Laïs - Kleinkunst troef!

Laïs omhelst de kleinkunst op haar volgende tournee. Zo keren de drie dames na lange tijd terug naar het Nederlands. Dit keer begeven ze zich in de grote, veelzijdige wereld van de Vlaamse en Nederlandse kleinkunst en uit deze mateloze schat aan nummers kozen ze hun eigen lievelingsliedjes om ze te delen met het publiek. We hadden een fijne babbel met Jorunn Bauweraerts.

Jullie gaan de kleinkunst omhelzen. Hoe gaan jullie dat doen?

Jorunn Bauweraerts: We zijn alle drie opgegroeid in een periode waarin de kleinkunst welig tierde. We hadden al langer het idee om iets helemaal terug in het Nederlands te doen omdat we er een band mee hebben. Er zitten ongelofelijk schone liedjes bij; het was moeilijk kiezen.

Hoe hebben jullie de juiste selectie gemaakt?

We hebben elk een aantal voorstellen gedaan en bij repetities zijn we ook gaan zoeken naar nummers die ons lagen. We wilden van alle liedjes een eigen versie maken en daarvoor zijn we op zoek gegaan naar een goed evenwicht tussen oud en nieuw. Er zit ook wat folk en uptempo in. Liedjes van mensen die gelukkig nog onder ons zijn, zoals Boudewijn De Groot en Herman Van Veen, en liedjes van hen die we helaas moeten missen, zoals Zjef Van Uytsel en Luc De Vos.

Jullie spelen sinds lang nog eens met een echte band.

Klopt! Onze gitarist haalden we uit de folkwereld, met de bassist namen we al een plaat op en er zit ook een muzikant uit de wereldmuziek tussen.

Vergt zo’n tour nog veel voorbereiding?

Het moet wel kloppen, zo’n concert, maar overijverig zijn we nooit geweest. Last minute is het ons altijd al gelukt. We kennen elkaar ondertussen door en door en weten natuurlijk hoe iets werkt.

De tour start op 1 maart in Schoten en loop daarna door heel Vlaanderen tot begin juni. Alle info : www.lais.be.

4 maart 2018
Steven Verhamme