijd een droom van mij om te zingen en te acteren, maar ik had nooit echt de kans of de "courage" om die stap te nemen. Toen ik de kans kreeg om auditie te doen voor ‘#LikeMe’, heb ik niet getwijfeld en ben ik ervoor gegaan.

Hoe heb jij de afgelopen jaren als rijzende BV ervaren?

(lacht) Rijzende BV, dat is grappig om te zeggen. Ik noem mezelf geen BV, maar het is fijn om positieve reacties te ontvangen en iets te betekenen voor kinderen. Het is gek om deel uit te maken van hun jeugd en opvoeding. Het mooiste aan BV zijn is dat je iets kunt betekenen voor iemand. Daarnaast leer je ook zo veel nieuwe mensen kennen. Dat zijn echt de pluspunten aan zo’n grappige status.

Eén van de meest memorabele momenten in mijn leven was toen we twee jaar geleden met ‘#LikeMe’ in de Lotto Arena voor zesduizend toeschouwers mochten optreden. Het was bovendien de eerste keer dat we samen voor een publiek zongen. Ik beschouw dat optreden als een mijlpaal in mijn leven. Ik had het succes van de serie nooit verwacht, maar ben trots dat we zo ver zijn geraakt. Op dat moment had ik het gevoel: “I made it this far, so I can make it anywhere”. Het was echt een kippenvelmoment.

Went dat ooit?

Optreden voor een uitverkochte Lotto Arena? Neen, dat went nooit, maar ik hoop ook dat dat nooit went. Je kunt jezelf wel voorbereiden op een optreden door veel te repeteren, maar je zal altijd stress hebben. Elk optreden is anders, het is telkens een nieuwe ervaring en dat geeft je nieuwe energie. Ik zou dat gevoel voor niets willen omruilen.

Je hebt een drukke agenda. Wat doe je om aan die drukte te ontsnappen?

Een leven als artiest is sociaal en intensief omdat je continu communiceert en ideeën deelt. Omdat ik het belangrijk vind om de dag op een goede manier te beginnen en te eindigen, heb ik een vaste ochtend- en avondroutine. Wanneer ik een uur of twee vrij kan nemen, probeer ik te rusten door een boek te lezen, muziek te luisteren of te mediteren.

Je werd bij het grote publiek bekend als Vince uit ‘#LikeMe’. Heb je plannen na het laatste seizoen?

Niet echt. Ik had ook geen plannen voor ‘#LikeMe’. Ik studeerde aan de KU Leuven, bakte pizza’s en speelde voetbal. Ik laat alles een beetje op mij af komen. Ik typeer mezelf dan ook als levensgenieter: ik geniet van elke dag, elk moment, elke seconde. Ik denk dat dat het doel is van het leven. Ik vind het belangrijk om mijn dag uit te stippelen en een strak schema te behouden. Maar als er iets interessants op mijn pad komt, laat ik dat over mij heen komen.

Ik hoop natuurlijk om verder te mogen acteren, misschien in een nieuwe serie op Ketnet. Meespelen in een film of toneelstuk zie ik ook wel zitten. Daarnaast zal ik sowieso muziek blijven maken. Ik heb in januari mijn nieuwe single Alleen Met Mij uitgebracht en zal op 23 juni in de Ancienne Belgique staan, mijn allereerste solo-optreden.

Je laat binnenkort je nieuwe album op de wereld los. Wat mogen we verwachten?

Het album, getiteld ‘MAKSIM’, is deels autobiografisch en komt op 6 mei uit. Ik wil met mijn liedjes een deel van mijn ziel en identiteit aan mijn luisteraars tonen. Samen met mijn fans wil ik op zoek gaan naar een nieuwe "richting". Het is mijn eerste album. Dus is het nog zoeken naar een stijl en naar wat mijn fans leuk vinden.

Ik kijk er heel erg naar uit om op te treden in de AB. Mijn fans zijn heel belangrijk voor mij en ik wil zoveel mogelijk contact met hen hebben. Na dat concert zal ik ook meer data voor nieuwe optredens aankondigen.

Was het moeilijk om je zo kwetsbaar te tonen op je debuutalbum?

Ik geef mezelf en mijn gevoelens eigenlijk niet gemakkelijk bloot. Toch wil ik dat wel doen voor een groot en ongekend publiek. Mijn familie en vrienden kennen me door en door, maar ik heb nog niet echt de kans gehad om mezelf open te stellen voor de mensen buiten mijn cirkel. Het is dus spannend om me zo kwetsbaar te tonen, maar met muziek kan het. De studio is één van de weinige plekken waar je niet weg kunt lopen van je emoties.

Moet muziek voor jou betekenisvol zijn?

Ik hecht heel veel belang aan muziek met betekenis. Ik denk dat elk type van muziek wel een soort van betekenis heeft. Ik houd echt wel van de pareltjes met een unieke en mooie tekst en een diepe betekenis.

Hoe zit het schrijfproces van een nummer in elkaar?

Mijn nummers zijn autobiografisch, maar ik schrijf ze niet helemaal zelf. Ik werk samen met andere schrijvers en producers. Ik ben een gevoelsmatig persoon en vind het daarom belangrijk om eerst naar een instrumentale versie te luisteren, bijvoorbeeld op gitaar of piano. Als die mij bevalt, plakken we er een verhaal, idee of gevoel op dat het lied bij mij opwekt. Ik neurie dan de melodie van het lied en samen voegen we er woorden aan toe tot we een nieuw nummer hebben.

Als je echt zou moeten kiezen: een nummer met een mooie melodie maar een slechte tekst of met een goede tekst maar een slechte melodie?

Ik denk dat het eerste wat je altijd hoort de melodie is en na een paar keer luisteren hoor je en begrijp je pas de tekst echt. Ik zou dus kiezen voor een nummer met een mooie melodie en een slechte tekst.

Is het een bewuste keuze om in het Nederlands te zingen?

Mijn beslissing is deels beïnvloed door ‘#LikeMe’. Ook daar zingen we in het Nederlands. Daarnaast is het ook mijn moedertaal. Ik vind dat een mooie taal en het is tegenwoordig ook modern om in het Nederlands te zingen. Dit wil niet zeggen dat ik het volledig uitsluit om in de toekomst bijvoorbeeld in het Engels te zingen. Het is ook mijn ambitie om in het Russisch te zingen, maar die plannen zijn voorlopig uitgesteld omwille van de situatie in Rusland en Oekraïne.

Je focus ligt nu hier in België. Vanaf 25 maart ben je te zien als presentator in 'The Voice Kids'.

Klopt, het is een fantastisch programma. Mijn eerste vraag was of ik in de jury mocht zitten (lacht). Ik ben heel blij dat ik met kinderen en tieners mag samenwerken en dat ik als presentator naast An Lemmens mag staan. Zij is een geweldige vrouw om mee samen te werken. Wanneer ze presenteert, staat ze er echt. Ik heb heel veel op het vlak van podiumprésence van haar geleerd.

Nog een laatste vraag: heb je tips voor jongeren die ook willen doorbreken in de media?

In het Engels zeggen ze: “Fall seven times, get up eight times”. Je moet blijven doorbijten en mag nooit opgeven. Je zult vaak een nee krijgen in deze sector, maar uit elke ervaring leer je iets nieuws dat je kunt meenemen naar de volgende auditie. Blijf geloven in jezelf en verlies je moed niet.

'The Voice Kids', elke vrijdag om 20.35u op VTM.

Foto: Raia Maria-Laura

Nina Knuyt en Cynthia Thielen

28 maart 2022
Gast