Hydrogen Sea - Muzikaal experiment met mensen

De tijd dat Hydrogen Sea een duo was ligt ondertussen al een tijdje achter ons. Het Brusselse tweetal Birsen Uçar en Pieterjan Seaux versterkte de rangen van de band met muzikanten uit diverse windstreken en subgenres : Joris Caluwaerts kwam van STUFF over, Patricia Vanneste verliet Balthazar en ook Steven Van Gelder klom aan boord. Het nieuwe kwintet pakte meteen uit: 'Automata' is meer dan zomaar “de tweede cd” van Hydrogen Sea. De knappe single Run kent u vast van de radio.

Wat is het verschil met jullie debuutplaat?

Birsen Uçar: Er is natuurlijk het numerieke verschil. Zowel tijdens de opnames als bij de live concerten spelen we nu met zijn vijven. We gooiden de laptop overboord en kozen voor echte instrumenten. Dat maakt de muziek veel menselijker, warmer en organischer. Misschien ook meer volwassen. Daar waren we ook bewust naar op zoek. Ik denk dat het nieuwe geluid best betoverend is. De nieuwe bandleden zorgen voor een extra dimensie.

Was het een bewuste keuze om jullie sound aan te passen of was het eerder toeval?

Op het podium stonden we altijd met een laptop en we voelden dat toch aan als een beperking. Ik zong mee met de pc en had weinig controle over versnellen of vertragen. Er waren geen andere manieren om het verhaal te vertellen. We hebben onderzocht of we de muziek ook zonder laptop konden brengen. In Antwerpen hebben we dan geraamtes van nieuwe nummers laten groeien en die uiteindelijk ingespeeld met ons vijven. Zo kwamen we los van de elektronica. Onze muziek is daardoor ook dynamischer geworden zonder dat het kosmische dat ons typeerde verloren ging.

Is het creëren van nieuwe nummers met echte muzikanten niet veel fijner en misschien waardevoller dan de laptop een groot deel van het werk te laten doen?

Nummers maken met een computer kan best inspirerend zijn maar we hadden het plafond bereikt op één of andere manier. We wilden iets anders: muzikaal experimenteren met mensen. Als we nu op het podium elkaars blik kunnen zien en inspelen op het momentum, dan voel je toch een andere dimensie. Voor ons was het allemaal heel verrijkend.

Ook op de nieuwe plaat wordt de fantasie volop geprikkeld door de muziek.

Dat reflecteert ten volle onze persoonlijkheden. We zijn mensen die de verbeelding graag laten werken. Als we dat gevoel ook kunnen overbrengen bij de luisteraar, is onze missie geslaagd. Ik noem mezelf trouwens ook een grote dromer.

Is jullie muziek toegankelijker geworden door de personeelsuitbreiding?

Dat gevoel heb ik niet. Ik vind het leuk als mensen een eigen interpretatie geven aan de muziek. Dat vind ik interessant. Dezelfde nummers kunnen op zoveel mogelijke manieren geïnterpreteerd worden. Wij maken de muziek en de luisteraar doet de rest. Dat is net het mooie daaraan.

Welke ambities hebben jullie met de plaat?

We dromen van veel dingen, maar hopen gewoon dat de mensen die er naar luisteren heel even kunnen meedromen of van de wereld getild worden. We hopen dat ze ondergedompeld mogen worden in ons universum. Voor onszelf willen we dit verhaal nog lang kunnen vertellen. Dat moet de ambitie zijn. Er zijn immers dingen die je niet in de hand hebt: we kunnen mensen niet verplichten onze platen of tickets te kopen. We kunnen alleen muziek maken vanuit het hart. Dat komt altijd op de eerste plaats. De rest is bijzaak.

Jullie spelen binnenkort in de AB. Wat mogen we van dat concert verwachten? Wat verwacht jij ervan?

Ik hoop dat de mensen in onze wereld ondergedompeld worden en dat we zo een gemeenschappelijke ervaring beleven. We hopen dat er iets magisch in de AB zal hangen, zowel voor ons als voor wie komt kijken. We spelen oudere nummers in de nieuwe bezetting, maar de klemtoon zal toch vooral op de nieuwe plaat liggen.

Alle info op www.hydrogensea.com. De band speelt op 25 april in de Ancienne Belgique.

14 april 2019
Steven Verhamme