Ilse DeLange - We houden het vizier op mooie songs

Op vrijdag 20 mei 2016 staat de Nederlandse superster/frontvrouw Ilse DeLange met haar band The Common Linnets op het podium van de Stadsschouwburg in Antwerpen. Een absolute must voor de liefhebbers van de betere folk, Americana, country en bluegrass, want de band kan bogen op een ijzersterke live reputatie. Met Ilse hadden we ’t ondermeer over de tweede knappe cd waarvan de singles We Don’t Make The Wind Blow en Hearts On Fire’ ook leuke radiohits werden.

Jullie brachten vorig jaar een tweede plaat uit met de groep. Hoe anders was die dan jullie debuut-cd?

Het grote verschil was dat de songwriters van plaat één nu gewoon de band vormen. Dat hoor je ook op het album terug. Er is wel wat verwantschap, maar je hoort meer diversiteit in stemmen waaronder ook veel samenzang. Het klinkt net iets ruiger en iets rootsier. Allemaal ietsje meer uitgesproken. Het bevalt me enorm goed, het is te gek.Klinkt het daardoor allemaal nog iets meer Amerikaans?

Het is minder gepolijst, ietsje minder Nashville sound. We hebben de meeste tracks opgenomen in Hilversum en enkel de overdubs laten doen in de States. De sound werd ook grotendeels bepaald door JB Meijers, die op diverse instrumenten is te horen op de plaat.

We zijn ongelofelijk trots dat ons album zo geweldig ontvangen wordt. We hebben er met veel plezier en liefde aan gewerkt en dan kun je alleen maar hopen op deze overweldigende reactie van het publiek. We kijken ernaar uit om deze songs live te spelen.

Vanwaar komt die sterke livereputatie van de band?

Door gewoon veel live te spelen en door de goede verstandhouding binnenin de band. Iedereen zit op dezelfde golflengte qua smaak, er is veel dynamiek en daarnaast vinden de mensen het ook mooi. We repeteren niet zo danig veel waardoor het zich allemaal heel natuurlijk ontwikkelt op de bühne. Niet elke show is dezelfde en dat houdt alles heel fris en tegelijk spannend.De band behaalde al heel wat prijzen naast gouden en platina platen. Wat doet zoiets met jullie?

We gaan daarvan wel wat glimmen (schatert). Trots mogen we zeker zijn. Het gevaar schuilt erin dat zulke dingen ook wat druk met zich meebrengen maar daar proberen we los van te komen. We houden het vizier op mooie songs en aan de randverschijnselen denken we niet te veel. Druk is nooit fijn, maar de realiteit is er ook wel: het loopt moeilijk in de platenbusiness, maar dat schept ook nieuwe mogelijkheden. We houden zoveel mogelijk in eigen hand en blijven daardoor een bepalende rol spelen ook op zakelijk vlak.Denken jullie al stiekem aan een derde plaat?

Het is nog wat te vroeg voor een derde, maar die komt er zeker! Vraag me echter niet wanneer. Het is ontzettend druk, ook in Duitsland waar we nog aan het begin van het album staan. De releasedata lopen niet synchroon en dus zijn we er nog even mee zoet. Niet dat we dat erg vinden (lacht).Het begon allemaal met de monsterhit Calm After The Storm die we kennen van het Songfestival. Is dat een nummer dat je voor jezelf fris kan houden ondanks die tientallen keren dat je het al zong?

Het is een heel simpele en pure song en daardoor gaat hij niet zo makkelijk vervelen. Het is echt. Het songfestival blijven we trouwens ook volgen. Nu we weten welke belangrijke rol het in onze carrière gespeeld heeft, blijft het ons boeien.Hoe zit het met de Common Linnets in België?

We moeten nog vol aan de bak. Het gaat daar nog lang niet vanzelf. Het is niet zo dat als iets goed loopt in Nederland dat het dan ook automatisch even goed loopt in België of andersom. Bij ons in Nederland zijn de meeste zalen uitverkocht en spelen we grote festivals, maar in België moet het nog wat groeien. We komen graag jullie kant op want we vinden het fijn, want we hebben een grote connectie met het publiek. Er is geen toverformule op succes. Ik hoop alleen dat er heel veel mensen naar Antwerpen zullen komen, het wordt de moeite!Jullie staan ook op Pinkpop. Heeft iemand als jij met zoveel ervaring daar nog zenuwen voor?

Dat valt best mee, ik heb al vaak op Pinkpop gestaan als soloartiest maar het is te gek dat we daar ook staan met The Common Linnets. Het is een bekroning van twee en een half jaar onderweg zijn. Ook voor festivalorganisatoren is het een drempel om een Songfestivalband op hun affiche te plaatsen, maar we zien er enorm naar uit.The Common Linnets zijn te zien op vrijdag 20 mei in de Stadsschouwburg Antwerpen. Tickets & info: www.sherpa.be of 070 25 20 20. Alle info ook op www.thecommonlinnets.com.

12 mei 2016
Steven Verhamme