Kap Bambino - Wij maken geen popmuziek hé

Ze maken al muziek sinds 2001, maar Kap Bambino stond pas echt op de rails wanneer ze in 2006 tekenden bij Alt-Delete Recordings. Het Franse duo bestaat uit Orion Bouvier en Caroline Martial. We spreken Caroline vlak na hun soundcheck op Les Nuits Botanique.

Hoe verliep de soundcheck?

Super, we hebben alles even uitgeprobeerd op het podium en het klinkt zeer goed.Vanavond delen jullie het podium met Thunderheist, autoKratz en Yuksek. Kennen jullie elkaar al?

Nee, we kennen elkaar niet. Yuksek heeft wel een remix gemaakt van onze nieuwe single Dead Lazers en ook heeft hij de Birdy Nam Nam remix afgemixt. Maar we zien elkaar vanavond voor het eerst.Het nieuwe album 'Blacklist' hebben we nog niet kunnen beluisteren. Ligt het in de lijn van het vorige album 'Zero Light, Night Vision'?

Het blijft natuurlijk Kap Bambino. Dus ja, de sound ligt in dezelfde lijn. We hebben voor dit tweede album wel meer proberen te experimenteren met ons geluid, de stem en de melodie. "We wanted to push things to the limit."Jullie muziek heeft een duidelijke punk-attitude. Hoe belangrijk is punk voor jullie?

Wij zijn gewoon punk. Tot vijf jaar geleden zaten we nog volop in de rock- en punkscene, maar dan wilden we met Kap Bambino vooral met elektronische instrumenten werken. Voor ons is vooral de energie in onze muziek belangrijk. We omschrijven het nog liefst als emergency music. We hebben nu wel op 'Blacklist' ook een aantal nummers met een trager tempo gezet, maar zonder de ruwheid en de brutaliteit te verliezen. We wilden wel eens weten hoe dat klonk. Maar we blijven dus wel degelijk punk!Waarover zing en gil je het liefst in je muziek? Willen jullie boodschappen verkondigen aan de wereld?

Nee, Kap Bambino wil geen boodschap uitdragen. We maken geen popmuziek hé (lacht). Mijn teksten gaan doorgaans over wat er in mijn hoofd opkomt. Soms zijn dat domme dingen en soms serieuze. Voor 'Blacklist' heb ik wel beslist de teksten in het boekje te publiceren. Je kan ze dus uitgebreid bestuderen (lacht).Jullie worden stilaan bekender bij het grote publiek. Wat betekent dat voor jullie? Gaan jullie nu bijvoorbeeld meer in het buitenland spelen?

Toen we met Kap Bambino begonnen, speelden we ook al in het buitenland hoor: in Canada, Duitsland, België,... We moesten zelfs. In Frankrijk waren ze duidelijk nog niet klaar voor noisemuziek en een meid die in de micro gilt. Maar ik denk dat door de elektro hype van het afgelopen jaar in Frankrijk mensen ons nu pas echt beginnen te begrijpen en te appreciëren. We gaan nu wel meer in het buitenland spelen. We komen zelfs net terug van onze tour in Amerika. Verder denken we niet te veel na over de toekomst. Als de mensen morgen al niet meer naar ons willen luisteren, dan trekken we ons dat niet aan. Wij blijven ons ding  doen. Daarnaast zijn we trouwens nog met heel wat andere projecten bezig, "so there's always a way out".Wat is jullie band met België eigenlijk? Jullie hebben hier de voorbije jaren toch al een paar keer op het podium gestaan?

We hebben inderdaad een goede band met België. Vijf jaar geleden al nodigde Stel-R (bekende dj in het Brusselse nachtleven, kvd) ons uit om te spelen in Recyclart. We hebben aan die avond bijzonder goede herinneringen overgehouden. Ook later in de Brusselse Biouel boot en in de Gentse Culture Club zijn we altijd goed ontvangen geweest.  Dit jaar doen we voor het eerst festivals. We staan op Dour en Pukkelpop. We kijken er heel hard naar uit. En vanavond spelen we ook op de afterparty van Les Nuits Botanique, samen met de Partyharders. Die mannen zijn ondertussen ook al bijna familie geworden. We amuseren ons kostelijk met hen.In een interview vertelden jullie al dat Les Rita Mitsouko een belangrijke invloed was voor Kap Bambino. Waar lagen die invloeden juist in?

We zijn zelfs vrienden. In de jaren 80 had Les Rita Mitsouko een belangrijke invloed op de Franse muziekscene en uiteraard was ik toen al grote fan. Ik weet niet of Orion eigenlijk een fan was?We vragen het hem volgende keer.

Kap Bambino speelt op zaterdag 18 juli in 'The Magic Tent' van Dour.

28 juni 2009
Koen Van Dijck