Holy Fuck - Er zit schoonheid in niet weten waar je mee bezig bent

Op je fiets door Brussel racen tijdens het spitsuur, het is een belevenis. Misschien had ik het moeten proberen met de soundtrack van de nieuwe Holy Fuck op de iPod. Het zou zeker de adrenaline nog naar omhoog gedreven hebben, maar of het ook een aanrader is voor de gezondheid valt te betwijfelen. Graham Walsch, de keyboardspeler van de groep, wacht me op in het café van de AB. Hij is ontspannen en wacht geduldig tot ik op adem gekomen ben en mijn eerste vraag kan stellen over hun binnenkort te verschijnen derde plaat 'Latin'.

Proficiat met jullie nieuwe plaat. Ik luister er al drie dagen intensief naar en ze bevalt me zeer.

Is je brein nog niet gaar gekookt ondertussen? Dank u, we zijn er zelf ook tevreden over. Het zijn eigenlijk allemaal nummers die we al een tijdje spelen maar die we nu eindelijk op plaat hebben gezet. Ze zijn als het ware getest op levende mensen.Het zijn oude nummers dus. Is dat de reden dat er drie producers aan te pas zijn gekomen?

Niet echt. We hebben telkens de nummers aan iemand anders gegeven om ze eens in een ander perspectief te zien. Wij hebben alles opgenomen en zij hebben de nummers gemixt nadat ze enkele keren over en weer waren gegaan over het internet.Is dit de eerste plaat die jullie met een vaste groep hebben opgenomen?

Vroeger hebben we onze bassist of drummer wel eens veranderd maar nu zijn we een stabiele groep met vaste leden. Dat is al 2 à 3 jaar zo, alleen is dit inderdaad de eerste plaat die we met ons vier hebben opgenomen.Veel invloed op jullie sound heeft dat niet gehad, jullie klinken nog altijd onvervalst Holy Fuck.

Nee, we verfijnen ons geluid wat, maar we willen toch vooral het live gevoel behouden. Wat niet betekent dat we niet beter worden in wat we doen natuurlijk.Zouden jullie ooit stemmen willen gebruiken?

Momenteel gebruiken we al stemmen om de textuur en de melodie over te brengen. Ze zijn meestal sterk vervormd met distortion of delay, maar wel belangrijk.Maar wat ik bedoelde als vraag gaat verder. Stel dat jullie om het even welke zanger zouden kunnen overtuigen om mee te werken, zou het jullie interesseren?

Geen idee. Het zou zeker een andere stijl opleveren. We hebben al met MC's gewerkt, zoals Beans van Antipop Consortium. Live werkt dat wel, maar of het ook op plaat zo zou overkomen weet ik niet zo zeker. Al wil ik niet uitsluiten dat we ooit zoiets doen. Samenwerken met andere mensen is sowieso altijd interessant, alleen al omdat het je manier van werken breekt en je daardoor dingen gaat doen die je anders nooit zou overwegen.Jullie single hebben jullie voorgesteld op Chatroulette. Veel vieze venten gezien?

Nee, iemand heeft gewoon een webcam aangesloten gedurende vierentwintig uur zonder dat wij echt voor het scherm zaten. Het heeft verbazend goed gewerkt in die zin dat iedereen er over gebabbeld heeft. Dat was de bedoeling.Maar chatroulette is niks voor mij. Het idee alleen al dat er iemand aan de andere kant zit die je aankijkt en wacht om te chatten maakt me angstig. Veel meer dan geconfronteerd te worden met iemands penis eigenlijk.Ben je een gamer? Sommige geluidjes van jullie doen me denken van wel.

Scrabble op mijn iPhone, ja, maar meer niet. De meeste spelletjes vervelen me al snel.Dan vergis ik me vast. Kennen je het Belgische Front 242? Dat is ook een groep met een geluid waarvan ik dacht dat het jullie misschien beïnvloed had.

Nee, ik heb de naam wel eens gehoord, dat is alles. Mensen vergelijken ons met vanalles en nog wat. Onlangs nog noemde iemand Guru Guru, een of andere Duitse Krautrockband waar we door beïnvloed zouden zijn. Nog nooit van gehoord. Soms zoek ik die bands dan eens op en beluister ik hun werk. Meestal denk ik dan: klinken we echt als hén?Welke muziek heeft jullie dan wel beïnvloed?

Moeilijk te zeggen. We zijn omnivoren, we luisteren naar heavy metal , jazz, country en filmmuziek. Alles kan.Je vernoemde geen enkel elektronisch genre?

Ook elektronische muziek, zeker. Mijn oudere broer heeft me geïntroduceerd in oude minimal techno uit de Detroit-scene, daar hou ik ook van.Ooit hebben jullie jullie muziek verkocht als soundtrack bij een reclamefilmpje. Dat is dus niet beneden jullie artistieke integriteit?

We hebben dat zelfs verschillende keren gedaan en we schamen er ons niet over. We maken onze muziek niet voor publiciteitscampagnes, maar als een bedrijf er geld voor over heeft om een nummer te gebruiken, waarom niet? Op die manier kunnen we leven van die licenties en ons honderd procent concentreren op onze muziek in plaats van te moeten bijklussen. Tegenwoordig wordt daar ook niet meer op neergekeken, en gelukkig maar.Zijn jullie nog nooit gecontacteerd om filmmuziek te maken?

Jawel, ik heb de muziek gemaakt bij een documentaire die binnenkort moet verschijnen van Stephen Marshall over twee religieuze fundamentalisten, een katholiek en een moslim. Het was moeilijk om de toon van de muziek neutraal te houden en de kijker niet te beïnvloeden. Een interessante ervaring.Een quote uit een interview van vroeger: "We hebben geen idee waar we mee bezig zijn, we improviseren ons een carrière bij elkaar". Hebben jullie ondertussen al een idee?

(lacht) Leuke quote, ik was vast geïnspireerd op dat moment. Maar er zit een zekere schoonheid in niet weten waar je mee bezig bent, in een zekere naïviteit. Soms kan je je instrumenten té goed beheersen. Als je er niks van af weet ben je verplicht om te improviseren en dat levert de mooiste dingen op. Je hebt een frissere kijk op de dingen.

Holy Fuck speelt op maandag 17 mei in de Botanique tijdens Les Nuits Botanique.

7 mei 2010
Kristof Van Landschoot