Fleet Foxes Uiteindelijk moet je de muziek gewoon voor zichzelf proberen te laten spreken.

Uiteindelijk moet je de muziek gewoon voor zichzelf proberen te laten spreken.
Op een zonnig terrasje met uitzicht op de tuinen van de Botanique treffen we de gitarist en de drummer van Fleet Foxes. Nog voor hun titelloze debuutplaat in de winkels ligt, geldt deze troep jonge Amerikaanse honden als een van de hipste nieuwe bandjes van het jaar. Wanneer we erbij komen zitten blijken Skye Skjelset (gitaar) en Josh Tillman (drums) verwikkeld in een gesprek over de 'Teenage Mutant Ninja Turtle'-films. De discussie gaat ondermeer over het precieze aantal fims dat  er gemaakt werd over deze heldhaftige schildpadden en de rol van hun sensei, een rat die Splinter heet. Een simpel verzoek is genoeg om de jongens tot de orde van de dag te brengen en ze stellen zich beleefd voor als Baby Skye and Big Josh.


Prachtige plaat jongens!  Ze klinkt alsof ze twintig jaar in eiken vaten heeft liggen rijpen. Tot vorig jaar had nog niemand van jullie gehoord, maar we hebben de indruk dat jullie samen al een weg hebben afgelegd en al een tijdje samen spelen, klopt dat?
Josh: De meesten van ons hebben in het verleden wel in een of ander groepje samen gespeeld. Maar dit is de eerste keer dat we in dezelfde groep spelen. Ik speel zelf al een hele tijd muziek die je gemakshalve Amerikaanse folk mag noemen. Het is niet zo dat een van ons vroeger techno maakte of zo.

Jullie zijn getekend door Sub Pop. Zijn jullie ook allemaal afkomstig van Seattle?
Josh: Christian en ik zijn de enigen die niet uit Washington State afkomstig zijn. Wij zijn komen binnenwaaien van de Oostkust. Ik woon ondertussen al vijf jaar in Seattle, maar speel nog maar sinds kort bij Fleet Foxes eigenlijk. Dit is mijn eerste tour met deze jongens.
Skye: Robin en ik zijn zo’n acht jaar geleden met Fleet Foxes begonnen. In de huidige samenstelling spelen we nu zo’n twee à drie jaar samen. Eerst was het helemaal niet zo serieus, maar toen we een demo opnamen en daar een boel mensen in geïnteresseerd bleken, zijn we extra mensen gaan zoeken. Van het een kwam het ander en zo zijn we van een duo eigenlijk een volwaardige band geworden.

Josh, jij hebt onder je eigen naam ook al een reeks cd’s op je actief. Als ik me niet vergis heb je zelfs al eens opgetreden in de Botanique, niet?
Josh: Ja dat klopt. Een jaar geleden was dat. Ik kende de andere jongens van Fleet Foxes al een tijdje en toen de gelegenheid zich aanbood kon ik ze niet laten liggen. Ik hou zelf heel erg van hun muziek en ik wou graag eens iets anders doen. Maar ik ben niet gestopt met mijn solowerk. In januari komt er een nieuwe plaat uit. Maar op dit moment geniet ik echt van de anonimiteit, om samen met de anderen de nummers van Robin te spelen.

Klopt het dat de 'Sun Giant' EP eigenlijk pas later opgenomen is?
Skye: We hadden onze full cd al een tijdje opgenomen toen we de vorige keer op tour vertrokken. Ze was al volledig gemasterd en helemaal af, maar ze paste niet meteen in de planning van ons label Sub Pop. Dan hebben we nog een EP opgenomen zodat we op die optredens toch al iets aan de mensen konden aanbieden. Eerst gingen we die in eigen beheer uitbrengen, maar de ontvangst was zo goed dat Sub Pop de EP ook wou uitbrengen.

Op de blog schreef Robin dat hij de EP eigenlijk beter vindt dan de full cd. Geen sterke promobabbel natuurlijk.
Skye: Ik denk dat dat vooral was omdat de full cd op dat moment al zo ver achter ons lag. We willen blijven evolueren, en dat was met de EP zeker gelukt. Dat speelt ook mee. Sommige mensen vinden de full cd dan weer beter omdat die een heel erg samenhangend geheel vormt. Dat komt omdat we daar heel veel tijd voor genomen hebben. Sommige nummers die we toen opgenomen hebben, hebben we zelfs helemaal niet gebruikt. Precies om zo’n geheel te kunnen vormen. De EP hebben we heel snel opgenomen. In acht dagen stond alles erop.
Josh: Eigenlijk is het bijna onmogelijk om afstand te nemen van een plaat als je ze pas opgenomen hebt. Pas als je ze een paar jaar later opzet en niet meer denkt aan de praktische kant van het schrijven en het opnemen, kan je er een mening over vormen.

En ondertussen zijn jullie alweer aan de volgende plaat bezig.
Skye: Als we de tijd hebben tussen alle andere dingen door. We hebben het erg druk momenteel.
Josh : Voor we naar Europa kwamen hadden we een paar weken om samen dingen te schrijven. Dat was erg leuk.[pagebreak]

De ontvangst van de EP was heel erg positief en dat is nog een understatement. Hoe gaan jullie om met de hype en het mediacircus waar jullie in terecht zijn gekomen?
Skye: Ik weet niet of het bescheiden is om over jezelf te zeggen dat je bescheiden bent. We proberen vooral te genieten van wat we allemaal meemaken. Welke groep zou er niet in de wolken als ze iedere dag voor mensen kunnen optreden? Al de andere dingen die erbij komen, de aandacht en zo, zien we als een bonus.

Robin leek zich op de myspaceblog op een gegeven moment zelfs te verontschuldigen voor alle mediaheisa. Alsof hij er zich een beetje voor schaamde.
Skye: Het gebeurt natuurlijk vaak dat er een echte hype ontstaat wanneer een jonge band zijn eerste plaat uitbrengt. En ik moet zeggen: nu we er middenin zitten, kijk ik er zelf ook met een bepaald soort wantrouwen op neer. Soms gaat het echt te ver. Wij proberen juist op een heel eerlijke en oprechte manier met onze muziek om te gaan en dat botst soms. Ik denk dat het dat was wat Robin bedoelde.
Josh: Er bestaat ook geen goede manier om met dit soort situaties om te gaan. Het overvalt je allemaal en tegen de tijd dat je een manier gevonden hebt om er mee om te gaan, is het al weer gepasseerd. Uiteindelijk moet je de muziek gewoon voor zichzelf proberen te laten spreken. We concentreren ons op de liveshows en het schrijven van nieuwe nummers. De rest is eigenlijk niet van tel, want we hebben toch geen invloed op wat andere mensen denken en schrijven.

Jullie zijn er in geslaagd om een overleden president van de USA de liner notes van jullie cd en EP te laten schrijven, proficiat!
Sky: Die teksten heeft Robin geschreven. Ik denk dat ook dat in wezen een manier is waarop hij de boel probeert te relativeren. De tekst die hij voor de EP geschreven heeft, was erg persoonlijk. Die kwam van diep en ik denk dat hij niet wou overkomen als…
Josh:  ...een mietje.(lacht) Of als een wijsneus. Robin is ook echt iemand die met heel diepzinnige thema’s bezig is, maar hij blijft evengoed met zijn beide voeten op de grond staan. Zijn gevoel voor humor speelt daar een heel belangrijke rol in. Humor is ook cruciaal om jezelf niet te verliezen in die hype waar we het daarnet over hadden.

Het is ook duidelijk dat jullie je ertegen verzetten om in een vakje geplaatst te worden. Jullie worden niet graag hippies genoemd bijvoorbeeld.
Skye: Mensen plakken nogal gemakkelijk bepaalde labels op andere mensen. Ik kan niet voor mezelf spreken want ik ben de enige in de groep die geen baard heeft. Maar de rest dus wel. En dat levert blijkbaar automatisch de stempel hippie op. Het is duidelijk dat wij bepaalde muziek uit die tijd appreciëren, maar dat wil daarom niet zeggen dat wij ook hippies zijn. Blijkbaar is dat niet eenvoudig om te begrijpen. Ik hou zelf persoonlijk erg veel van gamen, maar ben ik daarom een nerd?
Josh: Het woord “hippie” heeft ook geen betekenis meer dezer dagen. Het is een term die naar een fenomeen verwees op een heel specifiek moment in onze geschiedenis en op een bepaalde geografische plaats. Het is gewoon niet relevant meer.

Maar doordat men je in een vakje plaatst wordt je gedwongen om te reageren en jezelf te definiëren door te zeggen wat je niet bent…
Josh: Ik denk ook niet dat iemand van ons er echt iets om geeft wie of wat we genoemd worden. Maar het zou wel heel spijtig zijn dat er bepaalde aspecten van onze muziek door dat label aan de luisteraar voorbijgaan. Dingen als folkmuziek en een gevoel van verbondenheid met de natuur worden blijkbaar nogal gemakkelijk op een hoop gegooid met de hippiebeweging. Maar ze hebben ook een waarde op zich. Maar goed, dat soort gedoe hoort bij de business. Ik wind me er niet te hard over op.

Voor jullie op deze eerste Europese tournee vertrokken, verscheen er een oproep op jullie Myspace aan de fans om hun thuisadres door te sturen. Met de belofte van een exotische groet via de ouderwetse postkanalen.  Zijn jullie al begonnen met het schrijven van de postkaartjes?
Josh :Neen! We zouden er eigenlijk aan moeten beginnen. We hebben enorm veel reacties gekregen. Er is dus een hoop werk aan de winkel.
Skye: Het is de eerste keer dat we in Europa zijn, dus we hebben ook heel veel interviews te doen. Eigenlijk hebben we bijna geen vrije tijd overdag. We zijn er nog niet toe gekomen. Maar we hebben nog een paar weken. We gaan het zeker en vast proberen te doen. Dit soort dingen hoort bij wie we zijn en het helpt om de dingen spontaan en speels te houden.
Josh: Het is ook een zoveelste manier van ons om op een oprechte manier "Dank u" te zeggen. We zouden waarschijnlijk ook muziek maken als er geen supporters waren. Maar we zouden hier niet met jou zitten praten op dit terrasje in Brussel. En ook niet voor volle zalen kunnen spelen. We willen dit soort dingen blijven doen, maar eigenlijk zijn we nog net niet goed genoeg georganiseerd om ze te kunnen uitvoeren. Ik denk niet dat er in Fleet Foxes iemand is die zichzelf zo serieus neemt dat hij op een gegeven moment door het succes zou gaan zweven of vervreemden van de fans.

Fleet Foxes spelen op 20/11/2008 in de AB en Josh T. Tillman verzorgt het voorprogramma.

November 8, 2008
Kristiaan Art