Frank Boeijen - Het land van de liefde

'Land Van belofte', zo heet het nieuwe album van Frank Boeijen. De plaat vormt een verfrissend nieuw hoofdstuk in zijn omvangrijke oeuvre. Op de zevenentwintigste plaat schreef Boeijen elf nieuwe liedjes over wat hem raakt. De songs werden deels opgenomen in Brussel.

Het land van de liefde



Hoe moeten we de titel van de plaat interpreteren?
‘Land Van Belofte’ gaat over de liefde waarop iedereen toch hoopt. We dromen allemaal dat de liefde ons leven beheerst. Twee mensen, die elkaar ontmoeten en hopen dat ze samen gelukkig mogen worden, dromend dat de liefde uiteindelijk gaat zegevieren.

De liefde blijft dus ook nu weer de rode draad.
Ik haal verschillende thema’s aan op de plaat, maar de liefde is prominent aanwezig (lacht). Daarnaast wil ik ook zingen over de vergankelijkheid van het bestaan en de liefde voor schoonheid. Misschien heeft dat iets met ouder worden te maken. Er komen toch veel diverse onderwerpen aan bod, denk ik. Het zijn persoonlijke observaties, die ik tegen het nu houd. Daarbij laat ik voldoende ruimte voor een persoonlijke invulling door de luisteraar. Ik hoop dat ik hem of haar een inspirerende reis aanbied.

Een van de liedjes over vergankelijkheid heet De Dans Ontsprongen, een liedje over ziek zijn en hoe daarmee om te gaan.
Iedereen maakt het wel eens mee dat een dierbare ziek wordt. Ik wou daarover een lied maken met een positieve afloop. Gelukkig zijn er veel mensen die de dans ontspringen en gezond zijn. Dat is een groot geschenk. Het was fijn om die boodschap om te zetten in een lied, waar ook de mensen die minder geluk hebben op dat vlak iets aan hebben. Het woord "dans" zit er ook in, een directe link naar muziek.

Blijft de muze je goed gezind na al die jaren? Komen de liedjes nog vlot uit je pen en je gitaar?
Ik probeer elke dag wel iets te schrijven. Met dat materiaal ga ik dan op zoek naar hoe ik die teksten kan gebruiken in een lied. Samenwerken met anderen is op dat vlak ook erg inspirerend. Zo zat ik voor deze cd onder meer samen met Guus Meeuwis.

Ervaar je na al die jaren nog een zekere verwondering nu er weer eens een nieuwe plaat van je uitkomt?
Ik ben altijd erg benieuwd naar hoe de mensen gaan reageren, als we de nieuwe nummers live spelen. Het is natuurlijk fijn om de liedjes voor het voetlicht te brengen en ze tijdens de concerten te laten groeien. We hebben de songs vrij spontaan opgenomen zonder veel techniekjes waarop je een beroep kan doen in een studio. Ik ben erg benieuwd hoe we de liedjes gaan inpassen in het hele optreden.

Is het een moeilijke opgave om de perfecte setlist te maken?
Daar ben ik wel even mee bezig. Maar uiteindelijk komen we er altijd weer uit. De lijst groeit en verandert ook bij het uitproberen van de songs tijdens de tour. Over het algemeen doe ik het altijd op mijn gevoel. We repeteren behoorlijk veel en zien dan hoe de liedjes aanvoelen in de zalen zelf. We houden daarbij bijvoorbeeld ook rekening met de reactie van het publiek. Spannend om te zien hoe het gaat overkomen.

Je gaat op tour met een nieuwe band. Zorgt dat voor een nieuwe wind doorheen je liedjes?
Ik denk het wel. Gitarist Ger Hoeijmakers speelde nog met de Frank Boeijen Groep, maar de rest van de band is nieuw. Het zijn wel mensen waarmee ik al eerder heb gespeeld en ik hoop inderdaad dat ik mijn liedjes op die manier wat nieuw leven kan inblazen.

Welke ambities koester je nog?
Ik wil gewoon mooie dingen maken waarmee ik mensen verblijd en waaraan ik zelf ook veel plezier beleef als ik de liedjes speel. We hebben met veel zorg en enthousiasme de plaat gemaakt en zoiets moet altijd de ambitie blijven.

Heb je het gevoel dat je beter wordt met de jaren?
Ik probeer iedere keer weer een andere invalshoek te zoeken waardoor ik telkens weer tot nieuwe vormen kom. Wat is er mogelijk binnen de Nederlandstalige muziek? Om zo op zoek te gaan naar een consistent album. We doen ons best om altijd weer met dezelfde geestdrift muziek te maken en ik ben blij dat ik daartoe telkens weer de kans krijg ook, omdat er een publiek voor is. Ik ben gelukkig dat ik nog altijd cd’s mag maken.

Is spelen in Vlaanderen anders dan in Nederland?
Boven de grens zijn er ook veel verschillen in de streken waar we komen, maar ik blijf ontzettend graag naar Vlaanderen komen. We hebben hier een vast publiek en ik heb er vele, goede herinneringen. Ik kom sinds begin jaren negentig en het is altijd weer een feest om in Vlaanderen te zijn. We verblijven er vaak en zo scheppen we ook weer een extra band binnen de groep.

Is er een bepaalde plaats of theater waarmee je iets extra’s hebt?
Ik heb wel wat met Gent omdat ik er ook even een woning had in de jaren negentig, maar ik speel ook graag in Antwerpen of Hasselt. Dat maakt eigenlijk niet uit. Als we maar kunnen spelen!

De plaat is opvallend energiek, een beetje atypisch voor jou.
De cd is opgenomen met de band waarmee we binnenkort op tournee gaan en is vastgelegd in de studio waar ook ‘Vaderland’ is opgenomen. We verbleven er met de band en konden ons alleen concentreren op de muziek. Ik denk dat we een gevarieerde plaat hebben gemaakt met veel elektrische gitaren. Het album is minder akoestisch dan de laatste cd’s. Gewoon omdat de nieuwe nummers zich daartoe lenen.

Frank speelt de komende weken onder meer in Tienen, Waregem, Eeklo en Sint-Niklaas. Alle data vind je op www.frankboeijen.nl.

18 februari 2016
Steven Verhamme