Lost From The Start - Het laatste jaar zijn we een meer duistere weg ingeslagen

Het laatste jaar zijn we een meer duistere weg ingeslagen

Met Clairvoyant heeft de Limburgse punkrockband Lost From The Start een nieuwe weg ingeslagen. Een pad dat leidt naar een donkere toekomst waar niets nog zeker lijkt. Een fatalistisch manifesto met begeleiding van beukende drums en scherpe gitaarpartijen. 

Proficiat met de nieuwe single, Clairvoyant. Waarover gaat het precies?

Clairvoyant situeert zich op het kantelpunt, wanneer je uit een depressie of een lange, donkere periode komt. De toekomst is onzeker en je weet niet waar je naartoe moet of wie je kan vertrouwen. Het zou een positieve ervaring moeten zijn, maar niets is zeker. 

De single kwam ook met een videoclip. Hoe kwam die tot stand?

Onze gitarist Seppe werkt voor een productiehuis en heeft dus de nodige technische kennis. Onze vorige clips waren ook van zijn hand. Voor Clairvoyant heeft hij de teksten van Hilde in een script gegoten waarmee hij vervolgens aan de slag ging. In zijn enthousiasme had Seppe bijna een kortfilm geschoten, die uiteindelijk is herleid naar de clip die we nu kennen.

De band heet Lost From The Start. Waarom hebben jullie voor die naam gekozen? Hoe is het voor jullie begonnen?

Het is allemaal begonnen in de keuken van de oma van onze eerste drummer. Letterlijk tussen de soep en de patatten. Oorspronkelijk hadden we gekozen voor de naam Echo Avenue, maar dat is dan later de naam van onze ep geworden. Uiteindelijk werd het Lost From The Start. Het idee stamt uit onze eigen jeugdige onschuld tijdens onze tienerjaren: niet wetend waar naartoe of hoe eraan te beginnen, blik op oneindig. 

In de bio op Spotify staat te lezen: "a trip down memory lane". De nummers klinken inderdaad heel herkenbaar en catchy. Wie zijn voor jullie de voornaamste inspiratiebronnen? Welke bands hebben een grote invloed gehad?

We zijn geïnspireerd door bands waar we naar luisterden, toen we zelf nog tiener waren. The Ataris, Paramore, Neck Deep, Fall Out Boy en Rise Against, weet je wel? De jaren-tweeduizend-punkrock. Toen zat onze nieuwe gitarist zelfs nog in de pampers! 

Jullie zijn een (pop)punkband, maar we durven te stellen dat de nieuwe single ook beïnvloed werd door andere genres. Instrumentaal klinken jullie heel melodisch. De strofes hebben een echte groove-riff, die we vaker horen bij metal.

Het klopt inderdaad dat de recente nummers steviger zijn. Dat komt deels door de twee nieuwste leden in LFTS, die een achtergrond in de metalcore/hardcore hebben. Anderzijds zijn we ook aan het experimenteren met drop C-gitaartunings ,die bijdragen tot een zwaardere klank. We proberen dan ook verschillende stijlen te combineren, waardoor de sound niet meteen binnen het standaard punkgenre past. We staan er niet altijd bij stil, maar schrijven vooral wat wij vinden dat goed klinkt. Het laatste jaar zijn we een meer duistere weg ingeslagen. 

Hoe verloopt het schrijfproces van nieuwe nummers?

Vaak ontstaan nummers uit een idee van één van onze gitaristen. Op de repetities worden die dan samen uitgewerkt tot een volledig nummer. Dit duurt soms één repetitie, maar soms ook meerdere maanden. Onze drummer (SEB, nvdr) draagt vooral bij door de werktitels te bedenken, zoals SEBtember, SLOKtokber en pizza.

De laatste tijd is punkrock duidelijk terug bezig aan een opmars, als we kijken naar artiesten als Machine Gun Kelly, Kennyhoopla en Willow Smith. Dat zijn allemaal artiesten met een heel verschillende achtergrond die nu punkrock beginnen maken. Wat is volgens jullie de aantrekkingskracht van het genre? Merken jullie dat er nu meer belangstelling is dan vroeger?

We hopen inderdaad dat punkrock ook in België terugkomt. Voorlopig is de scene in België heel klein, maar wel heel close. Dat heeft als voordeel dat iedereen elkaar kent en dat we één grote familie vormen. Iedereen regelt shows voor elkaar, van Brugge tot Genk. Ook over de grenzen heen is er wel een punkrocksociety. De muziek spreekt heel erg aan, omdat het vaak melodisch en meezingbaar is, maar inhoudelijk toch een sterke boodschap in zich draagt, een boodschap die de luisteraar mogelijk ook afduwt van de maatschappij.

Wat zijn de toekomstplannen? Staat er een nieuw album op til?

Voorlopig hebben we geen plannen om een nieuw album uit te brengen. We zijn ons vooral aan het voorbereiden om terug live te kunnen spelen en we zijn volop nieuwe nummers aan het schrijven. We experimenteren met verschillende sounds en werken aan onze live show. Momenteel zijn we aan het zoeken naar de juiste balans tussen de nieuwe, heavier elementen en de vertrouwde punkrocksound. We schrijven veel samen en kijken waar we ons als band het beste bij voelen. Op die manier is ook Clairvoyant tot stand gekomen. Na de zomer komt er nog een nieuwe single uit. Jullie zullen dus zeker nog van ons horen!

2 augustus 2021
Jens Van Deuneghem