Gent Jazz 2015 - Apetrots dat we Tony Bennett en Lady Gaga op de affiche hebben!

De jazz laat zich de de komende week in al haar facetten zien tijdens een nieuwe editie van Gent Jazz. Ook dit jaar biedt de affiche een breed spectrum aan nationale en internationale muzikanten, die je meenemen in hun wondere wereld. Het festival heeft stilaan een bijzonder goeie naam in het circuit. En dat verklaart waarom wereldsterren als Lady Gaga en Van Morrison straks naar Gent afzakken. Wij hadden een babbel met organisator Bertrand Flamang.

Hoe kijk je terug op de vorige editie? In 2014 stonden onder meer Agnes Obel en Charles Bradley op jullie affiche.

Voor ons was het een soort editie 2.0. We hebben ons sterk geheroriënteerd en dat werd als deugddoend ervaren; zeker waar het het programma aangaat. We zijn niet meteen breder gaan programmeren, maar we hebben de dualiteit, die altijd in het programma gezeten heeft terug ingevoerd, met een sterke concentratie van één muziekniche per dag. Met de toevoeging van de Garden Stage konden we ook opkomend talent uit binnen- en buitenland volop een kans geven en dat was in het verleden toch een groot gemis. We hadden letterlijk te weinig speelplaats. Het kon niet anders of die lijn wordt gewoon doorgetrokken in 2015.

Hoe wordt het programma bij jullie samengesteld?

We werken met een viertal mensen aan het programma. Bruno Bollaert en ik houden ons bezig met de grote focus van de niches binnen de hardcore jazz. Davy Van Robays en Kevin Devos bekijken dan weer de stromingen in andere genres. De genregrenzen vervagen immers of zijn zelfs al verdwenen. Het gevaar voor de omgeving blijft om het kind altijd weer een naam te geven. Daaraan moeten we proberen te weerstaan. De noemer "muziek" volstaat meer en meer. De jonge generatie zoekt helemaal niet naar een sound. Dat is net de kracht van deze generatie. Ze hebben een eigen sound en liggen niet wakker van labels. We beleven momenteel de eerste generatie die zich niet gedwongen voelt om de muziek te baseren op de swing, de beboptraditie of de impro. Ze schuwen dat ook niet en die roots leven bij heel wat nieuwe muzikanten voort, maar nu met een eigen klank. Ze brengen een ander verhaal: het is niet altijd de muziek waar de hang naar het verleden het uitganspunt is.

De affiche is veelbelovend. Op welke naam ben je het meest trots?

Als het puur gaat over trots, dan zijn het toch Tony Bennett en Lady Gaga. In principe is dat toch iets wat, normaal gezien, te hoog gegrepen is voor ons festival. Die muzikanten zijn echter erg gemotiveerd om bij ons te komen spelen en hebben daar ook zelf de nodige concessies voor gedaan. Het wordt een mijlpaal in onze werking.

Naar welk concert kijk je zelf uit?

Dat van Bill Laswell spreekt me erg aan. Met stip zelfs. Bill is een beetje een "goeie maat" geworden in de loop der jaren. Hij heeft in het najaar gebeld over zijn project met Material, zijn vaste groep sinds decennia, en de Jajouka’s. Ze hadden samen gespeeld en, aangezien hij in geen decennia zo wild geweest is van een live gebeuren als van dit, wou hij erg graag komen. Met dit specifieke project wil hij per se zo veel mogelijk live spelen. Niet eenvoudig gezien de hoeveelheid mensen, die er samen op een podium staan en hoe ver ze van elkaar wonen.

Opvallend is het grote aantal Belgen. Onder meer Isolde Lasoen, Bony King en Melanie Di Biasio blinken op de affiche. Hoe belangrijk is het voor jou dat er voldoende Belgen geprogrammeerd staan?

Bij de Belgen is de luxesituatie de veelheid aan groepen, die er momenteel staan en ook internationaal aan het doorbreken zijn. Wij MOETEN die niet brengen. Het zou alleen jammer zijn als wij die boot zouden missen. Vele niches kennen het fenomeen dat hun publiek mee ouder wordt met enkele generaties musici. In onze muziek is er een nieuwe luxe. Er zijn een pak jonge bands, die top en eigentijds zijn, en zo ook een jong publiek aanspreken.

Er is soms nogal wat te doen omtrent de wensen die topvedetten stellen bij hun komst. Hoe zit dat met die van wereldsterren als Lady Gaga en Van Morrison? Zijn hun eisen haalbaar of eerder exuberant?

Die inschatting heeft te maken met de waarden, die je zelf hanteert. Naargelang een artiest groter is qua uitstraling in de wereld, brengt hij een grotere groep medewerkers mee. Die moeten telkens weer een job voor zichzelf verzinnen (lacht). Hoe groter de naam, hoe meer het principe geldt van "larger than life". Alles moet in detail geregeld worden, tot in de puntjes. Lady Gaga houdt niet enkel van muziek, maar ook van kledij en kapsels en niet zozeer van  kaviaar of champagnes. Maar alles wordt extreem tot in de details geregeld, dat wel, waardoor het een boek wordt met regels om na te volgen.

Wanneer ga je, na afloop van het festival, tevreden zijn?

Ik hoop natuurlijk op een nieuwe recordeditie qua opkomst, zeker gemiddeld per dag. En uiteraard mogen er ook een paar uitschieters bij zijn, waar het concerten betreft. We hebben veel artiesten op de affiche staan, die ofwel aan het doorbreken zijn ofwel kleppers zijn met een gigantische livereputatie. Dat Van Morrison erbij zal zijn, doet enorm veel plezier. En we hopen dat hij er zin in heeft om nog eens een steengoed optreden te geven. Dat zijn zaken om naar uit te kijken. Zonder goeie concerten zal het festival niet honderd procent geslaagd zijn.

Veel succes in elk geval.

Gent Jazz vindt plaats op de Bijlokesite in Gent van 10 tot en met 18 juli.

8 juli 2015
Steven Verhamme