Lightspeed Champion May The Force Be With You

May The Force Be With You
Anderhalf uur voor zijn optreden in de AB Club, hebben we een afspraak met Lightspeed Champion (Dev Heynes voor de vrienden). De man is even spoorloos, zodat we hem uiteindelijk slechts een tiental minuutjes kunnen interviewen. Omdat we gehoord hadden dat de 22-jarige Dev een groot stripliefhebber en Star Wars fan is, hadden we voor hem een cadeautje mee onder de vorm van een Star Wars manga. Het ijs was meteen gebroken. Wat volgde was een gesprek over comics, het internet, en Star Wars natuurlijk…


Je debuutplaat, 'Falling Off The Lavender Bridge', zou oorspronkelijk niet alleen als cd verschijnen, maar ook als comic. Hoe zit het daarmee?
Ik zoek op dit moment nog een geschikte uitgever. Het leek me uiteindelijk toch beter om de twee apart uit te brengen, zodat ze elk helemaal tot hun recht kunnen komen. De strip is klaar, maar hij zal waarschijnlijk pas volgend jaar uitkomen. De titel van de strip is 'The Lavender Bridge', net als de plaat dus. En er zijn verbanden met de teksten van mijn songs. Je kan de plaat beluisteren en de prenten mee volgen eigenlijk. Het is allemaal erg nerdy.

Ken je Belgische strips?

Ik ken Tin Tin (Kuifje, KA) natuurlijk, en The Smurfs en nog een derde waar ik nu niet direct kan opkomen. Ik hoor dat er hier een paar leuke stripwinkels zijn in de buurt van de AB, maar die zullen op paasmaandag waarschijnlijk niet open zijn.

Iedere Star Wars fan heeft een favoriete episode. Hoe zit dat bij jou?

(Toont ons eerst trots zijn lego Darthvader sleutelhanger die aan zijn jas hangt) Ik twijfel tussen 'The Return Of The Jedi' en 'Revenge Of The Sith'. Die laatste vond ik echt ongelofelijk goed. 'A New Hope' is natuurlijk ook een fantastische prent. 'Return Of The Jedi' was de eerste die ik zag, dat zal er ook wel iets mee te maken hebben. Gisteren heb ik toevallig nog eens naar 'The Empire Strikes Back' gekeken. Het was de herwerkte versie, maar ik hou wel van de remakes. Vooral de nieuwe scene met Jabba The Hut in 'A New Hope', waar hij Han Solo ontmoet vind ik echt super. De verhaallijn in 'Return Of The Jedi' is daardoor veel logischer geworden.

Wat is jouw standpunt over de "
Han shot first"-controverse?
Ja dat is wat vreemd. Maar er waren nog wel meer aanpassingen in die remakes dacht ik. Er is een scene in 'The Empire Strikes Back' die me gisteren opviel, het moment waar Luke Skywalkers hand wordt afgekapt. Ik had de indruk dat daar ook kleine veranderingen op aangebracht waren, zoals extra bloed. Want het waren oorspronkelijk echte familiefilms, en daarbij mocht je niet teveel bloed tonen.

Er is momenteel een grote Star Wars tentoonstelling in Brussel.
Echt? Super. Zou ze morgen open zijn? Ik ben een paar weken geleden naar een grote tentoonstelling geweest in Philadelphia. Star Wars: Where Science meets Imagination. Ik probeer alle Star Wars tentoonstellingen te zien, dus ik ga zeker eens kijken.

Laat ons je muziek niet vergeten. Je had hier normaal gezien zo'n twee jaar geleden moeten spelen met Test Icicles, maar j
ullie waren uit elkaar tegen dan. Kan je vertellen wat je na Test Icicles zoal uitgevoerd hebt?
Ik heb heel wat comics getekend en nummers geschreven. Ik heb een tijdje in Michigan gewoond en ik heb daar wat nummers opgenomen met een groep die Whirlwind Heat heet. Daar is uiteindelijk een single van uitgekomen. Daarna ben ik naar Londen teruggekeerd, waar ik opnieuw ben beginnen tekenen en schrijven.

Was Lightspeed Champion een bewuste zet daarna?

Neen eigenlijk niet. Ik ben gewoon altijd nummers blijven schrijven, en daar is toevallig bijna een cd van gekomen. Ik schrijf nummers voor mezelf, maar ik had opnames gemaakt die bij een label terecht gekomen waren en van het een kwam het ander. Oorspronkelijk was ik van plan om de demo’s die ik in een garage opgenomen had de wereld in te sturen maar dat is anders uitgedraaid. Mike Mogis, een producer die heel wat bands op Saddle Creek geproduceerd heeft en ook in Bright Eyes speelt, bleek geïnteresseerd. Hij heeft me uitgenodigd in zijn homestudio, en daar hebben we de plaat uiteindelijk opgenomen.
[pagebreak]
J
e bent een heel productieve artiest, want tussendoor heb je via je site al verschillende albums aan de fans laten lekken. Is het niet frustrerend dat je je moet bezighouden met steeds diezelfde nummers, die ondertussen toch al een paar jaar oud zijn?
Gelukkig amuseren we ons nog altijd met die nummers. Ik vind dat we er nu pas in beginnen te slagen om ze live goed te brengen, want dat is niet gemakkelijk. Maar ik heb de volgende plaat al klaar. Ik leer die nu aan de andere bandleden aan, want voor die plaat wil ik zeker een deel van de nummers ook live met de band opnemen. De helft van de plaat zal in het verlengde liggen van de vorige, de andere helft zal meer rockgeoriënteerd zijn.

Ben je van plan de naam Lightspeed Champion te blijven gebruiken? Ik weet dat je ook in andere genres, zoals rap, aan de slag wil. Of moeten we gewoon onze oren en ogen open houden voor andere aliassen?

Misschien dat als ik opnieuw iets met een echte groep zal doen, dat onder een andere naam zal zijn. Lightspeed Champion dat ben ik eigenlijk zelf.

Je bent enorm actief op het internet. Je hebt een blog die je heel fanatiek bijhoudt, je laat nieuwe nummers horen via je MySpace-pagina, je houdt een videodagboek bij waar je heel veel op laat zien. Waarom doe je dat?

Het is vooral iets om de verveling tegen te gaan. Ik heb dat altijd al gedaan eigenlijk. Nu ik muziek maak, komt dat misschien wat vreemd over.

Zijn er dingen die je te persoonlijk vindt om te publiceren op het internet?

Ik zou er eigenlijk wat bewuster mee moeten omgaan. Ik schrijf dingen op zonder erbij stil te staan. Ook al wis ik achteraf iets, het risico bestaat natuurlijk dat het dan al door iemand opgepikt is, en dat die posts een eigen leven gaan leiden. Vooral als ik iets over bepaalde mensen schrijf, kan dat in slechte aarde vallen als ze het te weten komen.

Maar je krijgt vast ook heel wat leuke reacties op je blog.

Ja, natuurlijk. Het leukste vind ik het als mijn blog wordt opgepikt door mensen die helemaal niet met mijn muziek bezig zijn. Via Google komen er soms mensen van wie je het niet verwacht op mijn site terecht, bijvoorbeeld omdat ik over iets obscuurs heb geschreven. Dat vind ik heel cool.

Je zet ook regelmatig opnames online van songs die je net geschreven hebt, of van covers…

Ja dat klopt, maar het is alweer een tijdje geleden dat ik dat gedaan heb. Het laatste was een cover van Weezers Perfect Situation, denk ik. Ik probeer de nieuwe songs die ik nu schrijf niet direct online te zwieren, maar te sparen voor de nieuwe plaat, ook al is dat niet gemakkelijk. Ik moet me echt inhouden om de demo’s niet online te zetten. Die covers maak ik omdat ik dat leuk vind; als ik een liedje goed vind heb ik gewoon de neiging om het zelf te proberen. Het publiek is blijkbaar verwonderd als ik op een optreden geen cover speel. Maar eigenlijk is het nooit gepland, omdat ik geen setlist heb. Ik denk ook niet dat er ooit een volledige officiële cd zal komen met enkel covers.

Nog een laatste vraagje. Waarom noem je jezelf Kevin op je MySpace-pagina?

Ah! Kijk jij naar 'Lost'? In het vierde seizoen is er een ongelofelijke aflevering die ze 'Meet Kevin Johnson' als titel gegeven hebben. Ik vond die aflevering zo goed dat ik die naam overgenomen heb.

November 8, 2008
Kristiaan Art