Lieven Tavernier - Dank aan de collega's met goede smaak

Het boek ‘Eerste Sneeuw’ verzamelt alle liedteksten van singer-songwriter Lieven Tavernier. Van Eerste Sneeuw en De Fanfare Van Honger En Dorst tot het recente Vossie. Een aantal van die liedjes kwam ook terecht op een unieke cover-cd bij dit boek. Mensen als Raymond van het Groenewoud, Gabriel Rios, Isolde et les Bens en Roland van Campenhout zijn inderdaad ‘Geen Kwaje Vrienden’ en dus werd dat de titel van de cd. Tavernier is best trots.

Vanwaar de idee om je nummers te laten coveren door collega-artiesten?

Lieven Tavernier
: Zo is het voor mij uiteindelijk allemaal begonnen toen Jan De Wilde mijn nummers coverde voor ikzelf een plaat uit had. De Fanfare Van honger En Dorst, De Verdwenen Karavaan en Eerste Sneeuw zijn zo bekend geworden. Die plaat van Jan (‘Hè Hè’, nvdr) is van 1991; mijn eerste cd (‘Doe Het Licht’, nvdr) verscheen pas vier jaar later. Uitgeverij Lannoo wou een tekstboek uitgeven met de liedjesteksten van de zes cd’s die ik ondertussen heb gemaakt. Ik heb de uitgeverij voorgesteld om daar ook een plaat aan te koppelen. Ik heb een aantal mensen, die ik van dichtbij of ver ken, gevraagd of ze wilden grasduinen in mijn repertoire. Iedereen heeft een nummer gekozen.

Je bracht een aantal aardige namen samen!

De man die mijn vorige plaat heeft geproducet, Yves Meersschaert, heeft een lijstje opgesteld; mensen die ik ken en anderen die ik niet persoonlijk ken, maar naderhand bleek dat ze door mijn werk wel bekoord waren. Zo kende ik Stef Kamil en Isolde Lasoen heel vaag, maar Yves heeft die gecontacteerd en die zagen het zitten om iets te doen voor de plaat. Vanuit het Gentse mag ik Bruno Deneckere, Roland, Bony King en Gabriel Rios tot mijn muzikale vrienden rekenen.

De nummers ga je ook live spelen in de AB, is dat voor jou een hoogtepunt?

Het zou wel leuk zijn als iedereen zou komen, maar iedereen heeft zijn agenda. We zullen wel zien wie van de veertien artiesten, die een nummer op de cd hebben gecoverd, vrij zijn. Er zal ook een brassband uit Leuven, met wie ik vroeger samengewerkt heb, bij zijn. Er moet veel volk komen. Dat zou wel leuk zijn.

Wordt dat een soort bekroning?

Ik ben een heel oud mens, die stilaan naar het einde gaat (lacht), maar het is mooi dat veel collega’s met goede smaak mijn nummers willen doen. Elke plaat is een bekroning, maar optreden in de AB is en blijft natuurlijk ook iets speciaals.

18 oktober 2015
Steven Verhamme