Kaiser Chiefs - 'We moeten dringend een grote stap terugzetten'

Na de release van hun derde album, ‘Off With Their Heads’, zijn de Kaiser Chiefs opnieuw op tour vertrokken, en ook België lag op hun route. Tijdens hun tussenstop in de AB klampten wij de band even vast. Drummer Nick Hodgon was weliswaar nog niet lang wakker, maar wij vergezelden hem bij zijn ontbijt, en dat resulteerde in een gezellig gesprek tussen crunchy cornflakes en smakkende lippen.

Tot en met de maand april reizen jullie de wereld rond. Jullie zijn ver weg van huis, spelen elke avond dezelfde songs, zijn dag en nacht onderweg met dezelfde mensen... Zijn dat geen harde tijden voor een muzikant?

Nick Hodgson: "Neen, ik hou er wel van. Alles verloopt perfect. Na een tijd werkt de hele crew op automatisme, zoals een machine. Ook ik heb een bepaalde routine. Elke ochtend doe ik hetzelfde. Ik sta rond half één 's middags op, omdat ik mij anders verveel. Na het ontwaken drink ik een tas thee in de bus, om dan weer van de bus te stappen en te ontbijten. Die routine stoort mij helemaal niet. Uiteindelijk is het hele tourevenement datgene waar wij dagelijks mee bezig zijn. Het is onze job. En elke avond dezelfde songs spelen, verveelt ook helemaal niet. Het publiek is namelijk elke keer anders."

Zijn er dan zoveel verschillen tussen het publiek van verschillende landen?

"Neen, eigenlijk niet. Het maakt niet uit in welk land we spelen. Alle mensen reageren met hetzelfde enthousiasme op onze songs."

Veranderen jullie dan nooit van playlist, om toch een beetje variatie te creëren?

"De eerste avond van deze tour speelden we een zodanig geweldige set dat we de playlist helemaal niet meer wilden veranderen. Normaal gezien duurt het toch enkele dagen vooraleer je een goede set in elkaar gebokst hebt. We denken gewoon even na, stellen de nummers op en evalueren achteraf. Maar nu was het van de eerste keer raak. That's cool."

"We zorgen er wel voor dat er elke avond enkele onbekendere songs gespeeld worden. Het uiteindelijke doel is om bij elk nummer een reactie uit te lokken bij het publiek. Daarom spelen we geen splinternieuw materiaal, maar enkel tracks van onze albums. Die nummers variëren van avond tot avond. In die zin is het inderdaad onmogelijk om elke avond dezelfde setlist te spelen."

Het Franse duo Justice heeft net een tourdocumentaire gemaakt die er tamelijk hevig uitzag. Hoe zou een documentaire over het tourleven van de Kaiser Chiefs eruit zien?

"Die zal er zeker en vast meer relaxed uitzien. Als er een documentaire over 2005, ons eerste jaar, gemaakt zou zijn, dan zou die er wel degelijk hectisch, chaotisch en crazy uitgezien hebben. Maar dit jaar zijn we meer op ons gemak. We zijn het tourleven gewend geraakt. Het beeld dat je nu van ons te zien zou krijgen, is dat van een hechte familie."

"Je moet weten dat het merendeel van de crew nog altijd uit dezelfde mensen als vijf jaar geleden bestaat. Daarom zei ik daarnet dat we in een soort van automatisme vervallen. Het klinkt misschien saai, maar je moet fris zijn voor de optredens. Als je elke avond uit de bol zou gaan, garandeer ik je dat je zal falen. De laatste tien dagen kan je helemaal uit je dak gaan, maar nu zijn we nog maar vijf dagen onderweg."

Vijf jaar reizen, touren en spelen op de gekste plekken in Europa, dat moet een invloed hebben op je persoonlijkheid.

"Inderdaad. Vroeger ging ik nooit weg uit Engeland. Reizen naar het buitenland interesseerde mij niet. Reizen van onze thuisstad Leeds naar Londen was zelfs al een groot probleem. En nu kan ik gewoon overal naartoe reizen. Als je tegen je manager zegt: We moeten morgen naar Australië, dan antwoordt die gewoon: Allright, no problem!"

Er zijn ongetwijfeld landen waar je liever naartoe gaat dan andere...

"Jazeker. Ik hou erg veel van New York. Dat is geen land, maar het zou er één moeten zijn. En ik hou ook erg veel van Australië. Daar hebben we altijd een week rust tussen twee optredens, tijd genoeg om excursies te maken. De promotors zorgen daar erg goed voor ons."

"In Europa is het altijd koud en regenachtig, met uitzondering van vandaag. Anders ziet het er hier altijd grauw uit. En hier moeten we ook elke dag een optreden doen, zijn we niet zo ver weg van ons thuisland,... Naar Japan reizen op zich is gewoon al veel spannender."

[pagebreak]

Droomden jullie ervan om succesvol te worden?

"Dat hangt ervan af. Wij wilden altijd een band zijn die tickets kon verkopen. Wij konden ons moeilijk een band voorstellen die enkel albums verkoopt... Klinkt heel logisch, maar toch zijn al onze favoriete bands er nooit in geslaagd om in de hitlijsten te belanden, terwijl ze wel concertzalen lieten vollopen in Engeland. Onze ambitie was om gewoon één concert te kunnen uitverkopen. Het maakte niet uit of het nu voor 500 of 2.000 mensen was. Uiteindelijk is dat ons gelukt. En nadien zijn we gegroeid en gegroeid en..."

... heel groot geworden. Maar was het dan zo evident?

"Neen, helemaal niet. In 2001 hadden we een platencontract bemachtigd. We brachten met die deal enkele singles uit, maar kort nadien ging het label failliet en hadden we dus geen contract meer. We hebben zes maanden lang geprobeerd om een andere deal in de wacht te slepen, maar natuurlijk was niemand geïnteresseerd in ons. We hadden immers al een kans gekregen om enkele nummers te releasen en toen bleken we niet voldoende succes te hebben. Nadien hebben we de goede raad van een platenlabel opgevolgd en zijn we helemaal opnieuw begonnen."

"We hadden toen nog een andere bandnaam en die hebben we dus geschrapt, alle nummers incluis. De eerste zes maanden die daarop volgden, verliepen heel vlot. Maar na een tijdje realiseerden de platenbazen zich dat we eigenlijk nog steeds diezelfde groep en diezelfde mensen waren en dat zwakte de interesse weer af. Het duurde een vol jaar om een nieuw platencontract te krijgen."

"Het was een kleine indie deal, maar we hadden hem nodig omdat we echt populair waren in Engeland en anders nooit verder konden geraken. We hadden veel fans, onze muziek speelde op de radio, we kwamen op de televisie, in de kranten en magazines, ... En dankzij die kleine deal konden we eindelijk onze normale jobs opgeven en ons volledig op de muziek storten. Maar we hebben het niet uitbundig gevierd. We were just: ok, just do it and get on with it!"

Zijn er nog andere dromen die jij wil realiseren?

"Ja, waarschijnlijk wel... Zeker zelfs! Ik weet welke dromen ik wil realiseren, maar als ik ze vernoem in een interview worden ze gedeeltelijk realiteit. Ik ga ze dus niet vertellen."

Gaan de Kaiser Chiefs een grote rustpauze inlassen na de zomerfestivals?

"Ja, zeker. Na deze tour hebben we zes weken rust. Dan heb je eindelijk tijd om alle dagelijkse dingen te doen in en rond je huis. Nadien vertrekken we weer weg, op naar de festivals. We gaan naar Amerika, Japan, Australië, ... en nadien nemen we waarschijnlijk een grote pauze. Relax, take it easy."

Ga je dan nog muziek spelen?

"Ja, maar ik ga mij niet focussen op het maken van nummers voor de band. Want eens je denkt dat je iets geweldigs hebt uitgevonden, wil je het onmiddellijk aan de andere leden laten horen. En dan gaat de bal weer aan het rollen. Voor je het weet ben je weer bezig aan een nieuw album. We moeten nu echt een grote stap terugzetten. We hebben het nodig."

"Na de kerstperiode hebben we vier weken vakantie genomen. Toen we daarna weer op tour gingen, voelde alles zo verfrissend en vernieuwend aan. Maar als je van de ene tour naar de andere overgaat, bekijk je het algauw vanuit een ander en donkerder perspectief."

Gaan we over pakweg vijf jaar nog van de Kaiser Chiefs horen? Er zijn veel bands die gewoon komen en gaan ... 

"Maar wij zijn veel beter dan al die bands. Het klinkt misschien big-headed, maar ik denk echt dat wij beter zijn. Het is onze grootste ambitie om een echt niet te ontkennen briljant album te maken. We zouden dat kunnen maken door onze drie albums samen te gieten in één. Maar dan heb je gewoon een lijst van twintig singles. We willen het beste album ooit maken. En dat gaan we doen na onze break!"

We kijken ernaar uit!

8 februari 2009
Mieke Meskens