FM Belfast - Hard werken en hopen

De stroom muzikale Ijslanders is de laatste tijd niet meer te stoppen. Bij FM Belfast verwacht je best geen ingetogen elektronica of singer-songwriters, maar wel happy elektro/synthpop. Of hoe ze in IJsland een feestje bouwen. Op 25 februari spelen ze in de Brusselse Botanique, tijd dus voor een opwarmer met Loa Hjalmtysdottir.

Een paar dagen geleden hadden we een interview met Efterklang. Ze vertelden dat ze nooit de intentie hadden om met een band heel de wereld rond te toeren. Als ik naar jullie biografie kijk, dan lijkt het of jullie iets gelijkaardigs meemaken.

Dat klopt. We hebben dit nooit gepland. Het is allemaal heel spontaan gebeurd.Jullie zijn ooit met twee begonnen, nu hebben jullie band en een album dat binnenkort in Europa uitkomt. Hoe ernstig gaan jullie daar nu mee om?

We nemen dit zeer serieus. Alle tijd die we hebben steken we in dit project. Maar zo lang het leuk is, blijven we dit doen.In Underwear zing je "We come from a place where we count down the days / Until nothing, until nothing, until nothing" en in Par Avion droom je ook al van een stekje op een Caraïbisch eiland . Zijn jullie Ijsland beu?

Het kan hier claustrofobisch worden, zeker wanneer je niet meteen het type bent dat graag buitenkomt. Het heeft waarschijnlijk te maken met waar dit land in de wereld ligt. IJsland is niet saai hoor, soms wil je gewoon eens afstand nemen van je leven en naar een tropisch eiland vluchten.Als we geluk hebben, staan jullie op het podium met bandleden van múm en Borko. Hoe leerden jullie hen kennen?

Het zijn oude vrienden. We kennen hen al meer dan tien jaar. Reykjavik is nu eenmaal geen heel grote stad.Op 'How To Make Friends' cover je Pump Up The Jam van Technotronic . Dat moet een van de grootste partyhits in de wereld zijn, maar jullie maken er een mooi luisternummer van. Willen jullie het publiek plagen?

Grappig dat je dat zegt: eigenlijk ben ik het die Arni (medeoprichter Árni Rúnar Hlöðversson, nvdr) plaagde toen hij aan het werken was aan een nummer. Ik zong de tekst van Pump Up The Jam terwijl hij zat te componeren en eigenlijk klonk dat best goed. Maar het publiek pesten, dat zouden we nooit willen doen.Ook de cover Killing In The Name van Rage Against The Machine klinkt heel leuk. Waarom kozen jullie voor dit nummer? En waarom heet het eigenlijk Lotus?

Na de Technotroniccover vroeg een vriend ons of we Rage Against The Machine niet wilden coveren. Ik had de indruk dat hij het maar een dom idee vond om nummers uit de jaren negentig te coveren. Het nummer heette gewoon Lotus voor het een cover werd. Dat kwam er later pas bij.Jullie muziek doet denken aan een mix van o.a. Vive La Fête, Stereo Total, Kraftwerk en Telex. Zijn dat groepen waar jullie naar luisteren?

We zijn zeker fans van Kraftwerk en Stereo Total. Telex kenden we niet, maar ik heb het even opgezocht en ik moet zeggen dat het super klinkt. Bedankt om ons er op te wijzen!'How To Make Friends' kwam in 2008 al uit in IJsland. Mogen we al dromen van een volgend album?

We beloven niets, maar we hopen dit jaar te kunnen beginnen aan een nieuw album. We hebben zo'n twintigtal nummers in de pijplijn zitten, maar of we daar werkelijk iets mee gaan doen staat nog niet vast.Er is geen "masterplan" voor FM Belfast?

Nee, niet echt. We zullen hard werken en dan maar hopen dat alles goed komt.FM Belfast speelt samen met Mugison en Helgri Hrafn Jonsson op 25 februari in de Brusselse Botanique.

8 februari 2010
Koen Van Dijck