Jacle Bow - We spelen voor de grootmoeder van het goede doel

Binnenkort haalt Studio Brussel weer het beste in de mensen naar boven met de Warmste Week, een jaarlijks terugkerende actie waarbij mensen op zoek gaan naar de ondernemer, die diep in hen schuilt, met de bedoeling om geld in te zamelen voor een goed doel naar keuze. De kerels van de jonge Belgische rockband Jacle Bow zien het groot en hebben er meteen de grote zaal van de AB voor gevraagd en gekregen. 

Op 19 december organiseren zij in de bekendste concerttempel van Brussel ‘Artists For India: A Tribute To Jeanne Devos’ en naast zij zelf zullen ook een aantal gasten aantreden. De gastenlijst oogt indrukwekkend, want Adamo, Clouseau, Frank Vander Linden, Lange Polle, Wannes Cappelle, Guy Swinnen, Willy Willy en Helmut Lotti hebben al toegezegd. Bakken ervaring naast de jonge wolven dus.

Karel Van Mileghem (bassist bij Jacle Bow): We hadden geen schroom om die mensen te vragen. We steken deze show immers niet voor onszelf in elkaar, maar ik geef toe: het is een nogal megalomane productie. Het coole is dat iemand als Adamo meteen aan boord was, hij was zelfs de eerste die toezegde. Volgens mij ziet hij dat stiekem wel zitten, rocken voor het goede doel.

De avond draagt de titel ‘Artists For India: A Tribute To Jeanne Devos’. Waarom haar en haar project steunen? Hebben jullie er een bijzondere band mee?

Naast muzikant ben ik ook documentairemaker en voor ACV Voeding en Diensten ben ik met Jeanne Devos mee naar India geweest. Ze is daar sinds de jaren zestig regelmatig geweest, maar nu was het volgens mij de laatste keer dat ze daar zelf geweest is. Ze wordt begin 2017 ook al tweeëntachtig. Omdat ze niet zo op media gericht is, wordt ze weinig gesteund door acties. Dus heb ik haar gevraagd of wij dat mochten doen.

Jeanne Devos zet zich vooral in tegen armoede in India, maar wil ook het hele systeem daar veranderen. Haar National Domestic Workers Movement ontfermt zich over verschopte straatkinderen en misbruikt huispersoneel. Ze wil een einde maken aan de armoede, aan het kindermisbruik en de kinderprostitutie. Daarnaast is ze, zeer bijzonder voor een katholieke zuster, voor het gebruik van condooms.

Ik zou haar geen traditionele, katholieke zuster noemen. Ze is een beetje de grootmoeder van het goede doel, maar ook een vrijgevochten vrouw en altijd al voor geweest op haar tijd.

Ook zeer verrassend was jullie documentaire ‘Play For That Money Boys.’ Het is durven om als jonge band naar Amerika te trekken; het is nog meer gedurfd om daar een documentaire uit te destilleren. Dat zijn originele manieren om jezelf in de kijker te werken.

Dat is wat ik daarnet aanhaalde met die megalomane projecten. Ook al komen we pas kijken, we willen de lat hoog leggen als band; op elk vlak en op elk niveau. Dat project was inderdaad niet vanzelfsprekend, maar ik denk wel dat we erin geslaagd zijn om een beeld te geven van wat dat nu precies betekent: “op tour zijn in Amerika” als onbekend groepje uit België. We zijn heel blij dat we dat gedaan hebben en met de film.

Op 27 januari verschijnt jullie debuutalbum, ‘What’s All The Mumble About.’ Dat betekent dat jullie snel weer in AB zullen staan?

Dat klopt. Op 26 januari spelen we een releaseshow in de AB Club. We zijn erg trots op ons debuut. De vier singles die tot nu toe al uit zijn – Suit Yourself, Rightless, House For Sale en High For Your Lover staan er ook allemaal op. Dus wie dat al top vond, kan rekenen op meer. Mario Goossens – die ook mee speelt op de benefiet – was producer. Hij heeft zich gedurende anderhalf jaar over ons ontfermd. Je maakt je debuut maar één keer, dus we wilden het meteen goed doen. En het is goed!

Maar eerst de benefiet op 19 december: tickets voor die show in Ancienne Belgique zijn hier verkrijgbaar. Tickets kosten 29 EUR en de opbrengst van de show gaat volledig naar het project van Jeanne Devos. 

15 december 2016
Geert Verheyen