Eva De Roovere - 'Te Gek?!' is heel plezant ondanks het zware thema

De voorstellingenreeks 'Te Gek?!' ontstond destijds uit een initiatief van een psychiatrisch ziekenhuis in Diest om zo het taboe rond geestelijke gezondheid te doorbreken. Dit jaar delen psychiater-psychotherapeut Dirk De Wachter, gitarist Steven Janssens en singer-songwriter Eva De Roovere het podium. Die laatste zorgt graag voor tekst en uitleg.

'Te Gek?!' is heel plezant ondanks het zware thema



Een ietwat vreemde maar mooie combinatie deze keer bij 'Te Gek?!'
(lacht) Misschien wel, maar het belangrijkste blijft dat we ook deze keer psychiatrische en psychologisch-emotionele problemen meer bespreekbaar maken. In de komende concertreeks gaat het over de liefde en hoe die ons soms ook ziek kan maken. Dirk heeft een nieuw boek uit en het heet ‘Liefde, Een Onmogelijk Verlangen?’. De show gaat over de liefde, maar het gaat veel breder dan het boek van Dirk. Hij heeft het ook over wat hij meemaakt in zijn praktijk en het verdriet van mensen.

Wat is jouw rol in het geheel?
Samen met Steven Janssens breng ik liedjes uit mijn eigen repertoire, maar ook uit het wereldse oeuvre aan liedjes die met het thema te maken hebben. Geloof me, het was geen gemakkelijke opdracht om uit het grote aanbod te kiezen. We leggen onze liedjes naast het verhaal van Dirk. Zo komen de twee aparte delen toch in één geheel samen.

Vond je in je repertoire veel liedjes die pasten bij het thema?
Toch wel, want ik ben één van die vele artiesten die graag zingt over de liefde (lacht). Toen ik het boek van Dirk had gelezen, associeerde ik snel bepaalde stukken tekst met liedjes van mezelf. Ik denk spontaan aan Zoals In Dat Ene Liedje, een song over scheiden, iets waarover Dirk het ook zal hebben. Zo legde ik snel wat connecties. Daarnaast breng ik ook covers van onder meer Jacques Brel en Tom Waits. Ik breng zowel vertalingen als de oorspronkelijke versies. Brel is fantastisch om te brengen; niemand anders kon zo poëtisch schrijven over de liefde. Ik vond het toepasselijk dat ik één van zijn liedjes zou brengen.

Hoe kijk je eigenlijk terug op de voorbereiding van de tournee?
Tijdens de repetities vonden we het gegeven vooral grappig: Dirk is muzikant noch acteur en hij repeteerde zijn lezingen niet. Het wordt dus leuk om alles te ontdekken. Ik denk dat Steven en ik onze oren en ogen goed zullen moeten openhouden en aandachtig zullen moeten volgen waarover Dirk het zal hebben. Hij is iemand, die vaak improviseert en dus moeten we ad rem kunnen reageren. Verwacht zeker niet de structuur tekst-lied-tekst-lied; er zal zeker ook plaats zijn voor improvisatie.

Het thema is best zwaar. Kruipt zo’n voorstelling rond psychische problemen ook emotioneel in je kleren?
Het zal helemaal anders zijn dan in mijn eigen shows, zeker omdat ik veel interactie verwacht. Dat zal het toch draagbaar maken. We gaan ook wel wat babbelen en acteren op het podium. Ik ben begonnen als cabaretier, maar ik heb dat lang niet meer gedaan. Iets in mezelf van vroeger zal dus tot leven gewekt worden en daar kijk ik wel naar uit. Het zal vast een andere concentratie vergen om even buiten de lijnen te kleuren. Ik denk dat het heel plezant kan worden ondanks het zware thema.

2016 belooft nog meer goeds voor jou. Je hebt een Engelstalige plaat gemaakt 'Chanticleer'.
Ik heb vier maanden in de States geleefd en heb daar een plaat in het Engels gemaakt. Ze komt in februari uit in België en Nederland. Daarmee ga ik ook toeren. De liedjes liggen muzikaal in het verlengde van mijn vorige werk, alleen is het nu in het Engels. Ik heb niet ineens een jazz- of punkplaat gemaakt. Ik koos voor het Engels omdat ik de voorbije maanden vaak geschreven heb samen met Amerikaanse singer-songwriters. De Amerikanen hebben me overtuigd om te kiezen voor het Engels. Ik zag snel in dat ik mijn liedjes met veel meer mensen kon delen hierdoor.

Betekent dat dan ook dat je je ambities verlegt en verder durft te denken dan België en Nederland?
Toch wel. Mensen noemen ambitie hier een vies woord, maar ik ben ondertussen al heel lang bezig in het Nederlands en ik wou wel eens iets meer. Destijds speelden we met Kadril in heel Europa omwille van de brede folktraditie; en dat was best leuk. Ik vond het taalgebied voor mezelf toch stilaan wat beperkt worden en wou mijn eigen grenzen verleggen. Ik heb een paar concerten gedaan in Los Angeles en dat voelde heel fijn aan. Het gaf me veel nieuwe inspiratie. Door het maken van dit album voelde ik me vrij, ook al nam ik tegelijk risico’s.

Te Gek?! is de komende weken te zien in Antwerpen, Torhout, Wemmel en Beveren. Alle info op www.tegek.be & www.maandacht.be.

Foto: Koen Bauters.

26 februari 2016
Steven Verhamme