iLiKETRAiNS Tragische helden herleven

Tragische helden herleven
Als er moet gekozen worden tussen een doorsnee geschiedenisles of de muziek van iLiKETRAiNS, dan wint de Engelse band met ruime voorsprong op de schaal van onderhoudendheid. Dit overzees geschut mag dan wel eens smalend als bibliotheekrockers bestempeld worden, wij beloven u dat, als ze op hetzelfde elan verder boeren, ooit zelf de annalen halen. Een gesprekje met Dave Martin, zanger en gitarist van iLiKETRAiNS.


Zijn alle iLiKETRAiNS-bandleden zo’n geschiedenisfreaks? Wat heeft een historisch feit nodig om jullie aandacht te trekken?

We zijn de laatste jaren allemaal meer en meer geïnteresseerd geraakt in geschiedenis. Vooral historische gebeurtenissen met een tragisch element spreken ons aan. We geven in onze nummers graag het menselijke aspect weer dat in geschiedenisboeken vaak over het hoofd wordt gezien.
 
Mogen we zeggen dat jullie het drama boven de glorie verkiezen? Zoals je net zelf zei, hebben jullie een zwak voor personages die een bepaalde tragiek uitstralen: Kapitein Scott en zijn crew die hun Terra Nova Antarctica-expeditie niet overleefden, de waanzin waartoe schaker Bobby Fischer gedreven werd en op jullie nieuwe plaat nu ook het relaas van de vermoorde Britse premier Spencer Perceval. 

Ik denk dat je dat wel mag zeggen dat wij van tragiek houden. Maar we belichten daarnaast ook de situaties en omstandigheden die mensen tot hun tragisch lot leiden. Het doet je realiseren dat in bepaalde omstandigheden elk normaal, rationeel mens op een erg irrationele manier kan reageren, zeker wanneer hij zich in een onmogelijke situatie bevindt. Het kan ons in principe allemaal overkomen.
 
Ik moet toegeven dat ik, nadat ik jullie Terra Nova voor de eerste keer hoorde, meteen de internetbibliotheek indook om wat meer te weten te komen over die expeditie. Hoor je wel meer dat jullie fascinatie voor geschiedenis aanstekelijk werkt omdat je als luisteraar bewust of onbewust geïnteresseerd raakt in de onderwerpen die jullie aansnijden?

Ik hou wel van het feit dat mensen hun eigen research doen naar de onderwerpen van onze nummers. We zijn erg trots dat we erin slagen deze illustere persoonlijkheden weer tot leven te wekken en ervoor te zorgen dat ze niet vergeten worden. Dat betekent dat we iets goeds doen.
 
Is dit jullie manier om bijvoorbeeld Kapitein Scott toch nog zijn welverdiende roem te geven?

Dat hopen we. Hoewel Scott in Engeland eigenlijk echt wel als een held aanzien wordt. Dit nummer gaat meer over het feit dat Scott toch vooral herinnerd wordt omwille van het feit dat hij de race om als eerste de Zuidpool te bereiken nipt verloor van Amundsen én dat Scott en zijn crew stierven op de terugweg. De Kapitein Scott in onze Terra Nova is niet trots op zijn nalatenschap. Hij heeft het gevoel dat hij iedereen heeft teleurgesteld. 
 
Het clipje bij Terra Nova is zo simpel maar zo briljant en ontroerend dat je de wanhoop bijna kunt proeven. Hoe belangrijk is een visuele ondersteuning voor jullie?

Erg belangrijk eigenlijk. Om het verhaal écht te kunnen overbrengen moet je volgens ons zoveel mogelijk zintuigen stimuleren.
 
Een aantal bandleden hebben een diploma in ondermeer grafisch ontwerp en muziek engineering. Maken deze talenten de groep onafhankelijker tijdens het maken van een plaat of zijn er sowieso derden betrokken?

We zijn behoorlijk onafhankelijk in vergelijking met sommige andere bands. We maken onze eigen muziek en video’s. The iLiKETRAiNS-familie bestaat verder nog uit een opname-ingenieur, een live-ingenieur, een tourmanager en een manager. Een kleine groep mensen met wie we erg betrokken zijn en die we volledig vertrouwen. Voor de rest doen we zoveel mogelijk zelf.  
 
Jullie muziek wordt wel eens gedefinieerd als ‘post-post-rock’. Enig idee waarop gedoeld wordt?

Ik denk dat het betekent dat onze nummers erg dynamisch zijn. Van stil en intiem tot krachtig en explosief. We proberen de muziek als voertuig te laten werken voor de emotie en het drama in de verhalen die we vertellen.
 
Jullie \'Progress – Reform\'-album komt in april uit in de USA. De eerste Amerikaanse shows staan ook al geprogrammeerd. Verwacht je grote verschillen met het spelen voor een Europees publiek?

Ik weet echt niet wat ik mag verwachten. We zijn een erg Britse band en dat kan evenzeer in ons voordeel spelen als dat het ons hindert. Ik wil nog geen voorspellingen maken maar ik kijk in elk geval erg uit naar die optredens.  
 
Wat mogen we verwachten van het nieuwe album \'Spencer Perceval\'?

Meer van hetzelfde, maar dan beter. Nummers over branden, plagen, zeelui, gekken en de ondergang van iLiKETRAiNS .
 
Als je onder de levenden en doden tien personen mocht uitnodigen voor een deftige babbel; met wie zou je dan nog wel eens een beschuitje willen eten?

Ah, er zijn zoveel mensen die in mijn lijst zouden kunnen belanden:
Kapitein Scott, Bobby Fischer, Morrisey, Nick Cave, John Peel, Tom Selleck, Thom Yorke, Johnny Greenwood, Jón Þór Birgisson and Scott Walker. Hoofdzakelijk muzikanten... hmmm. Dat is mijn lijstje voor vandaag, morgen zou het er weer anders uit kunnen zien.

November 8, 2008
Lieselot D\'Hoest