Horses On Fire - We hebben gekozen voor een songgerichte plaat

Horses on Fire zag het daglicht toen Thijs Decloedt en Michélé De Feudis elkaar in 2008 tegen het lijf liepen in de gangen van de Gentse kunstschool. Ze deelden de gezamenlijke passie voor rootsy en moderne rock en zo ontstond de band. Hun titelloze debuutplaat verscheen in februari 2012 en nu is er plaat nummer twee ‘Any Kind Of Storm’. Geproduced door Stéphane Misseghers, jawel de man die bij zowel Soulwax als dEUS achter de drums zat. We spraken met Michélé De Feudis, zanger-gitarist van Horses on Fire.

Jullie worden omschreven als een groep die het vuur aan de lont steken. Herken je jezelf in die omschrijving?

We hebben besloten om niet alle wedstrijden uit te proberen en onmiddellijk voor een plaat te gaan. Vele bands wachten op wedstrijden, doen daar aan mee en als het niet lukt, nemen ze nog een tweede keer deel. Daar hadden we geen zin in. We zouden het op een andere manier te doen, succes of niet. We wilden gewoon een plaat opnemen.Door welke bands zijn jullie beïnvloed?

De classic rock van The Beatles, Led Zeppelin, The Doors en The Rolling Stones, gewoon de basis van de rock. Neil Young hoort er ongetwijfeld ook bij. Ik luister  ook veel naar hedendaagse muziek, maar blijf toch terugkeren naar de classics. Voor de plaat zelf zijn we meer de Britse tour opgegaan. We haalden de mosterd bij Oasis en Kasabian maar onze gemeenschappelijke invloeden blijven toch wel de klassiekers.Was een plaat opnemen hard werken of is het al bij al vlot gelopen?We hebben superhard moeten zwoegen, het heeft langer geduurd dan initieel gedacht. We hadden eerst gedacht Ian Davenport van Band of Skulls te contacteren omdat we vonden dat die band een supergoede sound kan neerzetten. Toch besloten we te gaan voor Stephane Misseghers die ons ergens uit onze comfortzone kon halen. Die legde de pijnpunten bloot en dus moesten we uiteindelijk een aantal extra maanden langer werken aan de plaat. We hebben er in totaal negen maanden aan gewerkt : zes maanden préproductie daarna hebben we een demo van alle nummers gemaakt en uiteindelijk hebben we de definitieve versies ook opgenomen in de Jet-studio’s en Foxy Lane-studio’s. Ik dook ook nog eens een maand de studio in om de zanglijnen op te nemen. De echte rock ’n roll-songs hebben we uiteindelijk links laten liggen om te kiezen voor een songgerichte plaat.

Welke gevoel overvalt je als je nu de plaat beluistert?Als ik onze cd hoor, zie ik vooral veel momenten voor mij waarop Stefan en ik urenlang in de studio doorbrachten. Ik heb bijna zes maand bij hem gewoond van ’s morgens tot ’s avonds. Ik voel ook een zekere trots. Terwijl onze vorige plaat vaak werd vergeleken met andere bands, wilden we deze keer niet in des schaduw staan. Daarom zijn we voor songs gegaan die we niet hadden uitgewerkt mochten we voor Ian Davenport hebben gekozen als producer. Ik vind het zelf een gevarieerde plaat.Is het niet frustrerend om vaak in voorprogramma’s te moeten spelen. In dat van Customs of The Sore Losers bij voorbeeld. Hoe ga je daarmee om?

Absoluut niet. We hopen  dat we met de plaat exposure krijgen. We zijn vooral een live band en of de radio nu mee wil of niet, we proberen gewoon veel te spelen ook als support act. We zien wel wat de toekomst gaat brengen.Hoe ambitieus zijn jullie, hoe ver willen jullie geraken?We willen de lat niet te hoog leggen en willen vooral spelen voor het plezier. Als de fun eruit is, merkt het publiek dat snel. Als je de lat te hoog legt en je haalt je doelen niet, blijven alleen frustraties over. Natuurlijk zou het leuk zijn om op Pukkelpop te spelen, maar alles in dit wereldje hangt af van airplay en exposure. Dat hebben we niet in eigen handen. We proberen zo goed mogelijk voor te bouwen op onze live-reputatie wat onze grote troef is. We hebben een heel goed team achter ons, er zijn veel mensen die in ons geloven, daaraan zal het dus niet liggen. We kunnen zeker niet klagen, we krijgen momenteel leuke feedback op de plaat en dus komt het wel goed! Leuke muziek wordt altijd ontdekt. Daar gaan we toch van uit, niet?Horses on Fire is de komende weken verschillende live te bewonderen. Voor tourdata klik je hier.

10 maart 2014
Steven Verhamme