Glenn Claes - Jezelf kwetsbaar opstellen is niet verkeerd

Limburger Glenn Claes werd in 2012 beroemd toen hij de eerste editie van ‘The Voice Van Vlaanderen’ won. Opvallend en ongezien: binnen de tien seconden drukten zowel Koen Wauters, Natalia, Jasper Steverlinck als Alex Callier af bij zijn versie van ‘I Shot The Sheriff’ van Bob Marley. Nu heeft de Beringenaar met ‘Back Where My World Began’ zijn debuutplaat uit. Tijd voor de terugkeer van Claes als de singer-songwriter die hij eigenlijk altijd al was.

Waarom heb je precies nu pas je eerste plaat uit?

Tijdens het schrijf- en opnameproces ben ik enorm gegroeid. Ik heb het gevoel dat ik in die drie jaar nog een stuk volwassener ben geworden. Nu de plaat klaar is en ik er honderd procent tevreden over ben, viel er een zware last van mijn schouders. Ik ben een gelukkig man en ben er volledig klaar voor.

Drie jaar terug won je ‘The Voice’. Wat je heb je in die tussentijd allemaal gedaan?

Ik heb meer dan een jaar lang met tal van mensen songs geschreven. In die tijd ben ik blijven werken als loodgieter. Er moest immers ook geld binnenkomen. Na het schrijven van de teksten hebben we werk gemaakt van de arrangementen voor de nummers. Daar ging algauw weer een jaar in zitten en dan moest de plaat nog opgenomen worden natuurlijk. Ook voor mij was het niet altijd evident dat het zo lang duurde, maar als je de perfectie nastreeft, gaat er nu eenmaal tijd overheen. De plaat is sinds de zomer klaar en toen ben ik ook beginnen werken bij Tessenderlo Chemie in Ham waar ik operator ben, iets wat me goed afgaat. Ik werk zeven dagen en daarna ben ik twee dagen vrij. Zo heb ik ook tijd voor de muziek. We zullen wel zien hoe die combinatie van werk en muziek verder evolueert.

De muziek, die je bracht in ‘The Voice’, en wat we horen op de plaat staat vrij ver uiteen. Was ‘The Voice’ dan niet echt jouw ding?

Dat klopt; het was niet onmiddellijk een wereld waarin ik graag rondwandelde. Als ik kan doen wat ik graag doe en ik hoef niet te playbacken of live on tape te zingen, is dat prima. Geef mij maar een echte gitaar en een coole band rond mij. Alleen zo kan ik de geloofwaardigheid opbouwen die ik wil. Ik ben nu ook niet meer de Glenn van toen; ik heb voor wat meer sérieux gekozen. Het gevolg daarvan was dat ik kost wat kost een topalbum wilde afleveren.

Noem je jezelf een singer-songwriter?

Ik heb de plaat geschreven met drie andere muzikanten, waaronder Lars Van Bambost die in een ver verleden bij Noordkaap speelde. Tekstueel is de plaat opgebouwd rond gebeurtenissen uit mijn verleden. Het is mijn verhaal, maar helemaal alleen heb ik de plaat natuurlijk niet gemaakt.

In de perstekst las ik referentiepunten als Ben Howard en Keane. Zijn dat de namen waarmee je jezelf associeert?

Neen, want ik associeer me met niemand (grijnst). Vraag me ook niet welk genre ik speel. Is het pop? Is het blues? In vakjes denken is niet mij aan besteed.

Je plaat is heel autobiografisch. Is dat niet een gewaagde keuze?

Misschien wel, maar ik vind jezelf kwetsbaar opstellen niet verkeerd. Bij elk nummer kan ik me visueel voorstellen welke gebeurtenissen ermee te maken hebben. Ik kan het me nog allemaal perfect voor de geest halen. Er zijn artiesten, die hun nummers laten schrijven door anderen en die zich wel kunnen inleven in die vreemde song, maar dat zou ik niet kunnen. Ik heb zelf genoeg meegemaakt om mijn verhaal te vertellen. Als je er iets persoonlijks van maakt, komt het des te eerlijker over, zeker als je die nummers live brengt.

Is de muziek voor jou dan een uitlaatklep?

Ik denk het wel. In de aanloop naar het album wou ik er eventjes mee stoppen, maar dat was de impulsieve Glenn die naar boven kwam. Soms denk ik nogal zwart of wit, maar dan moest ik het gewoon laten betijen. Dat ik die gedachten soms heb, is misschien wat beangstigend. Anderzijds kan ik maar beter mezelf blijven, toch?

Vind je ‘Back Where My World Began’ een donkere plaat?

Sommige songs zijn misschien wat donker, maar er zit altijd wel een positieve boodschap in, namelijk dat je ontij kan overwinnen. Ik heb op zich niks echt ergs meegemaakt. Er zijn mensen die honger lijden of in oorlog leven; er is zoveel ellende op de wereld. Ik heb gewoon wat buiten de lijntjes gekleurd; ik heb me wat misdragen en dat is nu voorbij. Ik ben er heel eerlijk over geweest en dat was ook goed. Het is beter dat iemand het van mij hoort dan via via. Ik ben er nu vanaf maar wil het verder niet exploiteren.

Je gaat ook live spelen, onder meer in de Roma en volgend jaar in de AB. Iets om naar uit te kijken?

Absoluut! We zijn nu “volle bak” aan het repeteren. Op 8 december spelen we in de Roma en daar zal je zien dat ik geniet van het muziek maken. In de studio is het wel fijn maar als je vijftig keer hetzelfde moet inzingen, dan duurt een dag toch wel lang en duikt de onzekerheid op. Bij een optreden op een podium heb je dat niet.

Welke ambities koester je met de plaat?

Dat ik evenveel met de muziek kan verdienen als met mijn huidige job. Daarna kan ik de wereld veroveren (lacht). Ik hoop gewoon dat ik kan overleven met mijn muziek, zo simpel is dat. Dat ik ook in de Roma en in de AB Club ga spelen, wijst op ambitie. Ik ga niet aan een loopwedstrijd meedoen om tweede te worden. Ik ben heel benieuwd wat het zal zijn in die grotere zalen. In de weken daarvoor zal ik wat funderingen leggen tijdens kleinere caféconcerten. De ideale opwarming.

Je bent drie jaar uit de picture verdwenen. Heb je het gevoel dat je ergens van nul moet herbeginnen?

Sommige mensen kennen me inderdaad niet, maar op zich is dat niet slecht, want de plaat en ‘The Voice’ zijn toch andere dingen. Muzikaal doe ik nu iets anders. Een goede plaat moet goed gebracht worden en daarvoor ga ik nu alles doen. Tijdens ‘The Voice’ heb ik niet onder stoelen of banken gestoken wat ik eigenlijk wou : ik wilde gewoon een lange-termijncarrière en daar ben ik nu aan begonnen. De liefde voor muziek is me te dierbaar om dat te grabbel te gooien. Ik heb veel ervaringen opgedaan in ‘The Voice’ ik mocht er met topmuzikanten musiceren en op dat vlak heb ik veel bijgeleerd, maar nu volgt de echte start. Het is het wachten waard geweest!

Het album ‘Back Where My World Began’ is beschikbaar op iTunes en via de streaming services en de cd ligt nu in alle winkels.

29 november 2015
Steven Verhamme