Junip - Het moet niet altijd een radiohit zijn, zeker?

Wat doe je wanneer je op je eentje oeverloos meer succes hebt dan met de band waarmee je begonnen was? Alleen verder doen natuurlijk... maar niet als je José González heet en de pure muziek boven het geld verkiest. Hij mag dan al menig (vrouwen) hart sneller hebben doen slaan, zijn vrienden van Junip waarmee hij in de jaren '90 al jamde, is hij niet vergeten. Na zijn onverwacht succesvolle soloproject, maakte hij samen met Tobias Winterkorn en jeugdvriend Elias Araya in 2010 het album 'Fields'. Een mooie plaat die echter weinig gehoor kreeg in de buitenwereld. Maar de aanhouder wint, dus drie jaar later proberen ze het dan maar opnieuw met 'Junip'.

Jullie tweede album komt 22 april uit, hoe blij zijn jullie daarmee?

José González: Héél blij en enorm benieuwd naar de reacties, niet in de zin van “laat ons hopen dat ze het allemaal goed vinden”, maar ik ben eerder nieuwsgierig naar wat ons album bij de luisteraars teweegbrengt. Welke gedachten krijgen ze bij de muziek, wat is hun favoriete lied en horen ze dingen die wij nog niets eens ontdekten? Dat zijn vragen die mij bezig houden. Ik hou er dan ook van om alle recensies te lezen. Wanneer ik solo speelde, nam ik die nochtans erg persoonlijk op. Als daarin iets slechts over mijn album stond dan kon ik daar heel ongelukkig van worden, nu is het gewoon leuk om de meningen van anderen te weten.

Over de eerste single van dat album, Line of Fire, las ik dat jullie fans het een goed lied vinden, maar het niet zien als een eerste single. Vanwaar toch die keuze?

Tobias Winterkorn: Het moet niet altijd een catchy radiohit zijn, zeker? Dit lied is behoorlijk theatraal, zelf noem ik het graag barok-rock, maar naast dat theatrale komt er toch een oprechte en diepzinnige betekenis bij kijken. Ik hou ervan omdat het aantoont dat je altijd weer opnieuw kan beginnen, teruggaan in de tijd en je leven zelf opnieuw in handen nemen.

Er is ook een behoorlijk choquerende videoclip aan verbonden, vertel mij daar eens iets meer over?

González: Ja het is behoorlijk zwaar, wij schrokken er in het begin ook van. De video is volledig de interpretatie van Line of Fire door de regisseur, Mikel Cee Karlsson. Hij kreeg carte blanche en wij wisten enkel welke techniek hij zou gebruiken. Het resultaat, na de eerste overrompeling, vonden wij bijzonder goed. Het ziet er koud uit, maar blijft toch boeien door de vele verschillende verhaallijnen. Maar ik begrijp het als anderen dit té raar vinden.

De clip loopt verder door in jullie tweede single Your Life, Your Call, weten jullie het resultaat al?

González: Ja, we hebben het nog niet gezien, maar we kunnen zeggen dat er een happy ending komt. Wij zijn nu ook weer niet zo melancholisch…(Ondertussen is de clip er, te bekijken via de link; n.v.d.r.)

Kan kloppen, dit lied is immers zo poppy dat het zo van de hand van Hot Chip zou kunnen zijn.

Winterkorn: Bedankt, Your Life, Your Call kwam ook heel anders tot stand dan onze andere songs. We begonnen met een baslijn die we echt wel tof vonden en daarop bouwden we verder. Hier wilden we het donkere vermijden en voor een keer een ‘cool’ lied maken. Het ligt inderdaad meer in de lijn van wat je nu al hoort op de radio, dus waarschijnlijk zal het ook een groter publiek bereiken.

Persoonlijk vind ik dit een ideaal album voor wanneer je wat tijd nodig hebt om na te denken en daarbij op een poephete dag de auto neemt en gewoon wat rondcruisend. Welke situatie stellen jullie voor om deze muziek te beluisteren?

Winterkorn: Sowieso als je ergens alleen bent.

González: En vooral als je wat wilt nadenken. Dit is een ideale schroevendraaier die al jouw emoties kan losfutselen. Met Your Life, Your Call als uitzondering is dit eigenlijk geen sociaal album. Dit kan je niet met vrienden beluisteren, maar klinkt beter als je het in afzondering doet. Voor mij, in ieder geval.

En toch klinken lyrics ook heel erg hoopvol, wat dit de bedoeling?

González: Zeker en vast, ik hou ervan om luisteraars van de ene emotionele staat naar een andere te brengen, maar ik wil hen ook niet ontmoedigen. Dus wat overblijft is wanneer ze ‘down’ zijn, om ze op te peppen. Wanneer ik teksten schrijf is dit echt mijn soort ambitie. Behalve bij Beginnings, daar duw ik ze even nog wat dieper, dat mag toch ook eens hé?

Zal je het publiek ook live van de ene emotionele staat naar de ander kunnen brengen?

González: Dat is toch de bedoeling. Het hele album hebben we live nog niet kunnen spelen, dus dat wordt sowieso spannend. We zullen in ieder geval proberen om de ingetogen sfeer vanop de cd ook live te brengen. Maar we moeten nog zien hoe we het doen, het album imiteren of er een stripped-down versie van spelen. Dat doet mij eraan denken dat we eigenlijk dringend moeten beginnen repeteren.

Winterkorn: Inderdaad, je hebt ons nu wel wat stress bezorgd…

Excuses. Tot in mei!

Junip speelt op 8 mei op Les Nuits Botanique

17 april 2013
Sharon Buffel